Причини, чому брокколі може йти в колір і що можна зробити



Капуста брокколі містить більше каротину, аскорбінової і нікотинової кислот, вітамінів і мікроелементів, ніж кольорова капуста. Білокачанна капуста теж має в складі менше корисних речовин. У брокколі є складові, що попереджають виникнення онкології. Її корисно їсти свіжої або трохи відвареної.

Брокколі не страшні весняні поворотні морози, майже не нападають паразити, капуста дає високі врожаї. Після зрізу основного качана через щотижня з’являються невеликі качани розміром з яйце від курки.

Брокколі буває 2 видів: Калабрезе (утворює міцний качан на потужному стеблі), спаржева брокколі – їдять стебла, які схожі за смаком на спаржу.

ранні сорти

Імператор F1 – від виростання перших паростків до збору проходить 75 – 80 днів.

Команчі – головки зрізають через 3 місяці після посадки насіння. Кущі добре переносять низькі і високі температури.

Лазер F1 – у капусти брокколі головки, щільні і смарагдового відтінку, знімають через 75 днів.

Саміт Кінг – сорт легко виносить спеку. Збирають високий урожай, незалежно від термінів посадки.

Тонус – від появи паростків до виростання головок проходить 75 – 90 днів. Урожай дозріває дружно. Кочан темно-зелений, щільність середня, вага 0,15 – 0,25 кг, має прекрасний смак. При занадто прохолодній погоді або спеці може мати коричнево-бурий колір.

середньостиглі сорти

Аркадія F1 – гібрид середнього терміну дозрівання, дає великий урожай, вегетативний період 110 днів. Культура міцна, висока. Кочан великий, фталоціанінові-зеленого відтінку, вагою до 400 г. Капусту можна вживати свіжої і переробляти.

Генуї – прекрасно підходить для ущільненої посадки.

Гринбелт – вегетативний період 105 днів. Качани середні, якість прекрасне, з невеликими квітками.

капуста в грунті

Калабрезе – від перших паростків до технічної стиглості проходить 90 днів. Головки по щільності середні. Вага центрального качана до 400 г, після на культурі виростає по 6 – 7 головок збоку вагою до 100 г.

Конпакта – від посіву насіння до збору качанів проходить 100 днів. Культура росте дуже компактно, можна садити купчасто. Головка у вигляді купола, велика, з невеликими квітковими бутонами.

Монтон F1 – має середній термін дозрівання і підняту розетку листя. Головки великі, вагою до 800 г, зеленувато-сірі, щільність середня, гарні на смак.

Сенші – вегетативний період 110 днів. Кочан великий, у формі купола, з невеликими квітковими бутонами, капуста лежить після збору довгий час.

брокколі властивості

Фортуна – сорт має середній термін дозрівання і підняту розетку листя. Кочан зеленувато-сірий, щільність середня, вага до 150 г, хороший на смак.

Цезар – має великі, тверді, зеленувато-фіолетові головки.

пізні сорти

Лаки F1 – має пізній термін дозрівання. Головки великі, міцні, їх вага – 300 – 500 м

Марафон F1 – має підняту розетку листя. Кочан великий, вагою до 700 г, зелений, міцний, але з ніжною текстурою, хороший на смак.

Як правильно вибрати ділянку і підготувати насіння

Як правильно посадити брокколі, щоб зав’язувалися головки?

Садіть брокколі на ту ділянку, де до цього росли гірчиця, морква, боби, картопля, фацелія, овес, цибуля, люпин, квасоля, горошок, пшениця, огірки. Не варто висаджувати на ту грядку, де росли капуста, помідори, буряк, редиска, ріпа, редька.

Сухі насіння насипають в воду з температурою +50 ° С на чверть години, далі миють у воді. Насипають на вологу серветку з бавовни і ставлять в холодильник на 24 години. Потім насіння просушують і сіють.

посів насіння

Як правильно посіяти насіння, щоб при пересадці в грунт у капусти тут же почали зав’язуватися головки?



