Томат Смугастий шоколад вперше був виведений американськими селекціонерами. Російськими садівниками помідори полюбилися за їх незвичайний вигляд, велику масу плодів, хорошу врожайність і відмінні смакові якості.
Загальна характеристика
Сорт відноситься до категорії детермінантних. Його висота сягає 1,5 метра. В умовах теплиці помідори виростають до 2 і більше метрів. Стебло потужний, стійкий, обсяг листя помірний. Листова пластина середніх розмірів з вираженими зморшками. Коренева система потужна, розгалужена. Рослини вирощують в 1-2 стебла.
З огляду на опис сорту, його відносять до категорії середньостиглих. Технічна стиглість плодів настає на 95-105 добу після появи перших сходів. Врожайність хороша, дружна. Плодоношення триває до вересня.
Плоди відносяться до категорії максі. Діаметр томатів досягає 15 сантиметрів, а вага окремих плодів більше 1 кілограма. В середньому, вага помідорів знаходиться в діапазоні 500-600 грам. Форма плодів округла, плеската. Особливість сорту – шоколадні смужки. У стані технічної зрілості колір томатів бордовий або шоколадний.
Колір страйпс може змінюватися від зеленого, до яскраво червоного. Шкірочка щільна, блискуча. Томати відрізняються неймовірним смаком і ароматом.
Основне використання сорту – вживання в свіжому вигляді. Також він підходить для приготування салатів, консервування, вирощування на продаж.
Переваги і недоліки
Вирощування томатів сорту смугастий шоколад відрізняється простотою. Дана особливість обумовлена невибагливістю виду.
До переваг сорту відноситься:
- висока врожайність;
- можливість збору плодів протягом усього сезону;
- стійкість до хвороб і шкідників;
- великі розміри плодів;
- оригінальний смак і аромат томатів;
- неординарна забарвлення.
З недоліків садівники відзначають тільки один серйозний. У період сильної спеки або при підвищеній температурі в теплиці, на поверхні томатів утворюються тріщини.
особливості агротехніки
Як і більшість пасльонових культур, сорт Chocolate stripes розлучається розсадним методом. Посівний матеріал готують до останній декаді лютого – перших числах березня.
- Насіння перевіряють на схожість. Для цього їх замочують в теплій воді на 10-15 хвилин. Ті насіння, які спливають на поверхню, не підлягають подальшій висадці.
- Для розсади готують спеціальний грунт. Він складається з садової землі, піску і торфу, взятих в рівних частинах.
- Насіння розподіляють по розсадним ємностей з щільністю 2-3 насіння на 1 сантиметр. Зверху присипають вологим торфом. Ємності закривають плівкою або склом. Парники поміщають в тепле місце до появи перших сходів.
- Після появи паростків плівку знімають, а ємність поміщають на освітлене місце.
- Підживлення проводять на 15 день після появи сходів азотистими добривами. Вони сприяють набору зеленої маси.
- Розсада чутлива до надмірного поливу. Його виробляють в разі потреби.
- З огляду на особливості сорту, томати вимагають пікіровки. Її виробляють на фазі 2-3 справжніх листків.
Розсаду помідорів Смугастий шоколад переносять на постійне місце у віці не менше 55-60 днів з моменту появи перших сходів. Для отримання високого врожаю дотримуються ряд правил.
- Загартування. За тиждень до висадки в грунт проводиться гарт саджанців зі зниженням денної і нічної температури.
- Висадка в грунт. Перенесення саджанців здійснюється, коли ґрунт прогрівся до 15-16 градусів і минули нічні заморозки.
- Захист плівкою. При перенесенні на відкриті гряди в перші дні розсаду прикривають плівкою.
- Вибір місця. Місце вибирають добре освітлене, але без прямих сонячних променів.
- Полив. Полив здійснюють по мірі необхідності у вечірній час. На наступний день після поливу грунт розпушують.
- Мульчеваніе. Землю під рослинами посипають мульчею. Вона служить бар’єром для проникнення шкідників на саджанці.
- Пасинкування. Томати Смугастий шоколадний відносяться до категорії рослих. Вони вимагають пасинкування. Перше вилучення відростків проводиться через 2 тижні після висадки в грунт.
- Підв’язка. Рослини відрізняються високим зростом. Тому їм необхідна підв’язка. Також допускається установка шпалер.
- Підживлення. Добриво проводять кілька разів за сезон. Використовують комплексні або азотисті добрива.
З огляду на особливості томатів, в умовах відкритого грунту урожай починає дозрівати в середині липня. У закритих теплицях плодоношення настає раніше. Триває воно до перших чисел вересня.
Стійкість сорту до хвороб і шкідників
Характеристика томата Смугастий Шоколад говорить про нього, як про гібрид, стійкий до впливу шкідників і найбільш поширених хвороб.
Згідно відгуками садівників, томати не сприйнятливі до:
- борошнистої роси;
- гнилі;
- фітофторозу;
- мозаїці.
Незважаючи на високу стійкість до захворювань, фахівці рекомендують 1-2 рази за сезон провести профілактичну обробку рослин комплексними протипаразитні препаратами.
Дотримання правил агротехніки дозволяє домогтися від сорту томатів Смугастий шоколад високого врожаю.
Leave a Reply