Помідори з базиліком на зиму – це не тільки дуже гарна, але і смачна заготівля. Секрет консервування полягає в особливих східних нотах страви. Красу заготівлі додає поєднання червоних і фіолетових відтінків. Слід зазначити, що мариновані помідори з базиліком на зиму – це можливість прикрасити свій стіл смачною та оригінальною закускою.
традиційний рецепт
Помідори з базиліком і часником на зиму, приготовані за класичним рецептом виходять дуже цікавими. Від традиційної консервації їх відрізняє ніжний пряний аромат трав.
Складові:
- томати 1.2 кг;
- свіжий базилік 3 гілки;
- часник 4 зубці;
- чорний перець 4 горошини;
- вода 1 л;
- цукровий пісок 100 г;
- сіль 50 г;
- лимонна кислота 1 ч. л.
Із зазначеного обсягу виходить 2 банки маринованих помідорів об’ємом 1 літр.
- Томати середніх розмірів промивають під водою і сушать.
- На дно стерилізованої банки викладають чистий базилік, часникові зубчики і перець.
- Зверху утрамбовують овочі.
- Готова банку заповнюється крутим окропом. Воду залишають для стерилізації на 10 хвилин.
- Розсіл готують з чистої води з додаванням солі, цукрового піску і лимонки. Складові ретельно перемішують і доводять до кипіння.
- Консервацію заливають гарячим розсолом і закочують кришками.
- Мариновані помідори з базиліком остигають під теплою ковдрою. Після цього засолювання прибирають в підвал або льох на зберігання.
Швидкий спосіб
Мариновані з базиліком томати виходять до смаку не гірше, якщо використовувати швидкий спосіб консервації. Малосольні рецепти помідор з базиліком на зиму для тривалого зберігання не підходять. Їх слід вживати в їжу після приготування.
Складові:
- вода 2 літри;
- базилік пучок середніх розмірів;
- сіль 45 г;
- цукор 10 г;
- цибуля 1 головка;
- часник 3 зубчики;
- лаврушка;
- чорний перець.
Зазначеним об’ємом інгредієнтів консервують 1.5 кг плодів.
- Овочі добре споліскують у воді. Лук нарізають кільцями. Базилік шаткують. Кілька великих листів залишають для декорації страви.
- Щоб посолити томати використовують об’ємну ємність. На дно кладуть овочі, чергуючи шарами з травами і спеціями.
- Фільтровану воду доводять до кипіння. В окріп додають сіль і цукор. Суміш доводять до кипіння і витримують на вогні 2-3 хвилини.
- Консервацію заливають гарячим маринадом. Поверх кладуть тарілку з гнітом. Приготування йде без стерилізації овочів.
Малосольні помідори витримують 3 дня. Потім страва готова до вживання. Консервовані помідори з базиліком зберігаються в холодильнику. Вони відмінно поєднуються з відвареною картоплею і м’ясними стравами.
Черрі з часником
Оригінальний смак мають мариновані помідори з базиліком, якщо для консервації використовувати сорт чері в поєднанні з часником.
Складові:
- чері 1 кг;
- вода 1 л;
- фіолетовий базилік 1 пучок;
- кріп 2 пучок;
- лаврушка 1 лист;
- запашний перець за смаком;
- сіль кухонна 20 г;
- цукор 25 г;
- яблучний оцет 6% 35 мл;
- часникові зубчики 5 штук;
- мед 30 р
Для приготування консервованих помідорів з базиліком слід вибирати тільки щільні стиглі плоди. Краще проникнення розсолу забезпечують невеликі проколи шкірки в районі плодоніжки.
- Черрі споліскують під водою і відокремлюють від гілки.
- У велику каструлю кладуть плоди, додають перець, пряні трави, нарізаний часник, зелень кропу, сіль і цукор. У суміш вливають літр крутого окропу і залишають маринувати під кришкою.
- Остиглий маринад зливають в окрему тару. Черрі з прянощами розкладають по банках. Розсіл доводять до кипіння.
- Порожнечі в банках заповнюють базилікового листям, додають оцтову кислоту, мед. Поверх помідорів з базиліком заливають гарячий розсіл. Закочують кришки.
- Засолка зберігається тривалий час в холодильнику або прохолодному підвалі.
Рецепт солодкого маринаду з прянощами
Солодкі томати виходять в тому випадку, якщо в маринаді збільшено кількість цукру і не входить до складу оцтова кислота. Вона надає консервації кислі нотки.
Складові:
- томати середніх розмірів;
- гілка або пучок свіжого базиліка;
- смородиновий лист 4-6 штук;
- лаврушка 2 листи;
- запашний перець 10 горошин;
- гвоздика (за бажанням);
- цибуля 1 штука;
- часник 1 головка;
- сіль 60 г;
- морква 1 штука;
- цукор 125 г.
Спеції вказані для консервації 3 літрів.
- Заздалегідь промиваємо продукти. Видаляємо шкірку і лушпиння. На дно стерилізованих банок викладаємо прянощі, зубчики, нарізану кільцями моркву, цибулю.
- Поверх трав закладаємо томати. В наявні порожнечі поміщаємо листя базиліка.
- Готові банки заливаємо окропом і залишаємо на 10 хвилин. Остигнула воду зливаємо в каструлю і доводимо до кипіння з сіллю і цукром.
- Овочі замарінуем готовим розсолом. Соління закочує кришками і залишаємо остигати під шубою в теплому приміщенні.
Помідори з базиліком на зиму прибирають в холодний погріб. Але і в умовах звичайної квартири заготовки відмінно зберігаються.
Leave a Reply