Любителі грузинської кухні не повинні пропустити повз своєї тарілки сливове блюдо. Класичний рецепт соусу ткемалі з сливи налічує мінімум компонентів і не складно готується. Отримана кисла консистенція чудово доповнює м’ясо, рибу і навіть овочі. Основою кулінарного винаходу виступає алича або кисла зливу, але сучасні кухарі змогли кілька перетворити класичне початок і замінити сливу аґрусом, червоною смородиною або іншою ягодою, що має кислий смак.
На Кавказі ткемалі готується досить рідким за структурою. Готовий соус розливають по пляшках, зверху доливають масло рослинне, закупорюють пробками, які смолять для надійності.
Ткемалі з аличі класичний
В залежності, який сорт сливи обраний, такий вийде колір і смак готової страви. Для класичного рецепту соусу ткемалі з сливи необхідно підготувати близько 1 кілограма аличі разом з кісточками, щоб отримати приємно-жовтий колір. Додатковими компонентами виступлять 1 головка часнику, 1 червоний гіркий перчик. Спеціями послужать 1 ч. ложка, повна горошин коріандру 1 ч. ложка імеретинського шафрану. В якості зелені слід взяти по пів пучка кропу, кінзи і м’яти (можна використовувати зелень в сухому вигляді). Наповнить смаком соус 2 ч. ложки солі і 3 ч. ложки цукру. Даний соус можна вживати відразу після приготування, для цього варити аличу слід недовго до 5 хвилин, але, якщо ви запланували консервувати ткемалі з сливи на зиму, то час проварювання слід збільшити до 20 хвилин.
Приготування:
- Вимити аличу, кісточки не видаляти. Набрати в каструлю звичайної води і занурити в неї янтарно-жовті плоди. Варити 20 хвилин.
- Після того, як ягоди перетворилися в кашку, слід витягти кісточки, а зварену м’якоть пропустити через металеве сито.
- Зелень, додаткові інгредієнти і спеції ретельно подрібнити. Всипати в отриманий склад сіль і цукор.
- В ступці перемолоти імеретинський шафран і коріандр.
- Змішати всі підготовлені складові. Згідно з рецептом зі слив ткемалі, страва повинна нагадувати пюре.
- Поставити на слабкий вогонь і проварити 10 хвилин, помішуючи.
- Розфасувати алычовое пюре по стерильним банкам і жорстко закупорити. Приємного апетиту!
Класичний рецепт ще може включати в число компонентів подрібнені волоські горіхи, але вони в соусі рідко використовуються.
Ткемалі з сливи
Отримати яскраво-насичений, апетитний соус до м’яса можна, приготувавши його з синього сорти сливи (наприклад, Угорка), якого на блюдо піде 1 кілограм. На рецепт ткемалі з сливи на зиму по-грузинськи також знадобиться 5 штук солодкого червоного (для насиченого кольору) перцю, 1 гіркий перець, 2 невеликі головки часнику, 0,5 ч. ложки меленого чорного перцю, 1 велика ложка солі і 2 таких же ложки цукру.
Читайте також: Для чого і коли проводиться обрізка сливи
Приготування:
- плоди Вимити, розділити на дві частини і видалити кісточку.
- Вийняти серцевину з солодкого перцю і порізати його на частини.
- Очистити від лушпиння часник.
- Підготовлені компоненти відправити в м’ясорубку. Отримане пюре змішати з меленим перцем, цукром і сіллю.
- Закип’ятити суміш і варити 15 хвилин, обов’язково помішуючи.
- Готовий соус розподілити по заздалегідь простерилизованным баночках і щільно закрутити кришками.
Ткемалі із слив з помідорами
Рецепт пікантного ткемалі зі сливи з помідорами допоможе поетапно втілити в життя свою мрію про соусі незвичайного смаку. Кисло-солодке блюдо буде вміщати по 2 кілограми злив і стиглих томатів. Наповнить смаком консервацію 300 г цибулі, 1 шт. червоного перцю, 100 г кореня селери, по пучка базиліка і петрушки. Спеції, що надають аромат – це гвоздика, кориця, гірчичний порошок, чорний мелений перець — все по 1 ч. ложці. Збереження соусу ткемалі із слив забезпечить 100 г оцту, а зробить пікантний смак 200 г цукру і 1 велика ложка солі.
Приготування:
- Ретельно вимиті помідори перетворити в пюре за допомогою м’ясорубки.
- сливи Промити і вилучити кісточки.
- М’якуш слив також відправити на м’ясорубку.
- Прибрати кісточки з перцю. Очистити, вимити і цибулю перемолоти. Відправити цибульне пюре до помідорно-сливової масі. Змішати все, закип’ятити і додати цукор.
- Обполоснути зелень і скріпити в пучок ниткою. Опустити його на хвилину у вируючу суміш. За цей час він зможе віддати весь свій аромат майбутнього соусу.
- Всипати сіль, перець, гірчичний порошок, корицю та інші спеції.
- Стручок чилі занурити в соус. Варити 20 хвилин.
- Пропустити проварену консистенцію через металеве сито. Проціджене пюре знову варити 20 хвилин.
- За 5 хвилин до вимкнення вогню влити оцет. Розкласти по банках, пляшках і закупорити. Готово!
Завдяки класичному рецепту соусу ткемалі з сливи можна приготувати його в домашніх умовах без особливих зусиль. Плоди садового дерева плюс кілька спецій і чудова добавка до м’ясних страв на вашому столі готова.
Leave a Reply