Чому у цвітної капусти НЕ зав’язуються качани і що робити



У природному середовищі немає аналога цвітній капусті. В цьому криється відповідь на питання, чому не зав’язується кольорова капуста на дачній ділянці або присадибному господарстві. Вперше була культивована в Сирії, її поширення в Європу, Азію і Росію почалося кілька століть назад. Пізніше було створено кілька сортів, пристосованих до життя в суворих для культури умовах. Вони стабільно йдуть в колір, і незабаром на ділянці з’являється кучерява голівка дієтичного рослини.

Незвичайна особливість культури в тому, що в їжу вживаються не корінці або плід. Інтерес для городника представляє не розкрилися суцвіття, яке утворюється з зав’язі. Нормальний розвиток рослини зупиняється на певному етапі, продовжуючи своє зростання в певній пропорції. Ми бачимо формування стебла і суцвіття. Його обрамляють пишні листя, що захищають від впливу несприятливих факторів навколишнього середовища.

Загальна інформація

Так чому ж не зав’язується кольорова капуста і що робити в цьому випадку? Які заходи необхідно вжити і на що звернути увагу в першу чергу?

Потрібно враховувати нюанси зростання цвітної капусти, яку необхідно ростити з урахуванням кількох факторів:

  1. Насіння. Неможливо розглянути, що знаходиться всередині красивого пакетика. Тут можна покладатися на удачу і хороші знання про вирощування тієї чи іншої культури. Наскільки швидко піде зростання, формування загальної форми, а для плода – початкове зав’язування суцвіть – це вже половина успіху для настільки примхливого рослини. Єдине, що може придумати початківець городник, – уважно переглянути опис сорту і почитати про особливості вирощування культури.
  2. Догляд. Деякі городники вживають вирази качани або качан, що в корені невірно. Ми маємо зав’язалися суцвіття, яке і є мета будь-якого городника. Догляд за рослиною полягає в ретельному дотриманні інструкції по вирощуванню конкретного сорту.
  3. Температура. Деякі культури погано розвиваються при температурі вище +18 градусів. При дотриманні температурного режиму добре формується зав’язь, зростання дещо сповільнюється, але з’являється стабільність. волога на капусті
  4. Вологість. Культура добре росте при нормальній вологості в межах 40 – 60 відсотків. Йдеться про адаптованих сортах, в тому числі і ранніх, пристосованих для умов Європи або Азії.
  5. Полив. Якщо ви регулярно поливаєте рослину, то це гарантує хороший розвиток: кольорова капуста не любить посуху – це вологолюбна рослина. Вона споживає багато води з грунту для формування потужних листя, стебла і суцвіття. Треба ретельно поставитися до цього питання. Вирощувати рослину необхідно без втрати головки, в іншому випадку час на її формування буде безповоротно втрачено.
  6. Добрива. Якщо суцвіття не зав’язуються, починають перегодовувати рослину різними добривами. Це основна помилка багатьох початківців городників. Недолік поживних речовин в грунті для головки капусти не перешкода, а надлишок веде до активного утворення бічних листя, які не вживаються в їжу. Можна зробити оптимальний графік підгодівлі – в цьому випадку зав’язані суцвіття стануть розвиватися стабільно.

Після утворення квіток рекомендують звернути увагу на формування головки. Прямі промені сонця можуть нашкодити рослині. Капусту необхідно оберігати від прямого впливу сонячних променів. Потрібно просто надломити верхню розеткову листя і направити її до центру.



кольорова капуста урожай

В цьому випадку сонячне світло йде на бічну частину капусти і частково розсіюється. Але зазвичай використовують менш травматичний метод, зав’язуючи листя по центру головки, спостерігаючи за подальшим зростанням культури.

Корисні властивості

Кілька століть тому сирійську капусту можна було побачити на столі у заможних людей. Простим працівникам вона була недоступна, так як не могла стабільно зав’язуватися, і її вирощування ставало витратним за часом. Корисні властивості екзотичного гостя з далекої Сирії вже тоді оцінили по достоїнству, адже у капусти практично немає протипоказань. Раніше було складно виростити культуру, зокрема підібрати умови, при яких зав’яжуться суцвіття.

Сьогодні кольорова капуста пішла в хід в багатьох ресторанах, кафе і пунктах дієтичного харчування. Завдяки старанням селекціонерів її можна виростити в приватному господарстві і вживати в їжу поряд з іншими овочами і фруктами. Як і її сестра, білокачанна капуста, цвітна входить до складу багатьох страв.

Її смажать, тушкують, запікають з сиром, маринують і навіть роблять котлети. Особливо корисна любителям дієтичної їжі: зав’язалися суцвіття містять малу кількість калорій і цілий набір мінеральних речовин і вітамінів.

город урожай капусти

За вмістом поживних речовин кольорова капуста здатна повністю перекрити денну норму людського організму. Городникам важливо знати умови, при яких зав’язувалися суцвіття, і дотримуватися правил утримання культури.

Забезпечуючи гармонійний розвиток у цвітної капусти, досягаються хороші показники корисних речовин:

  1. Вітамін А. При нормі в організмі почнуть спостерігатися поліпшення в роботі імунної системи. Необхідний для правильної роботи зору.
  2. Вітаміни групи В. Починати прийом цих вітамінів рекомендують при появі слабкості в організмі. Щоб пішла млявість, сонливість, з’явилася бадьорість і бажання працювати, необхідний повноцінний метаболізм. Вітаміни групи В звільняють енергію на клітинному рівні.
  3. Вітамін С. Рослини виростають з невеликим вмістом вітаміну С. Визначити його можна на смак: при вживанні в їжу можна відчути кислий смак продукту.
  4. Вітамін Е. Чудовий антиоксидант. Допомагає виправити становище з раковими клітинами в організмі, бере участь в окислювальних процесах. Захищає клітини від пошкоджень.
  5. Вітамін H (біотин). Допомагає при розладах нервової системи, перешкоджає причин появи депресії. Регулює обмін білків і жирів в організмі.
  6. Вітамін U. Сприяє регенерації тканин при виникненні виразок внутрішніх органів.

Цілий ряд мікро- і макроелементів перебуває в кучерявою голівці цієї незвичайної рослини. Все це формується в результаті комплексу заходів по вирощуванню, в який входить зрошення культури.

Капусту не рекомендують поливати дощуванням – я пов’язую це обмеження з наявністю великої площі бічної листя. На ній залишаються краплі вологи, які при опроміненні сонячним світлом концентрують промені в один вузький пучок, в результаті чого поверхня листя просто прожигается.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*