Яблуко – це воістину національний фрукт слов’янських народів, як апельсин – у іспанців, або оливки – у італійців. У кожному саду росте кілька яблунь, їх заготовляють на зиму в свіжому вигляді, сушать, консервують, варять варення, повидло, готують мармелад і желе, компоти.
Їх маринують і квасять з капустою, додають в аджику і соуси, навіть роблять вино і оцет. Досить часто яблука в таких заготовках комбінують з іншими фруктами, ягодами або смаковими добавками – корицею, лимоном.
Таким чином, з одних і тих же яблук виходять самі різні за смаком і кольором консервації. Сьогодні ми хочемо вам представити незвичайні рецепти яблучного варення на зиму в комбінації з іншими дарами природи.
Яблучне варення з апельсином
Це навіть швидше конфітюр, а не класичне варення, так як і самі часточки яблук, і сироп виходять прозорими. Треба взяти:
- 2 кг без шкірки яблук, досить твердих, порізати їх часточками не товще 2 см;
- 2 великі соковиті апельсини вимити, обдати окропом (щоб видалити жирний наліт) і пропустити через м’ясорубку прямо зі шкіркою (насіння вийняти);
- все змішати з 1 кг цукру і залишити на кілька годин, щоб яблука пустили сік.
Далі треба варити на повільному вогні (бажано, на корону полум’я), постійно помішуючи до того часу, поки дольки не стануть прозорими, а крапля сиропу стане відразу застигати на тарілці.
Варення з яблук з апельсинами розфасувати в гарячі банки і запечатати їх пергаментним папером або краще – помістити в банки багаторазового використання зі скляними кришками.
Закочувати металевими кришками не треба – це фантастичне варення не встигає зіпсуватися.
Варення з яблук з чорноплідної горобини і лимоном
Поєднання цих цілющих ягід з яблуками додасть варення просто фантастичний колір і пікантний смак. Готується воно досить довго, але мороки мало. Робити його треба так:
- 1 кг свіжих ягід аронії (горобини) промити і 5 хвилин проварити в цукровому сиропі: на 2 склянки води треба взяти 2 склянки цукру. Це краще зробити ввечері. Потім все залишити для настоювання. Вранці знову довести до кипіння і залишити мінімум на 8 годин.
- 0,5 кг яблук очистити від серцевини і прямо з шкіркою пропустити через м’ясорубку разом з половинкою лимона (також з шкіркою). Засипати 4 склянками цукру і відставте на 1-2 години.
- Далі обидві частини з’єднати і проварити 30 хвилин до загустіння. Розкласти в гарячі банки, закатати, укутати до охолодження.
Взимку з цього варення з чорноплідної горобини можна готувати цілющий чай, який нормалізує тиск.
Яблучне повидло з корицею і лимоном
Для цього рецепта підходять жовті стиглі м’які яблука. Їх треба очистити і порізати. На 2 кг яблук взяти 1 кг цукру, 1 помелену лимон.
- Яблука з лимоном засипати цукром на кілька годин, періодично помішувати, щоб краще виділявся сік.
- Потім суміш довести до кипіння і відставити на 4 години.
- Знову закип’ятити і знову залишити на 4 години. Яблука стануть м’якими.
- Перед третім разом додати 2 чайні ложки меленої кориці і все збити блендером до однорідної маси.
- Довести до кипіння (обов’язково постійно заважати) і варити хвилин 20-30, поки джем не стане швидко застигати.
- Розкласти в банки треба в киплячому стані, інакше повидло буде братися шматками.
Це повидло з корицею чудово підходить для зимових пирогів – аромат фантастичний.
Досить оригінальний рецепт – мармелад з грушами і чорносливом
Для цієї заготовки треба взяти по 1 кг зелених яблук (можна навіть недозрілих), 1 кг солодких соковитих груш (масляних) і 1 кг чорносливу без кісточок. Сахара треба всього 0,5 кг, а ще 2-3 столові ложки лимонного соку (або 2 г лимонної кислоти).
Всі фрукти і чорнослив подрібнити, підлити трохи води і під кришкою відварити до розм’якшення. Суміш збити або пропустити через соковижималку. Пюре довести до кипіння і маленькими порціями всипати цукор, постійно помішуючи.
Варити хвилин 10-15 до повного розчинення цукру. Додати лимонний сік і гарячий мармелад з грушами швидко помістити в банки, які треба швидко закупорена. Сильно закутати, щоб остигав дуже повільно.
Корисне варення для дітей – готується в мультиварці
Взяти по 1 кг очищених і порізаних кубиками яблук з гарбузом, а також, змолоту на м’ясорубці половинку лимона з цедрою. У мультиварку налити 1 склянку води і всипати 1 кг цукру.
Включити на кілька хвилин на режим Гасіння, щоб приготувати сироп. Потім висипати туди фрукти. Поставити на 15 хвилин. Все – варення готове – в підготовлені банки. На все приготування йде трохи більше півгодини.
Пікантне варення для пісочного тіста і пиріжків
Цей рецепт яблучного варення з терном на любителя, тому що має дуже незвичайним смаком, злягла в’язким і кислуватим. У піщаних пирогах йому рівних немає.
Готується просто – суміш подрібнених 2 кг яблук, 1 кг терну і 2 кг цукру 4 рази довести до кипіння протягом двох днів.
Тобто, воно повинно періодично настоюватися не менш 6-8 годин.
На п’ятий раз гаряче варення розлити по банках і закрити кришками. В охолодженому вигляді воно буде густим.
Leave a Reply