Найпопулярніші гриби в багатьох регіонах нашої країни – маслюки, тому що відмінно переносять низькі температури повітря, ростуть до глибокої осені. Зберігати їх свіжими довго не можна: цей продукт відноситься до категорії швидкопсувних. Це означає, що один з варіантів зберегти прекрасний смак надовго – засушити, замаринувати або солити гриби.
Зібрати цілий кошик цих чудових грибів нескладно, тому що на галявинці можна зустріти ціле сімейство. Назву свою вони виправдовують: масляниста липка шкірка, що покриває поверхню капелюшки, оберігає плодове тіло від втрати вологи.
Переваги солоних маслюків
Солоні маслюки в домашніх умовах – низькокалорійне блюдо, але до категорії дієтичних продуктів їх віднести не можна. Пов’язано це з труднощами при перетравленні за рахунок великого вмісту білка, який називають «лісовим м’ясом». У м’ясних продуктах його зміст нижче, ніж в грибах, тому представники лісового царства прекрасно підходять тим, хто стежать за раціоном і прагнуть наповнити меню білковими продуктами.
Крім білка, в грибах великий вміст фосфору і бета-глюканов, які позитивно позначаються на зміцненні імунітету. Мікроелементи, які у великих кількостях містяться в грибах, організм засвоює погано.
Маслюки солоні – дуже смачна страва, ще й досить ситне. Ідеально вибудувана дієта дозволяє вживати їх у невеликій кількості, але зловживати, звичайно ж, не варто. Про те, як приготувати закуску, і поговоримо.
Способи засолювання маслюків
Святковий стіл може стати більш вишуканим і різноманітним, якщо присутні страви з грибочків. Особлива увага традиційно прикута до лісових грибів, тому що вони дуже ароматні і смачні. Маринуємо маслюки таким чином:
- гарячим способом;
- холодним;
- комбінованим.
У першій-ліпшій нагоді блюдо виходить дуже ароматним, оригінальним, неповторним. Для зручності можна користуватися покроковими інструкціями з картинками.
Гарячий спосіб
Гарячий спосіб засолити лісову знахідку в домашніх умовах – дуже швидкий і простий. Рецепт засолювання маслюків наступний:
- Перед засолкою маслюків на зиму їх потрібно підготувати. 1 кг грибів слід очистити, зняти шкірку і порізати великими шматками. «Малюків» годі й розрізати. Вся маса поміщається в сито і залишається на 15 хвилин – це дасть можливість волозі піти.
- Банки, в які будуть закладатися гриби маслюки, слід підготувати: вимити з харчовою содою, простерилізувати протягом 20 хвилин.
- Рослини, які попередньо були промиті, поміщаються в каструлю з 1 літром води. Варити складу слід до того моменту, поки гриби опустяться на дно.
- До звареним маслянистим додають 60 г цукру, 35 г солі, 3 горошини перцю чорного і запашного, гвоздику і лаврушку в невеликих кількостях.
- Готовий склад з солоною водою слід варити протягом 5 – 7 хвилин. Після цього шумівкою солоні на зиму маслюки слід дістати з каструлі і розкласти по банками, а потім залити розсолом, в якому ті варилися.
Закочування банок – останній етап заготовки. Після того як кришки загвинчені, банки загортають і накривають теплою ковдрою. Через 12 годин їх переміщують в темне сухе місце для тривалого зберігання.
холодний спосіб
Холодний спосіб засолювання маслюків на зиму передбачає використання таких інгредієнтів:
- 3 кг грибів;
- 2,5 столові ложки солі;
- гілки кропу;
- листя смородини (червоної і чорної);
- вишневе листя;
- 13 – 15 горошин чорного перцю.
Заготовки холодним способом проходять у такий спосіб:
- Тонким шаром солі закривають дно емальованого посуду.
- Перший шар викладають капелюшками вниз, після чого їх перемежовують листям смородини і прянощами.
- Після викладення слід припорошити все тонким шаром солі і горошинками перцю.
- Після викладання останнього ряду необхідно використовувати прес для освіти розсолу.
- Засолка відбувається протягом місяця. До закінчення терміну блюдо їсти не можна.
Перед тим як подати страву на стіл, грибочки необхідно вимочити у воді протягом нетривалого часу. Знаючи, як солити маслюки на зиму, можна здивувати гостей їх прекрасним смаком.
комбінований спосіб
Щоб результат такої засолювання сподобався і гостям, і господарям, необхідно взяти:
- 5 кг грибів;
- 0,2 кг солі;
- 3 л води;
- парасольки кропу;
- смородиновий лист (6 шт.);
- горошок чорного перцю – 13 – 15 шт .;
- 0,1 л рослинного або оливкового масла.
Рецепт приготування солоних маслюків на зиму або маринованих грибів наступний:
- Маслюки відварюють протягом 15 – 20 хвилин.
- Злив воду, їх поміщають в заздалегідь простерилізованих банку поверх тонкого шару солі.
- На шар грибів кладуть листя смородини, прянощі, сіль.
- Так перемежовують гриби до тих пір, поки ті не закінчаться. Кожен шар потрібно добре посолити.
- Зверху ставлять вантаж, який посприяє появі розсолу. Після цього консервацію прибирають в холодильник на три тижні.
Засолені маслюки, приготовані на зиму в банках комбінованим методом, ароматні і смачні, делікатно хрумтять і зберігають всю свою первісну красу. Порадувати таким блюдом – легко і просто.
Leave a Reply