Опис і характеристика сорту томатів Смугастий шоколад, їх врожайність



Томат Смугастий шоколад вперше був виведений американськими селекціонерами. Російськими садівниками помідори полюбилися за їх незвичайний вигляд, велику масу плодів, хорошу врожайність і відмінні смакові якості.

Загальна характеристика

Сорт відноситься до категорії детермінантних. Його висота сягає 1,5 метра. В умовах теплиці помідори виростають до 2 і більше метрів. Стебло потужний, стійкий, обсяг листя помірний. Листова пластина середніх розмірів з вираженими зморшками. Коренева система потужна, розгалужена. Рослини вирощують в 1-2 стебла.

З огляду на опис сорту, його відносять до категорії середньостиглих. Технічна стиглість плодів настає на 95-105 добу після появи перших сходів. Врожайність хороша, дружна. Плодоношення триває до вересня.

Плоди відносяться до категорії максі. Діаметр томатів досягає 15 сантиметрів, а вага окремих плодів більше 1 кілограма. В середньому, вага помідорів знаходиться в діапазоні 500-600 грам. Форма плодів округла, плеската. Особливість сорту – шоколадні смужки. У стані технічної зрілості колір томатів бордовий або шоколадний.

Колір страйпс може змінюватися від зеленого, до яскраво червоного. Шкірочка щільна, блискуча. Томати відрізняються неймовірним смаком і ароматом.

Основне використання сорту – вживання в свіжому вигляді. Також він підходить для приготування салатів, консервування, вирощування на продаж.

зовнішній вигляд томату смугастий шоколад

Переваги і недоліки

Вирощування томатів сорту смугастий шоколад відрізняється простотою. Дана особливість обумовлена ​​невибагливістю виду.

До переваг сорту відноситься:

  • висока врожайність;
  • можливість збору плодів протягом усього сезону;
  • стійкість до хвороб і шкідників;
  • великі розміри плодів;
  • оригінальний смак і аромат томатів;
  • неординарна забарвлення.

З недоліків садівники відзначають тільки один серйозний. У період сильної спеки або при підвищеній температурі в теплиці, на поверхні томатів утворюються тріщини.

особливості агротехніки

Як і більшість пасльонових культур, сорт Chocolate stripes розлучається розсадним методом. Посівний матеріал готують до останній декаді лютого – перших числах березня.



  1. Насіння перевіряють на схожість. Для цього їх замочують в теплій воді на 10-15 хвилин. Ті насіння, які спливають на поверхню, не підлягають подальшій висадці.
  2. Для розсади готують спеціальний грунт. Він складається з садової землі, піску і торфу, взятих в рівних частинах.
  3. Насіння розподіляють по розсадним ємностей з щільністю 2-3 насіння на 1 сантиметр. Зверху присипають вологим торфом. Ємності закривають плівкою або склом. Парники поміщають в тепле місце до появи перших сходів.
  4. Після появи паростків плівку знімають, а ємність поміщають на освітлене місце.
  5. Підживлення проводять на 15 день після появи сходів азотистими добривами. Вони сприяють набору зеленої маси.
  6. Розсада чутлива до надмірного поливу. Його виробляють в разі потреби.
  7. З огляду на особливості сорту, томати вимагають пікіровки. Її виробляють на фазі 2-3 справжніх листків.

урожай томата смугастий шоколад

Розсаду помідорів Смугастий шоколад переносять на постійне місце у віці не менше 55-60 днів з моменту появи перших сходів. Для отримання високого врожаю дотримуються ряд правил.

  1. Загартування. За тиждень до висадки в грунт проводиться гарт саджанців зі зниженням денної і нічної температури.
  2. Висадка в грунт. Перенесення саджанців здійснюється, коли ґрунт прогрівся до 15-16 градусів і минули нічні заморозки.
  3. Захист плівкою. При перенесенні на відкриті гряди в перші дні розсаду прикривають плівкою.
  4. Вибір місця. Місце вибирають добре освітлене, але без прямих сонячних променів.
  5. Полив. Полив здійснюють по мірі необхідності у вечірній час. На наступний день після поливу грунт розпушують.
  6. Мульчеваніе. Землю під рослинами посипають мульчею. Вона служить бар’єром для проникнення шкідників на саджанці.
  7. Пасинкування. Томати Смугастий шоколадний відносяться до категорії рослих. Вони вимагають пасинкування. Перше вилучення відростків проводиться через 2 тижні після висадки в грунт.
  8. Підв’язка. Рослини відрізняються високим зростом. Тому їм необхідна підв’язка. Також допускається установка шпалер.
  9. Підживлення. Добриво проводять кілька разів за сезон. Використовують комплексні або азотисті добрива.

З огляду на особливості томатів, в умовах відкритого грунту урожай починає дозрівати в середині липня. У закритих теплицях плодоношення настає раніше. Триває воно до перших чисел вересня.

Стійкість сорту до хвороб і шкідників

Характеристика томата Смугастий Шоколад говорить про нього, як про гібрид, стійкий до впливу шкідників і найбільш поширених хвороб.

Згідно відгуками садівників, томати не сприйнятливі до:

  • борошнистої роси;
  • гнилі;
  • фітофторозу;
  • мозаїці.

Незважаючи на високу стійкість до захворювань, фахівці рекомендують 1-2 рази за сезон провести профілактичну обробку рослин комплексними протипаразитні препаратами.

зовнішній вигляд томату смугастий шоколад

Дотримання правил агротехніки дозволяє домогтися від сорту томатів Смугастий шоколад високого врожаю.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*