Вітаю, дорогі друзі!
Виноробство відомо людству вже кілька тисяч років. Вино – алкогольний напій, що отримується в результаті бродіння соку (сусла) свіжого або підв’яленого винограду з мезгой (твердими частинками ягід) або без них.
зміст:
- Трохи про винах
- Як приготувати виноградне вино в домашніх умовах
- Як зробити закваску для вина
- виготовлення вина
- Відео: Кілька секретів виготовлення домашнього вина
- освітлення вина
Багато на дачах і присадибних ділянках вирощують виноград і часто отримують великий урожай. Щоб ця корисна ягода не пропала, можна зробити сік, компот на зиму. А як добре випити холодним зимовим вечором стаканчик домашнього вина або глінтвейну власного приготування! Ми Вам розповімо, як зробити домашнє вино з винограду різних сортів в домашніх умовах.
Трохи про винах
Виноградні вина поділяють на такі види:
- столові (сухі та напівсолодкі);
- кріплені (міцні і десертні);
- ігристі (сухі – брют, напівсухі, напівсолодкі і солодкі);
- шипучі (газовані);
- ароматизовані або вермути (міцні і десертні).
Також вина з винограду діляться на дві категорії:
- ординарні – їх продають і вживають на наступний рік після виробництва;
- марочні – витримка повинна бути не менше 2 років для білих сортів і 3-х років для червоних.
Назви вин можуть бути утворені такими шляхами:
- по сорту винограду – рислінг, каберне, изабелла, алиготе і т.д .;
- за місцем виробництва – Абрау, Цинандалі, Кримське, Ужгородське;
- за типом напою – херес, мадера, каберне.
Оцінка вина виробляється по 10 бальній системі:
- вина 1-5 балів бракуються беззастережно;
- 6 балів – молоде вино задовільної якості;
- 7 балів – витримане вино задовільної якості;
- 8 балів – вино хорошої якості;
- 9 балів – високої якості;
- 10 балів – елітного якості.
Як приготувати виноградне вино в домашніх умовах
Сухе вино можна приготувати практично з будь-якого винограду – з синього дрібного, білого, рожевого, червоного. Але найкраще підходить сорт Ізабелла і Баня Ізабелла, який ще солодше і ароматні – найпростіші рецепти дозволяють отримати відмінні вина.
Сорт червоного винограду Лідія не дуже підходить для вина, так як він ставиться до столових сортів, а не до винних. Соку він дасть мало, його важко видавити (доведеться соковижималкою користуватися), вино матиме низький градус і погано зберігатися.
Для зброджування сусла найкраще використовувати чисту культуру винних дріжджів, яку можна купити в магазині. Вміст спирту в такому вини становитиме 15016 градусів. Якщо використовувати тільки дикі дріжджі на поверхні плодів, то більше ніж 14 градусів не вийде.
Як зробити закваску для вина
Треба взяти самі стиглі ягоди з гілочками. Чи не мити, а розім’яти і залити цукровим сиропом в пляшку і закрити пробкою (не пластикові). Поставити в темне тепле місце для бродіння.
Через 6 днів профільтрувати і можна використовувати протягом 10 днів для зброджування соку.
На 10 літрів соку треба взяти 200 мл закваски для отримання сухого вина і 300 мл – для десертного.
Інший спосіб зробити закваску – стиглі ягоди розім’яти і додати до них жменю хорошого родзинок.
Виготовлення вина
Смачне вино виходить, якщо сік ставити на бродіння в бутлях або ємностях близько 20 літрів. Ємність треба на 2/3 заповнити виноматеріалом і додати 2-3% від цього обсягу закваски або винних дріжджів. Пивні, пекарські та хлібні дріжджі застосовувати не можна!
Іноді для збільшення кількості соку додають воду – її має бути не більше 10% від обсягу соку. Цукор додавати треба, якщо виноград кислуватий або хочеться отримати солодке і смачне вино. Розрахунок – на 2 кг винограду близько 0,6-0,8 кг цукру (попередньо зробити сироп).
Ємності краще помістити в темне місце або накрити щільною темною тканиною. Оптимальна температура – 20-24 градуси. При більш високих температурах буде втрата міцності і з’явиться гіркота.
На бутель треба встановити гідрозатвор, який буде випускати вуглекислий газ і не запускати повітря. Продають також готові поліетиленові затвори. Бродіння триває 2-3 місяці. Ознаки закінчення: майже не виділяється газ, верхній шар вина освітлюється, а на дні утворюється рясний осад.
Наші умільці придумали більш простий рецепт – бродіння з рукавичкою: суть його в тому, що на горлечко пляшки закріплюється звичайна гумова рукавичка. Вона спочатку роздувається, а потім опадає.
Ось коли рукавичка здулася – бродіння закінчено і треба негайно молоде вино відокремити від осаду, інакше воно буде мати присмак дріжджів. Зробити це можна за допомогою гумового шланга, який опускати в поставлену на стіл пляшку так. Щоб не торкатися осаду.
Зняте молоде вино знову заливають в чистий бутель з затвором і ставлять в приміщення з температурою 10-12 градусів. В таких умовах проходить легке бродіння від 1 до 3 місяців. Виявляється воно тим, що рідко з’являються бульбашки вуглекислого газу – один на 5-10 хвилин.
Про закінчення бродіння свідчить відсутність газу і тонкий осад на дні. Треба знову позбутися від осаду, а сам виноматеріал (це ще не вино) треба відфільтрувати за допомогою матерчатого матеріалу – зробити конусоподібний мішок з фланелі або щільного полотна.
Відео: Кілька секретів виготовлення домашнього вина
Освітлення вина
Якщо вино не освітлити, тобто такий простий домашній спосіб: вино перелити в пляшки і щільно закупорити їх пробками. Ці пляшки поставити в каструлю (на шматок тканини) з холодною водою і повільно нагрівати її до 45 градусів. Далі залишити там же до повного охолодження. Далі залишити вино до самоосветленія на кілька тижнів або знову профільтрувати.
Є також спосіб освітлення холодом – треба швидко остудити вино до -2 для столових вин і -5 – для десертних. При цьому муть випадає в осад. Холодним напій треба профільтрувати і він буде чистим і прозорим.
Третій спосіб – за допомогою яєчного білка: беруть 2 свіжі білка на 50 літрів вина. Білки збивають в піну з додаванням невеликої кількості холодної води і вина. Далі тонкою цівкою цю суміш вливають в вино і розмішують. Через 12 тижні на дні буде осад, який легко відфільтруєтся.
Ще про приготування виноградного вина можна прочитати тут.
Leave a Reply