Індичатина – дуже корисний і смачний продукт. В Америці індичку прийнято готувати на день Подяки і Різдво. У нашій країні господині готують з індичатини найрізноманітніші страви, як для святкового, так і повсякденного столу.
Важливо і те, що м’ясо індички дуже корисно для дитини, адже це дієтичний продукт. Його часто використовують для прикорму грудничка. Відварна або запечена індичатина входить в дієтичне меню при гастриті і інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. З нашої статті ви дізнаєтеся, з чим приготувати індичку в домашніх умовах смачно і корисно.
Поради з приготування
Напевно, не всі господині знають, як смачно приготувати індичку в духовці. Незважаючи на те, що м’ясо індички непросте в приготуванні, деякі нескладні хитрощі допоможуть вам зробити його смачним і найулюбленішим блюдом на сімейному столі:
- Отже, перш за все, потрібно вибрати хорошу тушку. Краще віддати перевагу молодому м’яса з щільною і світлою шкірою. Вага такої тушки буде варіюватися в межах 6-10 кг.
- Нафарширувати тушку можна чим завгодно. Індичатина відмінно поєднується з фруктами, грибами, картоплею, рисом, горіхами, сухофруктами. Тут вже справа смаку.
- З огляду на те, що індичатина має нейтральний смак і аромат м’яса, не рекомендується її готувати разом з куркою, яловичиною або свининою. Оскільки ваші рідні чи гості навіть не відчують, що в страві присутній м’ясо цього птаха.
- Щоб запечена індичка вийшла соковитою і смачною, її потрібно попередньо замаринувати. В якості маринаду підійде червоне вино, мед зі спеціями, коньяк з цукровим сиропом, травами, підсолена вода з лимоном і часником.
- Індичка вийде соковитою, якщо її перед відправкою в духовку помістити в пекарський рукав і покласти грудкою вниз.
- Розрахунок часу запікання здійснюється з урахуванням ваги тушки (на кожен 500 г припадає 20 хвилин приготування).
Індичка, запечена в духовці
А тепер перейдемо безпосередньо до самого рецептом приготування індички в духовці. Це класичний варіант, який припаде до душі кожної господині.
Складові:
- велика тушка – 7-8 кг;
- сіль велика – 400 г;
- топлене вершкове масло – 120 г;
- цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- морквина – 4 шт .;
- селера – 5 гілочок;
- свіжий чебрець – 3 гілочки;
- лаврушка – 2 листи;
- сухе біле вино – 250 г.
Приготування:
Спочатку тушку потрібно обтерти гарненько сіллю зовні і зсередини. Потім помістити у містку ємність, залити водою і винести на холод на дванадцять годин.
По закінченню цього часу, злити воду, дати тушці трохи просохнути і змастити її шкіру вершковим маслом.
Очистити цибулю, моркву, нарізати шматочками. Нафарширувати індичку овочами, додати чебрець, селера, подрібнену лаврушку і зашити нитками.
Полити зверху білим вином. Помістити індичину в рукав і щільно зав’язати по краях.
Перекласти м’ясо на деко, черевцем вниз. Встановити режим на 200 градусів і відправити індичку випікатися.
Час приготування тушки вагою близько 8 кг становить не менше 4 годин. Під час запікання, її рекомендується періодично перевертати, щоб вона рівномірно підрум’янилася.
Як тільки м’ясо буде готовим, потрібно дати йому настоятися півгодини в духовці, потім можна витягати, обробляти на шматочки і подавати на стіл.
М’ясо індички дуже добре поєднується з гранатовим, журавлинним або брусничним соусом. До такого м’яса можна подавати будь-який гарнір – рис, гречку, відварну картоплю або макарони.
Індичка в мультиварці
Складові:
- філе індичатини – 1 кг;
- масло рослинне рафіноване – 3 столових ложки;
- сіль – 1 чайна ложка з гіркою;
- сушені гілочки розмарину – 1 столова ложка;
- чорний перець мелений – за смаком;
- лаврушка – 2 листи;
- будь-які спеції.
Приготування:
- Промити філе, просушити, обтерти сіллю, спеціями і обмазати маслом. Накрити посудину з м’ясом плівкою і відставити на пару годинок, щоб воно просочилося усіма ароматами.
- Перекласти м’ясо в чашу мультиварки, включити опцію «Гасіння» на 1,5-2 години. Після приготування на дні чаші залишиться багато соку, який виділяє м’ясо. При бажанні до індички можна додати картоплю, нарізану дрібними кубиками. Потім згасити ще півгодини. Якщо рідини буде недостатньо, можна додати склянку води.
- Щоб м’ясо вийшло із золотистою скоринкою, під час запікання картоплі можна встановити опцію «Випічка». Тоді і картопелька і м’ясо вийдуть золотистого кольору.
- Якщо ви готуєте м’ясо без картоплі, як гарнір можна використовувати салат зі свіжих овочів, або відварний рис, гречку, макарони.
Пюре з індички для грудничка
Щоб приготувати таку страву для грудничка в якості прикорму вам буде потрібно мінімум продуктів.
Складові:
- філе індички – 100-150 г;
- вода.
Приготування:
Промити філе, просушити, прибрати шкуру і прожилки. Перекласти в каструльку, залити водою і варити до готовності. Охолоджене м’ясо нарізати шматочками, перекласти в ємність для збивання блендером. Додати пару столових ложок бульйону і збити на однорідну пюреобразную масу.
Якщо продукт виходить дуже густим, в нього можна додати невеликий шматочок вершкового масла і трохи м’ясного бульйону, в якому варилася індичка.
Суп з фрикадельками з індичатини
Таке обідню страву можна включити в раціон дієтичного харчування при гастриті, виразковій хворобі шлунка та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Складові:
- свіже філе індички – 450 г;
- морквина – 1 шт .;
- цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- картопля – 3-4 шт .;
- сіль – 1 щіпка;
- вода – 2 л;
- лаврушка – 1 шт .;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
- Промити філе, просушити, нарізати невеликими шматочками і перемолоти на м’ясорубці. Додати до фаршу яйце, щіпку солі, гарненько перемішати і сформувати фрикадельки.
- Очистити від шкірки всі овочі. Морквину нарізати пластинками, картопля – кубиками.
- Закип’ятити воду, додати в неї цибулину, лаврушку, дрібку солі. Проварити на слабкому вогні 7 хвилин. Витягти цибулю з лаврушкой.
- Покласти в киплячу воду морква, картопля, варити чверть години. Потім додати фрикадельки. Проварити супчик до повної готовності всіх компонентів. У самому кінці можна покласти подрібнену зелень кропу або петрушки.
Leave a Reply