Кращі рецепти заготовки ріпи на зиму



Розглянемо кращі способи заготовки ріпи на зиму. Завдяки корисним властивостям і низької калорійності коренеплід знову стає популярним. Дачники висаджують ріпу в червні для осіннього та зимового споживання. Консервування – основний спосіб переробки.

зберігаємо правильно

Свіжа ріпа потрібна взимку обов’язково. Можна буде зварити смачні щі з квашеної капусти. Це дивно смачна страва, яке можна заморозити і розморозити при необхідності.

Заготівля ріпи на зиму не представляє складності. Потрібно прибрати її з гряди до перших заморозків. Бадилля обрізати, коренеплоди в день збору врожаю помити і розсипати під навіс сушитися.

Чисті, сухі коренеплоди розкласти по чорним пакетам для сміття. Пакети не зав’язувати, опустити в льох на зберігання. Діставати у міру потреби. Якщо льоху немає, то невелика кількість коренеплодів покласти в холодильник, а то, що залишилося, пустити на заготовку. Пропонуємо найвідоміші рецепти приготування.

Квашена ріпа для любителів гострої їжі

Взимку багато хто любить урізноманітнити своє меню гострими закусками. Для любителів гострої їжі – квашені коренеплоди з морквою. Інгредієнтів мінімум:

  1. Вода.
  2. Сіль.
  3. Ріпа.
  4. Морква.
  5. Чилі.

Потрібно приготувати міцний розсіл. Для цього беремо 2,5 літра води, ½ склянки солі. Воду з сіллю закип’ятити, поставимо остигати.

ріпа порізана

Пора зайнятися овочами. Спочатку ретельно миємо морква, зчищають верхній шар шкірки. Якщо овоч довгий, ріжемо на кілька частин і ще навпіл – шматки все одно будуть не дрібні.

Ріпу чистити від шкірки не будемо, але мити потрібно щіткою, щоб не залишилося бруду. Обрізаємо хвостики і донця. Великі коренеплоди розрізаємо на 4 або на 2 частини, дрібні можна квасити цілком.

Коренеплоди готові, залишилося видалити насіння з перцю чилі, нашаткувати його тонкими кільцями. Для закваски потрібно використовувати емальовану каструлю відповідного розміру. Овочі укладаємо шарами, кожен пересипаючи перцем. Заливаємо холодний розсіл, розміщуємо вантаж, прибираємо тару в темне місце. Процес займе 45 днів. Овочі, заготовлені таким чином, дуже корисні для здоров’я.

Маринуємо ріпу з буряком

Маринована ріпа – рідкісна закуска. Коренеплід не потрібно стерилізувати, овочі ретельно миємо щіткою. Буряк очищаємо від шкірки, нарізаємо на пластинки.

Вимиті коренеплоди ріжемо скибочками, укладаємо в емальовану каструлю, пересипаємо сіллю. Через 4 години виділився з ріпи сік потрібно злити, а скибочки прополоскати у проточній воді.

ріпа в маринаді буряка

Щоб замаринувати овочі, потрібен розсіл. Для його приготування в каструлю наливаємо склянок 7 води, додаємо 5 ст. л. солі. Кип’ятимо до розчинення солі, охолоджуємо і проціджуємо.



У стерильну банку укладаємо шарами скибочки овочів, очищений і подрібнений часник (знадобиться не менше 6 зубків). Банки заливаємо маринадом, додаємо столовий оцет (150 мл). Консервація закінчена.

Банки можна закупорити капроновими кришками. Заготівля готова. Маринована з буряком ріпа набуває красивого буряковий колір.

Салат овочевий на зиму з ріпою

Рецепти з фото овочевих салатів здатні викликати апетит. Дивіться в таблиці, що потрібно для приготування заготовки на зиму.

Інгредієнт Кількість (г) Цибуля ріпчаста 500 Солодкий перець 500 Ріпа 1000 Морква 1000

Зі спецій будуть потрібні:

  • запашний горошок (12 шт.);
  • чорний горошок (12 шт.);
  • часник (5 зубків);
  • лавровий лист (6 шт.).

Для салату з ріпи на зиму не завадить зелень: пучок петрушки, пучок кропу.

Овочі миємо, чистимо і відправляємо в каструлю. Їх потрібно відварити до напівготовності. В цей час стерилізуємо банки об’ємом 0,5 л. Промиваємо зелень і дрібно нарізаємо. Чистимо, подрібнюємо часник і цибулю.

Овочі дістаємо з бульйону, остудити, ріжемо кубиками. Все змішуємо у великій мисці. Заправляємо банки, укладаємо на дно кожної:

  • лаврушку – 1 шт .;
  • оцет – 1 ст. л .;
  • горошок запашний – 3 шт.

Заповнюємо тару овочевою сумішшю, зверху висипаємо по 1 ч. Л. солі і цукру. Наливаємо окріп. Банки відправляємо стерилізувати. Цей процес займе 5 хвилин, після чого їх потрібно закатати і відправити під шубу.

солона ріпа

На Русі заготовляли коренеплоди в великих кількостях, більшу частину солили. Спробуємо повторити старовинний рецепт. Відберемо 1 кг міцних коренеплодів, відмиємо від залишків землі, очистимо від шкірки.

ріпа солона

Приготуємо чисту скляну банку з широким горлом або емальовану каструлю відповідного обсягу. В окремій мисці змішаємо кмин (200 г) і сіль (500 г).

Овочі наріжемо пластиками однакової товщини. Будемо їх укладати шарами в тару, пересипаючи сумішшю солі і кмину. Помиємо пару капустяного листя і прикриємо ними верхній шар. Заллємо кип’ячену воду доверху, придавив овочі вантажем.

Банку відправимо на 2 тижні в темне місце. Через цей час коренеплоди можна використовувати для приготування страв.

Маринована з яблуками ріпа

Дбайливі господині дрібні коренеплоди консервують з яблуками. Використовують весь урожай ріпи без залишку. Яблука потрібні хороші, щільні. Приготуємо маринад на 1 кг яблук і 1 кг ріпи.

На приготування знадобляться 1 ст. цукру, 2 ст. л. солі, ½ склянки яблучного оцту, 10 г кориці і 1 л води. У чисту тару упереміш укладаємо очищені, вимиті яблука і дрібну ріпку. Маринад доводимо до кипіння, охолодити. Заливаємо холодний маринад в тару, кладемо вантаж. Смакота для зимових посиденьок буде готова через 2 тижні.

Підбирайте прості, недорогі рецепти з ріпи з буряком. Пробуйте і пригощайте друзів і знайомих.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*