Овочі з огірків на зиму – консервування невеликих за розміром овочів. В одну банку можуть закривати корнішони, цибулини, малятка-помідори, невеликі качани кукурудзи або окремі зерна, зелений горошок, стручкову квасолю, що теж називають «пікулі».
Кулінари з Америки в бутерброди обов’язково додають таку консервацію. З овочів виходить відмінна закуска до гарнірів і м’яса, поєднуються овочі з будь-яким картопляним блюдом.
необхідні продукти
Кількість інгредієнтів для цього рецепта досить, щоб консервувати приблизно 4 літрових баночки.
складові:
- Овочі: 25 шт. корнішонів, 30 шт. помідорів Черрі, 1 головка цвітної капусти, 15 морквин, невеликих розмірів (близько 3 – 5 см в довжину), 300 г маленьких цибулинок.
- Перець горошок – 10 шт.
- Коріандр – 20 зерен.
Тепер розглянемо, що і як потрібно робити, щоб взимку на столі красувалася смачна закуска з огірків.
Правила вибору овочів
Щоб в банках все виглядало апетитно і оригінально, слід асорті овочеве купувати одного розміру. Огірочки повинні бути приблизно з мізинець завбільшки. З переросли огірків на зиму готують цю закуску, але овочі тоді розрізають на бруски. Помідори Черрі не обов’язково купувати червоного кольору – томати бувають жовті, рожеві, в смужку.
Не завжди на ринку можна знайти маленьку морква, тому можна взяти коренеплід звичайного розміру і нарізати невеликими брусками. Капусту можна купити не тільки білого кольору, але і фіолетову. Мариновані овочі в банку чергують шарами, орієнтуючись на колірну гамму. Виходить досить яскраво і оригінально. Щоб овочі вийшли хрусткими, на дно банки кладуть очищений хрін. Банки для пікулів краще використовувати на 1,5 – 2 л – так зручніше розташовувати овочеві шари.
етапи консервування
Необхідно дотримуватися рецепт на всіх стадіях консервування овочів на зиму. Спочатку овочі перемивають і відрізають плодоніжки. Щільні коренеплоди очищають від шкірки, а цвітну капусту поділяють на грона. На підготовчому етапі необхідно стерилізувати банки.
Перед тим як маринувати великі коренеплоди, їх розрізають на кухлі або часточки приблизно такого розміру, як овочі, які будуть консервуватися цілими. Підготовлені продукти висипають в окремі миски для зручності.
У огірочків бажано обрізати кінчики. Морквину і капусту злегка проварюють (бланшують). З капусти можна відокремити все суцвіття. Велика за розміром морква розрізається на товстенькі колечка або на 4 частини.
Бланшіровка проводиться шляхом опускання друшляка з овочами в киплячу воду. Досить 5-хвилинного кип’ятіння, щоб овочі дійшли до необхідної кондиції, а після приготування хрустіли при розкусуванні.
Перед закладанням по стерилізованих банках овочі поміщаються в окремі ємності, а потім господиня по черзі поміщає їх шарами. Бажано чергувати продукти контрастних відтінків, щоб консервоване асорті мало цікавий колірний малюнок.
Наприклад, на дно можна покласти шар кабачків, а потім викласти помідори Черрі, зверху розташувати білу капусту, наступним шаром можна вибрати морквину або огірки пікулі і т. Д.
Заливка окропом
Заповнені вщерть банки заливають окропом. Щоб не потріскалось скло під час вливання гарячої води, попередньо ємність заливається приблизно на 1/3 частину, а через півхвилини вода доливається практично до горлечка.
Прогрівання в духовці
Після наповнення окропом баночки пікулів на зиму за рецептом прикривають кришкою і поміщають для нагрівання в духовку. Її попередньо нагрівають до 100 градусів і тримають там банки, в яких маринуються овочі на зиму, 15 хвилин. Після цього воду зливають, а банки накривають теплим рушником, щоб за час готування маринаду ємності не охололи.
приготування маринаду
Наступний крок цієї консервації – приготування рідини, щоб замаринувати овочі. Розсіл готують з тієї води, яка була вилита з банок з консервируемого овочами. З розрахунку на 1 літр окропу додають такі інгредієнти: по 50 г солі і цукру, 10 горошин чорного перцю, 20 зерен коріандру.
Розсіл кип’ятять на плиті до розчинення у воді кристалів солі і цукру. В кінці приготування в каструлю додають оцет і накривають кришку, щоб кислота не випарувалася. При бажанні столовий оцет можна замінити яблучним або винним. Після закипання інгредієнти варять в маринаді хвилини 2 – 3, потім розливають по банках з овочами.
Процес стерилізації банок з овочами
Заготовки пікулів на зиму прикривають кришками (не герметичні) і встановлюють на деко духовки. Температуру у духовок з відповідним регулятором встановлюють на 200 градусів. Банки в духовці повинні знаходитися до тих пір, поки не з’являться бульбашки повітря з дня банок. Це говорить про те, що почався процес кипіння. З цього моменту необхідно поставити таймер на 20 хвилин. Після ємності виймаються і герметично закочуються за допомогою спеціального ключа, а кришки для банок з різьбленням (твіст-офф) просто обертаються до упору.
Можна готувати консервацію і без стерилізації. У цьому випадку банки 2 – 3 рази заливають окропом. Тепер ви знаєте, як приготувати овочі.
Щоб визначити герметичність закупореній кришки, баночку з консервацією ставлять на плоску поверхню столу і спостерігають, чи не з’явилася ланцюжок з повітряних бульбашок в банку. В цьому випадку необхідно ще раз провернути ключ для закачування або щільніше прикрутити кришку твіст-офф.
Консервація з пікулями знаходиться в приміщенні до повного охолодження, а потім заготовки опускають в підвал або переносять для зберігання в комору. Чи готові до вживання замариновані овочі виходять через 1 – 1,5 місяця, повністю просочившись маринадом.
Leave a Reply