Помідори Блек черрі мають приємний солодкий смак. Сорт ще називають томат Вишенька чорна, Чорний черрі або Чорна Вишня. Плодів сорту зовні нагадують шоколадну цукерку. Сорт був селекціоновані фахівцями в США в 2003 році. Рішення про занесення томата в Держреєстр Росії було прийнято в 2009 році. Помідори цього сорту успішно вирощуються в середній смузі Росії. У північних місцевостях і Сибіру томат вирощують тільки тепличним способом.
сортова характеристика
Кущі Black cherry досить високі. Стебла помідора нагадують виноградну лозу, з щільними китицями томатів у вигляді стиглої черешні. Час від появи перших паростків до отримання врожаю коливається від 112 до 120 днів. Томат має стійкість до кладоспоріозу. Урожайність з одного куща за умови дотримання агротехнічних заходів може скласти більше 5 кг.
Привабливість сорти в незвичайному вигляді і високі смакові якості томатів. Основний недолік полягає в необхідності постійного огляду рослин і формування куща, можливого розтріскування шкірки помідорів під час дозрівання.
Томат Черрі досить чутливий до нестачі світла і поживних речовин. Швидкозростаючі стебла повинні бути своєчасно підв’язані, інакше можуть зламатися або пригнутися до землі.
У Черрі томата є особливість – на кущі бічні стебла товщі основного. Найбільша кількість зав’язей з плодами на бічних пагонах. Цей сорт не гібридний – придбавши один раз насіння, можна для висаджування на наступний рік отримувати їх зі свого врожаю.
опис плодів
Помідори Черрі мають невеликий розмір: діаметр близько 3 см, а вага зазвичай менше 20 г. М’якоть із середньою щільністю вишневого відтінку, при дозріванні в відтінках верхньої шкірки присутній чорна палітра з темно-фіолетовим відливом.
Цей колір утворюється завдяки наявності в плодах великої кількості антоциана – речовини, що надає лікувальну дію при простудних захворюваннях, що має противірусну дію і підвищує імунітет. Регулярне вживання таких помідорів покращує зір. Помічено що антоциан виступає в якості профілактики раку.
Кожен плід томату Вишні має по 2 – 3 насіннєві камери. В одній руці може дозрівати одночасно до 9 помідорів.
Головне достоїнство все-таки полягає в оригінальності смаку томатів. Їх опис зазначає, що помідори солодкуваті, з незвичайним ароматом.
Збирають плоди обов’язково при досягненні біологічної стиглості. Якщо збір помідорів був здійснений раніше терміну, у плодів, які на кущі досягли технічної стиглості, а тільки потім пройшли процес дозаривания, нижче смакові якості і менше корисних речовин.
Томати Блек черрі можуть зберігатися досить тривалий період. Їх маринують і консервують в складі пікулів, додають в овочеві або фруктові салати. Вишня чорна використовується в якості прикрас готових страв при подачі до столу. Помідори сушать і в’ялять на зиму. Якщо свіжі томати перенести в приміщення з температурою від +5 до +8 градусів, їх можна зберегти протягом 1 місяця.
Вирощування помідорів Черрі
Опис сорту включає відомості про стійкість кущів томатів до низьких температур. Помідори дружно сходять, мають високу стійкість до хвороб. Щоб вирощувати цей сорт томатів з найкращими результатами, Блек черрі садять в грунт розсадним способом.
Висівають насіння приблизно за 2 місяці до висаджування розсади у відкритий грунт або в теплицю. Відстань між кущами має бути не менше 60 – 70 см, а між рядами – не менше 1 метра. Особливість томатів в тому, що рослини вимагають пасинкування.
Характеристика сорту зазначає, що кущі можуть виростати до 180 см, а в тепличних умовах – до 2 метрів у висоту. Відгуки тих, хто садив ці помідори, підтверджують необхідність підв’язування стебел до шпалери. Важлива задача городників полягає в своєчасному видаленні пасинків у помідорів Чорний черрі.
Зазвичай залишають 1 – 2 стебла. Пасинки своєчасно обривають, залишаючи держак не більше 2 сантиметрів. Потужні кущі і велика кількість плодів змушують використовувати підгодівлі.
Нерегулярний полив призводить до розтріскування плодів в момент дозрівання. Плодоношення триває тривалий період, аж до осінніх заморозків.
Можливі хвороби томату і шкідники
Існує небезпека зараження томатів сорту Чорний черрі характерними для пасльонових захворюваннями, вірусами, грибками.
Найбільш часто відбувається зараження фітоспорозом – відбувається відпадання листя. Причиною захворювання часто буває підвищена вологість. Щоб уникнути проблеми, кущі обробляють Фітоспорін, а в теплицях з помідорами проводять часте провітрювання.
Справитися з фітоспорозом можна народним методом: молочну сироватку розводять водою в рівних пропорціях і обприскують кущі томатів. Якщо попередні варіанти не надали належного впливу, кожні 15 днів проводять обприскування кущів розчином, що складається з 1 таблетки Трихопол на літр води. Обробляють грядки бордоською рідиною або препаратом Мікосан.
Захворювання верхова гниль проявляється як потемніння на верхній частині куща. В якості профілактичних заходів при висаджуванні розсади в кожну лунку додають жменю деревної золи і кальцієвої селітри – достатньо взяти по 1 ст. л. кожного речовини. Про нестачу в грунті мікроелементів і вологи свідчить процес, при якому листя у томатних кущів скручується.
Вирощувані в тепличних умовах рослини можуть бути уражені тлею і білокрилкою, а на відкритих грядках кущі поїдає павутинний кліщ. Справитися з шкідниками томатів вдається завдяки використанню готового інсектициду Фуфанон або Вертіціллін.
Допоможуть і народні способи – кроплення кущів трав’яними настоями ромашки, деревію або звичайного тютюну.
Leave a Reply