Рецепти приготування солоних маслюків на зиму в банках



Найпопулярніші гриби в багатьох регіонах нашої країни – маслюки, тому що відмінно переносять низькі температури повітря, ростуть до глибокої осені. Зберігати їх свіжими довго не можна: цей продукт відноситься до категорії швидкопсувних. Це означає, що один з варіантів зберегти прекрасний смак надовго – засушити, замаринувати або солити гриби.

Зібрати цілий кошик цих чудових грибів нескладно, тому що на галявинці можна зустріти ціле сімейство. Назву свою вони виправдовують: масляниста липка шкірка, що покриває поверхню капелюшки, оберігає плодове тіло від втрати вологи.

Переваги солоних маслюків

Солоні маслюки в домашніх умовах – низькокалорійне блюдо, але до категорії дієтичних продуктів їх віднести не можна. Пов’язано це з труднощами при перетравленні за рахунок великого вмісту білка, який називають «лісовим м’ясом». У м’ясних продуктах його зміст нижче, ніж в грибах, тому представники лісового царства прекрасно підходять тим, хто стежать за раціоном і прагнуть наповнити меню білковими продуктами.

Крім білка, в грибах великий вміст фосфору і бета-глюканов, які позитивно позначаються на зміцненні імунітету. Мікроелементи, які у великих кількостях містяться в грибах, організм засвоює погано.

Маслюки солоні – дуже смачна страва, ще й досить ситне. Ідеально вибудувана дієта дозволяє вживати їх у невеликій кількості, але зловживати, звичайно ж, не варто. Про те, як приготувати закуску, і поговоримо.

Способи засолювання маслюків

Святковий стіл може стати більш вишуканим і різноманітним, якщо присутні страви з грибочків. Особлива увага традиційно прикута до лісових грибів, тому що вони дуже ароматні і смачні. Маринуємо маслюки таким чином:

солоні маслюки

  • гарячим способом;
  • холодним;
  • комбінованим.

У першій-ліпшій нагоді блюдо виходить дуже ароматним, оригінальним, неповторним. Для зручності можна користуватися покроковими інструкціями з картинками.

Гарячий спосіб

Гарячий спосіб засолити лісову знахідку в домашніх умовах – дуже швидкий і простий. Рецепт засолювання маслюків наступний:

  1. Перед засолкою маслюків на зиму їх потрібно підготувати. 1 кг грибів слід очистити, зняти шкірку і порізати великими шматками. «Малюків» годі й розрізати. Вся маса поміщається в сито і залишається на 15 хвилин – це дасть можливість волозі піти.
  2. Банки, в які будуть закладатися гриби маслюки, слід підготувати: вимити з харчовою содою, простерилізувати протягом 20 хвилин.
  3. Рослини, які попередньо були промиті, поміщаються в каструлю з 1 літром води. Варити складу слід до того моменту, поки гриби опустяться на дно.
  4. До звареним маслянистим додають 60 г цукру, 35 г солі, 3 горошини перцю чорного і запашного, гвоздику і лаврушку в невеликих кількостях.
  5. Готовий склад з солоною водою слід варити протягом 5 – 7 хвилин. Після цього шумівкою солоні на зиму маслюки слід дістати з каструлі і розкласти по банками, а потім залити розсолом, в якому ті варилися.

маслюки в банках



Закочування банок – останній етап заготовки. Після того як кришки загвинчені, банки загортають і накривають теплою ковдрою. Через 12 годин їх переміщують в темне сухе місце для тривалого зберігання.

холодний спосіб

Холодний спосіб засолювання маслюків на зиму передбачає використання таких інгредієнтів:

  • 3 кг грибів;
  • 2,5 столові ложки солі;
  • гілки кропу;
  • листя смородини (червоної і чорної);
  • вишневе листя;
  • 13 – 15 горошин чорного перцю.

Заготовки холодним способом проходять у такий спосіб:

  1. Тонким шаром солі закривають дно емальованого посуду.
  2. Перший шар викладають капелюшками вниз, після чого їх перемежовують листям смородини і прянощами.
  3. Після викладення слід припорошити все тонким шаром солі і горошинками перцю.
  4. Після викладання останнього ряду необхідно використовувати прес для освіти розсолу.
  5. Засолка відбувається протягом місяця. До закінчення терміну блюдо їсти не можна.

Перед тим як подати страву на стіл, грибочки необхідно вимочити у воді протягом нетривалого часу. Знаючи, як солити маслюки на зиму, можна здивувати гостей їх прекрасним смаком.

комбінований спосіб

Щоб результат такої засолювання сподобався і гостям, і господарям, необхідно взяти:

гриб маслюк

  • 5 кг грибів;
  • 0,2 кг солі;
  • 3 л води;
  • парасольки кропу;
  • смородиновий лист (6 шт.);
  • горошок чорного перцю – 13 – 15 шт .;
  • 0,1 л рослинного або оливкового масла.

Рецепт приготування солоних маслюків на зиму або маринованих грибів наступний:

гриби в банку



  1. Маслюки відварюють протягом 15 – 20 хвилин.
  2. Злив воду, їх поміщають в заздалегідь простерилізованих банку поверх тонкого шару солі.
  3. На шар грибів кладуть листя смородини, прянощі, сіль.
  4. Так перемежовують гриби до тих пір, поки ті не закінчаться. Кожен шар потрібно добре посолити.
  5. Зверху ставлять вантаж, який посприяє появі розсолу. Після цього консервацію прибирають в холодильник на три тижні.

Засолені маслюки, приготовані на зиму в банках комбінованим методом, ароматні і смачні, делікатно хрумтять і зберігають всю свою первісну красу. Порадувати таким блюдом – легко і просто.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*