Характеристика та опис сорту томату Петро Перший, його врожайність



Сорт томата Петро Перший відноситься до середньоранніх. Від появи сходів до отримання перших товарних плодів проходить 105-110 днів. Погані погодні умови можуть уповільнити дозрівання помідорів, тоді збір урожаю починається через 115-120 днів. Томат Петро Перший F1 призначений для обробітку у відкритому грунті і під плівковими укриттями. При гарній освітленості можливе вирощування в продовженій культурі в теплицях. З однієї рослини можна отримати до 2,5 плодів, в перерахунку на 1 кв. м врожайність становить до 10 кг.

Сорт формує среднеобліственний, компактні кущі детермінантного типу, висотою до півметра, з листям звичайного типу. Суцвіття прості, перше закладається над 3 листом або вище. Плодоніжка без зчленувань.

відмінності плодів

Помідори досягають ваги 250 г, основна маса – 200-220 г, плоско-округлої форми, м’ясисті, гладкі і щільні, не тріскаються. Томати мають виражений червоний колір і добре тримаються на плодоніжки.

Насіннєва камера складається з трьох гнізд, кількість насіння невелика. Сік відрізняється підвищеною цукристістю і відмінним смаком: вміст цукру – 2,5%, сухої речовини – 4,5-5,5%. Помідорний аромат виражений добре, смак солодкий, злегка кислуватий.

Як свідчить опис сорту Петро Перший, він має універсальне призначення. Він однаково гарний в свіжому, консервованому і переробленому вигляді. З стиглих помідорів роблять салати, соуси, закуски, ікру, томат-пюре, пасту, сік, маринади і варять варення. Недостиглі плоди солять і маринують.

Важливо! Томати, зібрані в зеленому і буром вигляді, можна дати дозріти, поклавши їх поруч з червоними.

насіння томата петро перший

Примусове дозрівання практикують давно. Зелені, рожеві, бурі і бланжевие томати укладають в 2-3 шари в дерев’яні ящики. В рядах рівномірно поміщають кілька доспілих плодів, головне, щоб вони були не зіпсованими і не пом’ятими. Через деякий час недозрілі помідори почервоніють. Смакова характеристика томатів, дозрів таким способом, задовільна.

Зелені томати можуть зберігатися протягом 2 місяців окремо від стиглих. Для цього їх слід не дуже щільно вкласти в тару і поставити в підвал або інше темне приміщення з температурою від 5 до 8 ° С.

переваги сорту

Позитивні особливості томатного рослини: відмінна врожайність, стійкість до вірусних та грибкових захворювань. До плюсів можна віднести і універсальне призначення: томат використовують для заготовок і приготування різних страв. Такий опис томатів Петро Перший є на заводській упаковці насіння. Що стосується недоліків, їх не помічено.

тонкощі вирощування

На розсаду висівають повноцінні, гладкі насіння характерної форми, що не мають неприємного запаху. Допускається помідорний аромат. Оптимальний термін посіву – за 56-60 діб до запланованої висадки в грунт. Допускається деякий розбіг, так як відповідні погодні умови для посадки розсади на грядку можуть наступити раніше або пізніше, ніж зазвичай.



Розсаду можна вирощувати як з пікіровкою, так і без. У другому випадку насіння відразу висівають по 3-4 шт. в окремі горщики або касети, а потім видаляють слабкі сходи, залишаючи 1 або 2 міцних рослини. Для економії місця деякі городники вирощують по 2 рослини в кожній ємності, але все краще, коли вони ростуть по одному, так розсада точно не буде відчувати брак світла, води і мінеральних речовин.

загартовування

Гартують розсаду шляхом поступового зниження температури навколишнього повітря до 8-10 градусів. Крім того, можна вдень тримати горщики або ящики на подвір’ї, а на ніч заносити їх в приміщення. Головне, щоб листя не отримали опіків від сонячних променів. Запобігти такій неприємність можна двома способами: поступово збільшувати час перебування рослин на вулиці або просто виставляти їх під навіс.

томат петро перший в городі

Як відрізнити загартовану розсаду

Відгуки про томаті Петро Перший підтверджують, що зі «своєю» розсади урожай буває вище, але не у всіх є можливість її виростити. Якщо кущики купуються на ринку, потрібно звертати увагу на їх зовнішній вигляд.

Загартовані кущики легко відрізнити: вони кремезні, міцні, з темно-зеленим листям.

Розсада, яка росла в теплі і в умовах браку світла, зазвичай витягнута, блідо-зелена і виглядає зніженої. Для ранніх і середньоранніх низькорослих сортів це небажано. Якщо у пізніх є час, щоб компенсувати відставання в рості і набратися сил, то у середніх його не так багато.

Важливо! Якщо посадити кволу, слабку розсаду, можна не дочекатися гарного врожаю.

кущі томата петро перший

Зараз користь загартовування ні у кого не викликає сумнівів, але при вирощуванні розсади на продаж зазвичай нехтують цим заходом. Загартовані екземпляри краще адаптуються до мінливих погодних умов, легше переносять холоду і спеку, більш стійкі до хвороб і не так сильно пошкоджуються шкідниками. Зі зрозумілих причин і урожай вони дають більше.

Догляд за дорослими рослинами

Після висадки в грунт томат Петро Перший не потрібно підв’язувати і пасинкувати. Також, не слід обривати плоди, якщо їх звужується занадто багато. Головне – забезпечити помідори харчуванням, світлом і водою, а також захистити їх від шкідників, перш за все – від кліщів та попелиці. Цей сорт ушкоджується ними, якщо порушена агротехніка. Зазвичай страждають тепличні рослини, тому що в закритому грунті зазвичай підвищена вологість.

Засоби для боротьби з шкідниками є в продажу, а для профілактики можна використовувати і народний засіб: обкурювати теплицю колоїдної сіркою.

Петро Перший витримує перебої з поливами і підгодівлею, що не гине від спеки, стійкий до похолодань. Такі особливості роблять сорт ідеальним для дачників, які не мають можливості працювати в городі кожен день.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*