Субстрат роблять, змішуючи рівні частини дернової, торф’яної грунту і піску. Після посіву поливають посадки з пульверизатора. Ставлять у тепле місце з температурою повітря +20 ° С. Коли з’являться перші паростки, на 7 днів роблять температуру повітря +10 ° С. Потім збільшують температуру до +14 – 16 ° С, вночі – + 9 ° С. Якщо в приміщенні буде занадто тепло, вище +20 ° С, це посприяє прискореного утворення головки.

Зайвий полив спровокує хвороба під назвою «чорна ніжка», а недолік вологи і світла призведе до виростання карликових головок.

брокколі капуста

Через 2 тижні після посіву розсаду пікірують. Після цього температура повітря повинна бути 21 ° С, а потім її знижують до +17 ° С вдень і + 9 ° С вночі.

За 2 тижні до пересадки на дачну ділянку саджанці загартовують, виносячи на балкон: спочатку на чверть години, потім – на більший час.

Посадка розсади на ділянку

На ділянку саджанці пересаджують, коли виросли 5 – 6 справжніх листочків, у віці 35 – 45 днів. Це роблять з 1 травня кілька разів і до кінця червня, тоді можна буде збирати капусту з 15 липня і практично до заморозків.

Можна сіяти насіння на дачну ділянку на початку травня. При посадці насінням виройте лунки, насипте золу, вилийте воду і сипте насіння. Припудрювання золою захищає від нападу комах.

догляд

Брокколі віддає перевагу добре зволожений грунт, що має нейтральні характеристики – цього можна досягти, замульчувати землю. Радять садити брокколі спільно з буряком, кропом, горошком, огірками, морквою, селерою, шпинатом, помідорами, нігтиками. Чи не рекомендують садити брокколі разом з крес-салатом і ріпчастою цибулею.

догляд за капустою



Чому йде в колір брокколі? Щоб капуста не пішла в колір, простежте за вагою головки, подивіться на напис на пакеті з насінням: якщо рекомендований вага головки 0,4 кг, то не чекайте великий головки, зрізайте її при вазі 0,35 кг, тоді капуста не зацвіте. Ріжте качан ножиком, не чіпайте бічну листя. Удобрити культуру, і через деякий час виростуть бічні пагони.

Чому не формуються головки? Якщо Ніяк не зав’язуються головки, то потрібно пам’ятати, що вони виростають при температурі повітря до + 18 ° С. Тобто пізньостиглі сорти брокколі потрібно висівати так, щоб головки формувалися, коли температуру повітря не занадто висока. У вересні, при досить прохолодних ночах, качан розвивається повільніше, але в результаті виростає крупніше.

Пам’ятайте, що капуста любить воду, і посуха негативно позначиться на розвитку головки. Особливо вимоглива культура до поливу, коли сформіровивается розетка листя і утворюється качан.

Що робити, якщо у брокколі не зав’язалося головка? Качани можуть не зав’язатися через підживлення, проведеної пізно або занадто рясно. Якщо занадто інтенсивно підгодовувати рослина, то головки НЕ зав’яжуться.

Чому немає зав’язі у брокколі? Причиною, через яку у брокколі НЕ зав’язується качан, буває недолік вологи. Ще одна причина – нестача добрива. Якщо капусті не вистачає чогось, то культура «вирішує», що немає сенсу формувати качани, і капуста піде в колір.

Остання причина – надто жарко. Капусті не подобається спека, через це коли купуєте насіння, прочитайте на упаковці, радять чи висаджувати даний сорт в конкретному районі. На півдні брокколі садять восени, а врожай збирають навесні.

Брокколі підгодовують тричі: через 14 днів після висадки розсади, потім ще через 2 тижні і при утворенні качанів. Краще для добрива застосовувати розчин біогумусу і трав’яний чай.

Що можна зробити, щоб зав’язалися головки добре росли? Замульчуйте посадки торфом і припудрюйте торф золою. Щоб головки були щільними, потрібно, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені. Тобто при зав’язуванні качана надломити розетку з листя або зв’яжіть листя над голівкою.

Пам’ятайте, що краще садити розсаду броколі на садову ділянку пізніше, а в теплицю – в квітні або травні.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*