Вітаю, дорогі друзі!
Активна робота на дачній господарстві вимагає багато енергії, і для поповнення її запасів нам потрібен поживний сніданок, ситний обід і смачний, але не надто обтяжений калоріями вечерю.
А яка ж трапеза без рідної нашої картопельки, яка йде і як гарнір, і як самостійне блюдо за милу душу. Смажена, печена, відварна, у вигляді запіканок, дерунів, картопляних оладок і зраз із усілякими начинками! Ніколи не набридне, якщо не лінуватися і урізноманітнити способи її приготування. Про це і мова.
Смачні страви з картоплі прості рецепти! У кожної господині на цей рахунок є пара-трійка коронних хітів, які вона виконає з закритими очима в стислі терміни при мінімумі додаткових інгредієнтів.
Швидко перекусити, поласувати вкусняшками або нагодувати досхочу всю сім’ю – це легко! З нашими картопляними рецептами, зібраними на просторах Інтернету, будь-яке завдання стане здійсненним. Пройдемо в засіки!
зміст:
- Запечена картопелька по-селянськи
- Драчена картопляна
- картопляний гратен
- картопляні крокети
- Картопляні оладки з м’яким сиром і зеленню
- Картопляні пальчики з сирною начинкою
- Зрази картопляні з начинкою
- Запечена картопля в сметані
Запечена картопелька по-селянськи
Найпростіший рецепт смачної картоплі в духовці, який займе за часом трохи більше півгодини. Секрет хрусткою і апетитною скоринки в поєднанні з ніжною розсипчастою м’якоттю всередині криється в одному нескладному прийомі. Але про все по порядку.
Чистимо кілограм коренеплодів, розрізаємо їх уздовж на чотири частини. Якщо картопля молода і невеликого розміру, ріжемо навпіл, дрібну «шрапнель» готуємо цілком. Ми залишаємо в холодній воді на чверть години.
Ставимо на вогонь каструлю з водою, додаємо сіль, півсклянки оцту і відправляємо туди добре промитий картопля. Після закипання, варимо його хвилин п’ятнадцять до напівготовності.
В цей час нагріваємо духовку до 200оC. Зливаємо воду і викладаємо на деко шматочки картоплі. Щедро присмачуємо його чорним меленим перцем, подрібненими запашними травами (чебрець і розмарин підійдуть) і поливаємо рослинним маслом. Акуратно перемішуємо лопаткою так, щоб кожен шматочок отримав свою дозу масла і спецій.
При бажанні можна додати пару зубків часнику розчавленого, і саме час відправляти все це справа в розігріту духовку. Через 20 хвилин хрустка і рум’яна картопелька буде готова. Ви ще встигнете спорудити миску салату з свіжих овочів із зеленню і приготувати свій улюблений соус.
Драчена картопляна
Це нехитре і ситне блюдо (не плутати з білоруськими дерунами), що нагадує запіканку, також готується в духовці.
На 1 кг картоплі нам знадобиться:
- пара курячих яєць
- 2 невеликих головки ріпчастої цибулі
- шматок сала з палець завтовшки
- 1 стакан молока
- 3 столових ложки борошна
- сіль і чорний мелений перець за смаком
- щіпка соди
- вершкове масло (2 ст.л.)
- сметана (скільки з’їсте)
Сало нарізаємо і розтоплюємо на сковорідці, додаємо нашатковану цибулю і обсмажуємо до золотистої скоринки. Готуємо «омлетну суміш», збиваючи яйця з додаванням молока, солі, борошна та соди.
Натираємо на крупній тертці очищену картоплю, трохи підсолюємо і з’єднуємо його з яєчно-молочною сумішшю. Додаємо лушпиння зажарку з шматочками сала, приправляємо перцем і перекладаємо отриману масу в форму для запікання, змащену жиром. Зверху кладемо кілька шматочків вершкового масла і відправляємо заготовку в розігріту до 200оC духовку на 45 хвилин.
Подають гарячу драчену зі свіжою сметаною і зеленню. Дуже смачно!
Картопляний гратен
Як і всі, що нам чується по-французьки, шалено романтично і вселяє почуття причетності до прекрасного. По суті ж, будь-яку страву з приставкою гратен – це запіканка з красивою хрусткою скоринкою. А ми то думали … Втім, так, ми ж про картоплю з сиром! Включаємо на повну Джо Дассена і підключаємося до процесу.
На десяток картоплин середнього розміру ми візьмемо:
- грамів 200 сиру
- півтори склянки вершків (15% жирності)
- часник 3 зуб.
- сіль за смаком
- чорний перець мелений і мускатний горіх (по щіпці)
- масло для змащування форми
Спочатку приготуємо вершковий соус. Вершки з додаванням спецій і солі доводимо до кипіння і даємо злегка охолонути. Додаємо в суміш товчений часник і накриваємо кришкою, щоб соус настоявся.
Чистимо і нарізаємо тонкими кружечками картоплю, чим тонше, тим краще. Змащену маслом форму шарами заповнюємо картоплею, заливаючи невеликими порціями вершкового соусу кожен шар. Відправляємо в гарячу духовку (180оC) на півгодини.
Натираємо сир, через належний час дістаємо форму і посипаємо їм майже готову картопляну запіканку. Трохи додаємо вогню і хвилин через 10 витягаємо на світло готовий і запашний картопляний гратен. Bon Appetit!
