Сорт томата Петро Перший відноситься до середньоранніх. Від появи сходів до отримання перших товарних плодів проходить 105-110 днів. Погані погодні умови можуть уповільнити дозрівання помідорів, тоді збір урожаю починається через 115-120 днів. Томат Петро Перший F1 призначений для обробітку у відкритому грунті і під плівковими укриттями. При гарній освітленості можливе вирощування в продовженій культурі в теплицях. З однієї рослини можна отримати до 2,5 плодів, в перерахунку на 1 кв. м врожайність становить до 10 кг.
Сорт формує среднеобліственний, компактні кущі детермінантного типу, висотою до півметра, з листям звичайного типу. Суцвіття прості, перше закладається над 3 листом або вище. Плодоніжка без зчленувань.
відмінності плодів
Помідори досягають ваги 250 г, основна маса – 200-220 г, плоско-округлої форми, м’ясисті, гладкі і щільні, не тріскаються. Томати мають виражений червоний колір і добре тримаються на плодоніжки.
Насіннєва камера складається з трьох гнізд, кількість насіння невелика. Сік відрізняється підвищеною цукристістю і відмінним смаком: вміст цукру – 2,5%, сухої речовини – 4,5-5,5%. Помідорний аромат виражений добре, смак солодкий, злегка кислуватий.
Як свідчить опис сорту Петро Перший, він має універсальне призначення. Він однаково гарний в свіжому, консервованому і переробленому вигляді. З стиглих помідорів роблять салати, соуси, закуски, ікру, томат-пюре, пасту, сік, маринади і варять варення. Недостиглі плоди солять і маринують.
Важливо! Томати, зібрані в зеленому і буром вигляді, можна дати дозріти, поклавши їх поруч з червоними.
Примусове дозрівання практикують давно. Зелені, рожеві, бурі і бланжевие томати укладають в 2-3 шари в дерев’яні ящики. В рядах рівномірно поміщають кілька доспілих плодів, головне, щоб вони були не зіпсованими і не пом’ятими. Через деякий час недозрілі помідори почервоніють. Смакова характеристика томатів, дозрів таким способом, задовільна.
Зелені томати можуть зберігатися протягом 2 місяців окремо від стиглих. Для цього їх слід не дуже щільно вкласти в тару і поставити в підвал або інше темне приміщення з температурою від 5 до 8 ° С.
переваги сорту
Позитивні особливості томатного рослини: відмінна врожайність, стійкість до вірусних та грибкових захворювань. До плюсів можна віднести і універсальне призначення: томат використовують для заготовок і приготування різних страв. Такий опис томатів Петро Перший є на заводській упаковці насіння. Що стосується недоліків, їх не помічено.
тонкощі вирощування
На розсаду висівають повноцінні, гладкі насіння характерної форми, що не мають неприємного запаху. Допускається помідорний аромат. Оптимальний термін посіву – за 56-60 діб до запланованої висадки в грунт. Допускається деякий розбіг, так як відповідні погодні умови для посадки розсади на грядку можуть наступити раніше або пізніше, ніж зазвичай.
Розсаду можна вирощувати як з пікіровкою, так і без. У другому випадку насіння відразу висівають по 3-4 шт. в окремі горщики або касети, а потім видаляють слабкі сходи, залишаючи 1 або 2 міцних рослини. Для економії місця деякі городники вирощують по 2 рослини в кожній ємності, але все краще, коли вони ростуть по одному, так розсада точно не буде відчувати брак світла, води і мінеральних речовин.
загартовування
Гартують розсаду шляхом поступового зниження температури навколишнього повітря до 8-10 градусів. Крім того, можна вдень тримати горщики або ящики на подвір’ї, а на ніч заносити їх в приміщення. Головне, щоб листя не отримали опіків від сонячних променів. Запобігти такій неприємність можна двома способами: поступово збільшувати час перебування рослин на вулиці або просто виставляти їх під навіс.
Як відрізнити загартовану розсаду
Відгуки про томаті Петро Перший підтверджують, що зі «своєю» розсади урожай буває вище, але не у всіх є можливість її виростити. Якщо кущики купуються на ринку, потрібно звертати увагу на їх зовнішній вигляд.
Загартовані кущики легко відрізнити: вони кремезні, міцні, з темно-зеленим листям.
Розсада, яка росла в теплі і в умовах браку світла, зазвичай витягнута, блідо-зелена і виглядає зніженої. Для ранніх і середньоранніх низькорослих сортів це небажано. Якщо у пізніх є час, щоб компенсувати відставання в рості і набратися сил, то у середніх його не так багато.
Важливо! Якщо посадити кволу, слабку розсаду, можна не дочекатися гарного врожаю.
Зараз користь загартовування ні у кого не викликає сумнівів, але при вирощуванні розсади на продаж зазвичай нехтують цим заходом. Загартовані екземпляри краще адаптуються до мінливих погодних умов, легше переносять холоду і спеку, більш стійкі до хвороб і не так сильно пошкоджуються шкідниками. Зі зрозумілих причин і урожай вони дають більше.
Догляд за дорослими рослинами
Після висадки в грунт томат Петро Перший не потрібно підв’язувати і пасинкувати. Також, не слід обривати плоди, якщо їх звужується занадто багато. Головне – забезпечити помідори харчуванням, світлом і водою, а також захистити їх від шкідників, перш за все – від кліщів та попелиці. Цей сорт ушкоджується ними, якщо порушена агротехніка. Зазвичай страждають тепличні рослини, тому що в закритому грунті зазвичай підвищена вологість.
Засоби для боротьби з шкідниками є в продажу, а для профілактики можна використовувати і народний засіб: обкурювати теплицю колоїдної сіркою.
Петро Перший витримує перебої з поливами і підгодівлею, що не гине від спеки, стійкий до похолодань. Такі особливості роблять сорт ідеальним для дачників, які не мають можливості працювати в городі кожен день.
Leave a Reply