Розглянемо кращі способи заготовки ріпи на зиму. Завдяки корисним властивостям і низької калорійності коренеплід знову стає популярним. Дачники висаджують ріпу в червні для осіннього та зимового споживання. Консервування – основний спосіб переробки.
зберігаємо правильно
Свіжа ріпа потрібна взимку обов’язково. Можна буде зварити смачні щі з квашеної капусти. Це дивно смачна страва, яке можна заморозити і розморозити при необхідності.
Заготівля ріпи на зиму не представляє складності. Потрібно прибрати її з гряди до перших заморозків. Бадилля обрізати, коренеплоди в день збору врожаю помити і розсипати під навіс сушитися.
Чисті, сухі коренеплоди розкласти по чорним пакетам для сміття. Пакети не зав’язувати, опустити в льох на зберігання. Діставати у міру потреби. Якщо льоху немає, то невелика кількість коренеплодів покласти в холодильник, а то, що залишилося, пустити на заготовку. Пропонуємо найвідоміші рецепти приготування.
Квашена ріпа для любителів гострої їжі
Взимку багато хто любить урізноманітнити своє меню гострими закусками. Для любителів гострої їжі – квашені коренеплоди з морквою. Інгредієнтів мінімум:
- Вода.
- Сіль.
- Ріпа.
- Морква.
- Чилі.
Потрібно приготувати міцний розсіл. Для цього беремо 2,5 літра води, ½ склянки солі. Воду з сіллю закип’ятити, поставимо остигати.
Пора зайнятися овочами. Спочатку ретельно миємо морква, зчищають верхній шар шкірки. Якщо овоч довгий, ріжемо на кілька частин і ще навпіл – шматки все одно будуть не дрібні.
Ріпу чистити від шкірки не будемо, але мити потрібно щіткою, щоб не залишилося бруду. Обрізаємо хвостики і донця. Великі коренеплоди розрізаємо на 4 або на 2 частини, дрібні можна квасити цілком.
Коренеплоди готові, залишилося видалити насіння з перцю чилі, нашаткувати його тонкими кільцями. Для закваски потрібно використовувати емальовану каструлю відповідного розміру. Овочі укладаємо шарами, кожен пересипаючи перцем. Заливаємо холодний розсіл, розміщуємо вантаж, прибираємо тару в темне місце. Процес займе 45 днів. Овочі, заготовлені таким чином, дуже корисні для здоров’я.
Маринуємо ріпу з буряком
Маринована ріпа – рідкісна закуска. Коренеплід не потрібно стерилізувати, овочі ретельно миємо щіткою. Буряк очищаємо від шкірки, нарізаємо на пластинки.
Вимиті коренеплоди ріжемо скибочками, укладаємо в емальовану каструлю, пересипаємо сіллю. Через 4 години виділився з ріпи сік потрібно злити, а скибочки прополоскати у проточній воді.
Щоб замаринувати овочі, потрібен розсіл. Для його приготування в каструлю наливаємо склянок 7 води, додаємо 5 ст. л. солі. Кип’ятимо до розчинення солі, охолоджуємо і проціджуємо.
У стерильну банку укладаємо шарами скибочки овочів, очищений і подрібнений часник (знадобиться не менше 6 зубків). Банки заливаємо маринадом, додаємо столовий оцет (150 мл). Консервація закінчена.
Банки можна закупорити капроновими кришками. Заготівля готова. Маринована з буряком ріпа набуває красивого буряковий колір.
Салат овочевий на зиму з ріпою
Рецепти з фото овочевих салатів здатні викликати апетит. Дивіться в таблиці, що потрібно для приготування заготовки на зиму.
Інгредієнт Кількість (г) Цибуля ріпчаста 500 Солодкий перець 500 Ріпа 1000 Морква 1000
Зі спецій будуть потрібні:
- запашний горошок (12 шт.);
- чорний горошок (12 шт.);
- часник (5 зубків);
- лавровий лист (6 шт.).
Для салату з ріпи на зиму не завадить зелень: пучок петрушки, пучок кропу.
Овочі миємо, чистимо і відправляємо в каструлю. Їх потрібно відварити до напівготовності. В цей час стерилізуємо банки об’ємом 0,5 л. Промиваємо зелень і дрібно нарізаємо. Чистимо, подрібнюємо часник і цибулю.
Овочі дістаємо з бульйону, остудити, ріжемо кубиками. Все змішуємо у великій мисці. Заправляємо банки, укладаємо на дно кожної:
- лаврушку – 1 шт .;
- оцет – 1 ст. л .;
- горошок запашний – 3 шт.
Заповнюємо тару овочевою сумішшю, зверху висипаємо по 1 ч. Л. солі і цукру. Наливаємо окріп. Банки відправляємо стерилізувати. Цей процес займе 5 хвилин, після чого їх потрібно закатати і відправити під шубу.
солона ріпа
На Русі заготовляли коренеплоди в великих кількостях, більшу частину солили. Спробуємо повторити старовинний рецепт. Відберемо 1 кг міцних коренеплодів, відмиємо від залишків землі, очистимо від шкірки.
Приготуємо чисту скляну банку з широким горлом або емальовану каструлю відповідного обсягу. В окремій мисці змішаємо кмин (200 г) і сіль (500 г).
Овочі наріжемо пластиками однакової товщини. Будемо їх укладати шарами в тару, пересипаючи сумішшю солі і кмину. Помиємо пару капустяного листя і прикриємо ними верхній шар. Заллємо кип’ячену воду доверху, придавив овочі вантажем.
Банку відправимо на 2 тижні в темне місце. Через цей час коренеплоди можна використовувати для приготування страв.
Маринована з яблуками ріпа
Дбайливі господині дрібні коренеплоди консервують з яблуками. Використовують весь урожай ріпи без залишку. Яблука потрібні хороші, щільні. Приготуємо маринад на 1 кг яблук і 1 кг ріпи.
На приготування знадобляться 1 ст. цукру, 2 ст. л. солі, ½ склянки яблучного оцту, 10 г кориці і 1 л води. У чисту тару упереміш укладаємо очищені, вимиті яблука і дрібну ріпку. Маринад доводимо до кипіння, охолодити. Заливаємо холодний маринад в тару, кладемо вантаж. Смакота для зимових посиденьок буде готова через 2 тижні.
Підбирайте прості, недорогі рецепти з ріпи з буряком. Пробуйте і пригощайте друзів і знайомих.
Leave a Reply