Ще один шикарний відео рецепт картопляного грата з сиром і мускатним горіхом:
Картопляні крокети
Обсмажені у фритюрі кульки з товченого картоплі з хрусткою скоринкою сподобаються і дорослим, і дітлахам. Відмінно підуть зі сметанно-часниковим соусом, заправленим великою кількістю кропу.
Беремо штук 6 картоплин, чистимо, ріжемо і відварюємо для пюре в підсоленій воді. Для подальших дій нам знадобиться:
- 2 яйця
- вершкове масло (2 ст.л.)
- трохи борошна
- панірувальні сухарі
- свіжий кріп
- суха суміш «прованські трави»
- часник 2 зуб.
- рослинне масло для фритюру
У готове пюре додаємо масло, жовтки, дрібно нарізаний кріп з часничком і запашні трави. Білки залишаємо для панірування. Вологими руками формуємо крокети з пюре і обвалюють їх у борошні. Розігріваємо олію в невеликій глибокій каструльці.
Збиваємо білки в піну і занурюємо кожен кульку спочатку в білок, потім в паніровці і відправляємо в розпечене масло. Робити це треба безпосередньо перед смаженням, тобто порційно. Блюдо готується дуже швидко і виглядає дуже апетитно!
Картопляні оладки з м’яким сиром і зеленню
Блюдо-імпровізація, коли в холодильнику раптом виявляєш забуту каструльку з залишками вареної картоплі. Чи не пропадати ж добру! Навскидку, десь півкіло? Чудово. Ще б пак сиру трохи, адигейський або бринза підійде. І зелень в асортименті, цибулька пір’яний, кріп-петрушка і часничком пару зубчиків. починаємо!
Натираємо на крупній тертці картоплю, туди ж пішов тертий сир, яйце, чверть склянки молока і півсклянки борошна з дрібкою соди. Підсолюємо і злегка перчимо. Додаємо в картопляну масу рубану зелень і часник, готове!
Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і смажимо оладки! Вживаємо зі сметанкою – просто і душевно.
Картопляні пальчики з сирною начинкою
Для цієї невигадливій закуски нам знадобиться відварну картоплю (штук 5-6) середніх розмірів, пара яєць, грам 150 твердого сиру, сіль, мелений мускатний горіх, чорний перець за смаком, 2 ст.л. муки і грамів 100 панірувальних сухарів. Рослинна олія для смаження.
Картоплю відварюємо і розминаємо в пюре з додаванням яєць, борошна, солі і спецій. Сир нарізаємо довгастими брусочками і формуємо вологими руками навколо кожного шматочка непроникний картопляний шар. Обвалюють кожну заготовку в паніровці і смажимо на сковороді, щедро полив на неї масла. Пальчики оближеш!
Зрази картопляні з начинкою
Ці картопляні котлетки можна готувати з найрізноманітнішою начинкою: м’ясним фаршем, грибами, з сиром і шинкою. Смачно і ситно перекусити або нагодувати раптово наскочили гостей, коли часу в обріз, а в холодильнику порожньо? запросто!
На 7-8 шт. картоплі візьмемо:
- 300 гр. м’ясного фаршу
- 1 головку ріпчастої цибулі
- 100 гр. сиру
- 2 зуб. часнику
- 1 яйце
- 3 ст.л. борошна
- панірувальні сухарі
- сіль, чорний перець мелений за смаком
- масло рослинне для смаження
Варимо картоплю для пюре, а поки кипить каструля, займемося начинкою. Розігріваємо сковорідку з олією, обсмажуємо на ній нарізану цибулю і подрібнений часник, викладаємо фарш, заправляючи його спеціями і сіллю. Смажимо до готовності.
Збиваємо пюре з яйцем, всипаємо борошно і перчимо до смаку. У приготовлений трохи остиглий фарш додаємо натертий сир. З пюре ліпимо невеликі коржі, всередину кладемо приблизно ложку начинки і формуємо невеликі котлетки. Обвалюють їх в сухарях і смажимо на сковорідці до утворення рум’яної скоринки.
Запечена картопля в сметані
Наша відповідь французькому гратеном, який не соромно подати у вигляді гарніру і до святкового столу.
Для приготування 1 кг картоплі нам потрібно:
- сир твердий (300 гр.)
- 400 гр. сметани 15% жирності
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- сіль
- суміш перців
- травички запашні (чабер, материнка, розмарин)
Чистимо і тонкою соломкою ріжемо картоплю, додаємо сіль і спеції. Натираємо сир, половину якого з’єднуємо з картопляною масою і, ретельно перемішуючи, заправляємо її сметаною.
Глибоку форму змащуємо маслом, викладаємо картоплю і посипаємо зверху сиром. У розігрітій до 180 оC духовці запікаємо наше блюдо до готовності. Як правило, не довше півгодини. Пора накривати на стіл!
Ну і для особливих гурманів можу порадити ще одне блюдо – "картопляні гнізда", відео та фото рецепт якого можна дізнатися тут.
А які рецепти приготування картоплі любите ви? Діліться з нами своїми кулінарними секретами, і ми з радістю про них напишемо. До нової зустрічі!
Соболєва Тетяна
Leave a Reply