Вирощування гострого перцю у відкритому грунті – непросте завдання. Теплолюбна рослина вимагає делікатного підходу і болісно реагує на будь-які зміни кліматичних умов. Крім того, соковиті і солодкі пагони пекучого перцю є улюбленими ласощами для різних комах.
Як виростити сильні і красиві пагони, а потім зібрати з них гідний урожай. Розберемося, що потрібно знати і як правильно доглядати за гірким перцем.
Як вибрати сорт
Слід серйозно поставитися до процесу підбору насіння для посадки. Основними критеріями при виборі є наступні.
- Термін дозрівання – це найважливіший параметр. Вегетативний період більшості сортів становить 4-5 місяців, і тривалості літа може не вистачити для розвитку культури. Потрібно попередньо отримати дані про тривалість літнього періоду зі сприятливою середньою температурою для перцю в вашому регіоні. Потім співвіднести з тривалістю дозрівання того чи іншого сорту. Швидше за все, потрібно буде купувати ранньостиглий сорт і висаджувати його розсадою.
- Стійкість до вірусів, низької освітленості і перепадів температур – важлива характеристика сорту. Справа в тому, що перець не терпить різкої зміни температур і може загинути. Крім того, ласувати перцем чилі люблять і шкідники, зокрема його обожнює тля. Рослини зі слабкою стійкістю будуть ослаблені постійними атаками паразитів і не зможуть дати урожай на городі у встановлені терміни.
- Ступінь гіркоти плодів і урожайність є споживчими властивостями культури. Слід використовувати шкалу пекучості Сковілла, щоб не отруїтися гострим посівом. За цим параметром плоди варіюються від слабожгучій до пекучих за наявністю в них речовини капсаїцину, яке відповідає за гостроту смаку. Урожайність дозволяє спланувати передбачуваний обсяг продукту з засівають площі.
Якщо правильно врахувати перераховані вище параметри, то можна підібрати оптимальний сорт для вирощування на дачі.
Важливо! Тривалість вегетаційного періоду більшості сортів перцю складає 4-5 місяців.
відповідні сорти
Незважаючи на те що перець гіркий має безліч різновидів, найбільшою популярністю у садівників користуються такі сорти.
- Один з найбільш затребуваних гібридів – Астраханський 147. Цей сорт стійкий до хвороб і капризам погоди. Орієнтований на південні регіони, період вегетації становить 4 місяці. Кущі середнього розміру, урожайність вище середнього. Перці мають привабливу витягнуту форму і помірну пекучість.
- Жовтий угорський є одним з найбільш затребуваних у світі видів. Сорт дозріває за 4 місяці, стійкий до хвороб. Особливістю є резистентність до вершинної гнилизни. Кущі мають компактні розміри, добре виглядають як на грядках, так і на клумбах. Плоди мають характерний жовтий колір і витягнуту форму. На смак соковиті із середнім ступенем гостроти.
- Гіркий перець Дунай вирощується у відкритому грунті, він широко відомий завдяки високій врожайності. Стійкість дозволяє йому боротися як з хворобами, так і з перепадами клімату, посухою. Період вегетації становить 3,5 місяця, що дозволяє отримувати урожай навіть в помірному кліматі. Особливістю гіркого перцю при вирощуванні є висота кущів, яка складає більше 1 метра. Плоди виходять великі, витягнуті, червоного або зеленого забарвлення.
- Сорт Імпала є гібридом, спеціально створеним для складних кліматичних умов. Його відрізняє вкрай короткий період дозрівання, трохи більше 2 місяців. Посадка і догляд за сортом простіше за рахунок високої стійкості до різних захворювань, в тому числі до вірусу тютюнової мозаїки. Також його відрізняє збалансований пряний смак і витягнута, витончена форма плодів.
- Український перець чилі вкрай популярний у дачників. Має високу стійкість до більшості відомих хвороб і вірусів. Період вегетації становить 4 місяці. Врожайність досягає 1,5 кг на 1 квадратний метр посівів. Любить сонце, в тіні не росте. Висаджена розсада витримує різку зміну температурного режиму.
Вибір при покупці не повинен обмежуватися наведеними сортами. Знаючи критерії, можна самостійно підібрати собі на ділянку хороші рослини.
Як правильно висаджувати
Так як перець чилі любить тепло, в помірному кліматі йому часто не вистачає часу, щоб дати врожай. Тому садити у відкритий грунт його слід за допомогою розсади. Виконуються наступні кроки.
- Спочатку насіння потрібно проростити при температурі не менше 25 градусів. Для цього їх закручують в мокру марлю і прибирають в тепло на 7 днів. Зробити це потрібно не пізніше початку березня.
- Далі потрібно підготувати ящики з ґрунтовим наповнювачем, в яких потім буде вирощена розсада. Внизу розташовується дренажна маса, що складається з осколків цегляної, керамзитного породи або пінопласту. Компоненти перемішують. Наступним шаром розміщується шар дерну з компостом і додаванням піску. Перед тим як формувати посадки, грунт краще продезинфікувати. Поверхня потрібно розрівняти і трохи утрамбувати, внести добриво. Потім зробити в ній поглиблення для посадки насіння близько 1 см. На якій відстані виробляти посадки, визначається індивідуально, але відстань більше 5 см.
