Вирощування розсади томатів включає в себе багато етапів, один з яких – загартовування. Для розпещених в домашньому теплі рослин різке переселення на грядки може стати дуже серйозним випробуванням. Більшість томатів без попередньої підготовки не зможуть пережити адаптацію і загинуть, або помітно відстають у розвитку.
Загартовування допоможе розсаді:
- наростити потужну кореневу систему;
- обзавестися щільним епідермісом;
- накопичити потрібну кількість цукрів;
- запобігти витягування.
Загартована розсада томатів помітно відрізняється від своїх «розпещених» побратимів, які не пройшли попередню підготовку. Якщо томати доводиться купувати на ринку, то потрібно обов’язково вибирати кущики з ознаками загартовування:
- рослини мають міцний вид;
- добре опушені волосками;
- колір бадилля темний з фіолетовим відтінком на стеблі;
- междоузлия короткі, кущики приземкуваті.
Заходи по загартовуванню
Загартовування розсади – це плавна підготовка рослин до кліматичних умов відкритого грунту. У квартирі не буває великих стрибків температури і вологості. Різкі зміни умов після пересадки можуть погубити томати.
Тому за 2-3 тижні розсаду помідорів починають поступово знайомити з реальними умовами зовнішнього світу.
Загартовування дефіцитом вологи
За тиждень до того, як гартувати розсаду на відкритому повітрі, починають збільшувати час, між поливами рослин. Помідори повинні звикнути до недовгим посушливим періодам. Тому грунті в горщиках дають просохнути краще, щоб корінь намагався добути вологу з усього грудки землі. Тим самим буде даний сигнал рослині про збільшення кореневої маси. Але важливо не перестаратися з посушливими періодами, томати не повинні явно страждати і в’янути. Загартовану перепадами вологості розсаду помідорів буде відрізняти потужний мочкуватий корінь.
Загартовування перепадами температур
У теплий весняний день, коли температура повітря піднялася до 17-20 ℃, томати виносять в затінене і захищене від вітру місце на 30-40 хвилин. Кожен наступний день час збільшують на 1-2 години. При різкому погіршенні погоди в перші дні гарту і зниженні температури нижче 14-15 ℃, рослини краще занести в тепло і просто влаштувати гарне провітрювання.
Через тиждень загартовування розсаді вже не страшні похолодання, томати можуть перебувати на свіжому повітрі весь світловий день. Головне, щоб температура не знижувалася менше 10 ℃.
В кінці другого тижня підготовки томати можна залишати на відкритій ділянці на повну добу, даючи пристосуватися до нічних перепадів температури.
Стресові умови трохи призупинять приріст зеленої маси, але зате посилиться розвиток кореневої системи. Томати почнуть швидко нарощувати щільний епідерміс і «опушувалися» волосками, щоб протистояти погодним умовам. Міжвузля залишаться короткими, кущики-здоровані НЕ будуть надмірно витягнутими.
Загартовування прямими сонячними променями
У другий тиждень підготовки розсаду знайомлять з прямими променями сонця. Спочатку це повинні бути ранкові або вечірні години, коли промені не зможуть нанести опіки. Поступово час перебування рослин в сонячному місці збільшують. Загартовування томатів прямими променями сонця допомагає рослинам після пересадки легко пройти адаптацію на ділянці без втрати зеленої маси
Важливо!
Зніжені рослини, які не підготовлені до прямого сонячного світла, швидко покриваються опіками, втрачають листя і засихають.
Загартовування в теплиці і на балконі
Якщо розсаду вирощують в теплиці або парнику, то для загартовування відкривають всі вікна і двері, піднімають плівку, порівнюючи температуру з вуличною. Діють теж поступово, збільшуючи час кожен день на 1-2 години. Не можна забувати і про підготовку до прямих сонячних променів. Розсіяне світло теплиць не дає рослинам виробити імунітет ультрафіолетового випромінювання. Тому в конструкції теплиці для вирощування розсади повинен бути передбачений підйом верхніх фрамуг.
Деякі овочівники для загартовування розсади помідорів, просто залишають рослини на балконі з відкритими вікнами. В такому випадку, останні 3-4 дня розсада все одно повинна провести на майбутньому ділянці. На балконі неможливо домогтися реальних перепадів температури і вологості, підготовка томатів буде неповноцінною.
загартовування насіння
Вивчаючи інформацію про те, як загартовують розсаду помідорів, можна зустріти рекомендації по загартовуванню насіння перед посівом. Томати з підготовлених насіння виростають холодостійкі, скорочуються терміни отримання першого врожаю. Цим закаливающим методом частіше користуються в північних районах центральної смуги нашої країни:
- складають кілька шарів фільтрувального паперу в плоскому посуді і змочують;
- зверху розкладають насіння томатів і накривають шаром вологого паперу;
- тримають добу при кімнатній температурі, регулярно змочуючи підсохлу папір;
- ставлять посуд з насінням в холодильник на добу;
- цикл повторюють ще раз;
- загартовані насіння відразу сіють в грунт.
Після такої підготовки посівний матеріал дає дуже швидкі сходи, а в подальшому помітно підвищується врожайність і опірність хворобам.
Leave a Reply