Рецепти приготування закуски Аппетіткі на зиму



Альтернативою кетчупу стала домашня аппетітка з помідор – соус, який готується за спрощеною технологією. В його основі лежить пюре з томатів, з різними варіантами овочевих добавок. Для того, щоб надати домашньому соусу гостроти в заготовки кладуть різні види перцю, часник, базилік, петрушку, чебрець, кінзу.

Загальні правила приготування соусу

Суворої рецептури не існує. Готуючи кетчуп в домашніх умовах, слід дотримуватися правил підготовки овочів і час їх теплової обробки. Залежно від складу і гостроти смачна домашня заготовка використовується в якості закуски, приправи для супів і гарнірів, соусу для основних страв.

підготовка овочів

Перед тим, як приготувати аппетітку, всі інгредієнти ретельно перебирають. Овочі, які мають ознаки псування вибраковуються.

  1. Томати бланшують, поміщаючи на 2 хв. в гарячу воду. Після зняття шкурки їх подрібнюють в блендері.
  2. Солодкий і гіркий перець чистять, видаляючи насіння і внутрішні перегородки. М’якоть дрібно шаткують або подрібнюють в м’ясорубці.
  3. Такі овочі, як яблука, кабачки, баклажани миють, видаляють насіннєві камери, ріжуть на невеликі шматочки, розміром 2 х 2 см.
  4. Морква, цибуля і часник чистять, миють. Цибулю дрібно шаткують. Морква і часник подрібнюють за допомогою терки.

Чим більше ніжну консистенцію хочуть отримати в результаті, тим ретельніше повинні бути подрібнені овочі з щільною структурою.

теплова обробка

Основний, що входить в кетчуп інгредієнт – помідори. Їх уварюють до потрібної консистенції 1-2 години. Якщо в рецепті присутній морквина, то її викладають в каструлю раніше за інших овочів на 15-20 хвилин. Далі в кетчуп поміщають кабачки, яблука або баклажани. В останню чергу – цибуля і ароматну зелень. У самому кінці варіння в кетчуп додають спеції, часник і головні консерванти – сіль і цукор. Після цього уварюють соус ще близько 20 хв і відразу фасують по стерильним банкам.

помідори в каструлі

Посуд для тривалого зберігання домашніх консервів обов’язково стерилізується. При дотриманні цих нескладних правил заготівлі на зиму зберігаються навіть при кімнатній температурі дуже довго.

рецепти

Пропоную вам два рецепти аппетіткі, які я вже зробила самостійно і залишилася дуже задоволена. На їх основі кожна господиня зможе без праці переробити урожай томатів в якісні зимові заготовки.



Найближче до традиційних закусок, приготованим на зиму, рецепт аппетіткі з кабачками і пекучим перцем. Ще один рецепт томатної заготовки, який можна назвати проміжним варіантом між кетчупом і закускою – аппетітка-аджика.

Рецепт № 1

Варіант заготовки з кабачків більше нагадує овочеву закуску. Він має більш густу консистенцію і може подаватися як самостійне блюдо.

аппетітка в банках

Для рецепта потрібні:

  • стиглі томати – 3 кг;
  • кабачки – 2 кг;
  • головки часнику – 4 шт .;
  • гострий перець – 2 шт .;
  • рафінована рослинна олія – ​​0,2 мл;
  • цукровий пісок – 1 склянка;
  • солі – 50 г.

Томати і кабачок ріжуть на шматочки розміром 2х2 см. Перець нарізають соломкою. У розігріте масло викладають овочі, цукор, сіль. Овочеву масу, щоб не підгоріла, гасять на повільному вогні. Готова закуска в гарячому вигляді розкладається в стерильні банки. Консерви герметично закупорюють і перевертають догори дном.

Рецепт № 2

Ще один варіант соусу аппетіткі можна порівняти з аджикою. Але ми будемо називати його закускою або салатом, адже він готується з додаванням яблука, солодкого перцю, моркви.

Для приготування цього рецепту потрібні:

  • стиглі томати – 2,5 кг;
  • яблука – 500 г;
  • солодкий перець – 500 г;
  • морквина – 500 г;
  • гострий перець – 2 шт;
  • часник – 200 г;
  • сіль – 50 г;
  • цукровий пісок – 1 склянка;
  • рафінована рослинна олія – ​​1 стакан;
  • оцтова есенція 6% – 140 г.

Очищені овочі подрібнюють в м’ясорубці з дрібною сіткою. Ставлять на вогонь і тушкують близько двох годин. У уварену масу додають гострий перець, цукровий пісок.

Через 35-40 хвилин салатну масу заправляють часником, сіллю і оцтом. Готовий продукт розкладають по стерильним банкам і герметично закупорюють. Виходить гостра, кисло-солодкого смаку закуска.

Різноманітність рецептів дозволяє вибрати будь-який варіант заготовки, з кабачками або болгарським перцем, яблуками і баклажанами. У неї можна включити овочі, які вимагають термінової переробки. Це дозволяє грамотно зберегти урожай, приготувавши соус Аппетітка будь-якої складності. Будь-який вид консервів – овочева закуска, гостра приправа або домашній кетчуп обов’язково вийдуть смачними і апетитними.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*