- Пророщені насіння розміщують в грунт і зрошують водою. Контейнери потрібно накрити прозорою плівкою і розмістити в теплі, щоб культура змогла сформувати перші пагони. Коли на поверхні почнуть з’являтися паростки, ємності потрібно перенести в добре освітлене місце і зняти плівку з поверхні.
- При появі у рослин листочків на стеблах пагони пікірують. Для цього потрібно з лезом ножа обережно витягувати стебла, намагаючись якомога менше пошкодити коріння. Потім здійснюється висадка в горщики з торфу. Полив рослин можна здійснювати відстояною нагрітою водою.
- Пересадка перцю у відкритий грунт здійснюється через 2 місяці вирощування в торф’яних горщиках. Спочатку потрібно перевірити, чи готовий перець до вулиці, для цього пару кущиків потрібно поставити на підвіконня і подивитися, як вони реагують на температуру. Потім вже садимо вміст горщиків в грунт.
Для того щоб формування гіркого перцю пройшло успішно, за ним потрібно постійно доглядати. Культура вимагає частого поливу. Також важливо регулярно розпушувати грунт біля коріння і видаляти бур’яни. Перед тим як посадити гіркий перець, необхідно підгодувати грунт добривами.
При посадці солодких і гірких сортів перцю близько одне від одного може статися перезапилення, змінюється смак плодів.
Догляд за перцем у відкритому грунті
Правильний догляд за гострим перцем є запорукою гарного врожаю. Слід дотримуватися наступних рекомендацій.
- Стежити за вологістю ґрунту. Оптимально, щоб вона була помірно-вологим. Догляд за гіркими перцями включає обережний полив. Не рекомендується пересушувати, а й заливати теж не можна. Недолік вологи призводить до дегенерації розміру і форми плодів. Стебла втрачають гнучкість, стають ламкими в місці, де були посаджені. Полив бажано проводити теплою водою.
- Забезпечити хорошу освітленість посівів. Посадки овоча краще проводити на південній стороні ділянки. Важливо стежити, щоб рослини добре висвітлювалися протягом всього дня і не потрапляли в тінь. При недостатньому освітленні відбувається витягування стебел. Рослина слабшає, починає втрачати бічні пагони.
- Відхід з дотриманням температурного режиму. Важливо розуміти, що розвиток перцевої культури зупиняється при 13 градусах, а при зниженні температури до 0 градусів рослина гине. У кліматичних зонах, де перепади температур становлять десятки градусів за короткий час, часто відбувається відмирання зав’язей і бутонів. Спека також небезпечна для культури. Догляд у відкритому грунті при температурах понад 25 градусів передбачає затінення посівів. Щоб зберегти врожай в умовах несприятливої температури, посіви необхідно вкривати за допомогою плівки або використовувати спеціальні тунелі.
- У міру зростання перець чилі витягується. Щоб знизити навантаження на стовбур, використовуються підв’язки. Для цього в грунт встромляється паличка по висоті рослини, до якої стебло прив’язується за допомогою мотузки.
- Купірування дозволяє забезпечити правильні пропорції рослини і збільшити врожайність при вирощуванні гіркого перцю у відкритому грунті. Прищипують стебло, якщо він росте вище 25 сантиметрів. Бічні пагони також видаляють, залишають тільки 5 найбільш сильних. Крім того, слід обірвати перша квітка, щоб рослина витрачало сили на формування куща, а не плоду.
Правильне вирощування і догляд за перцем є досить трудомістким заняттям. Але без цього не отримати красиві і соковиті плоди, якими можна буде не тільки насолоджуватися самому, але і пригостити друзів.
Корисні поради
- Виростити гіркий перець можна, якщо прислухатися до рекомендацій досвідчених садівників. Бажано виконувати наступні дії, щоб забезпечити хороший ріст і врожайність.
- Важлива підгодівля культури правильними добривами. До цвітіння в грунт додають препарати з вмістом азоту. Після появи квітів підгодовують добавками з фосфором і калієм.
- Особливістю одночасних посадок солодкого й гіркого перцю на одній ділянці є перезапилення. Так, якщо посадити дві культури поруч, то плоди солодкого перцю стануть гіркими на смак. Для того щоб уникнути цього, культури садять далі. Додатково між грядками садять інші рослини. Можна також посадити солодкий і гіркий перець з різних сторін будинку.
- Правила культивації наказують, що збирати потрібно не м’які, а затверділі перці. Плоди з м’якою текстурою є недозрілі і збираються для вирощування гострих перців, а не для вживання.
- Зривати плоди перцю чилі слід разом з плодоніжкою. Потім їх потрібно зберігати в сухому місці при температурі близько 20 градусів. Тоді перець дозріє і його смак значно покращиться.
При дотриманні перерахованих вище рад можна як вирощувати гіркий перець для себе, так і для продажу, адже правила дозволять уникнути прикрих помилок, що призводять до втрати врожаю.
Leave a Reply