Ароматний і казково хрусткий батон можна спекти тільки в домашніх умовах. Причому не тільки класичний його варіант, але і вкусняшки, приправлену найрізноманітнішими добавками і начинками. Сучасні технології надають можливість зробити це в хлебопечках. Але і батон, приготований в звичайній духовці за нашими простими рецептами, виявиться не гірше!
Примітка: на підготовку і випікання батона з тіста у вас піде близько 2 годин. Кількість інгредієнтів в рецептах розраховано на 5-6 порцій.
1. Простий домашній батон
Складові:
- молока – 1 склянка;
- борошна – 3 склянки;
- яєць курячих – 1 шт .;
- дріжджів сухих – 2 ч. ложки;
- цукру і солі – по 1 ч. ложці;
- олії соняшникової – 3 ст. ложки.
Як готувати:
- молоко підігріваємо і виливаємо в більшу ємність, де будемо замішувати тісто;
- розбиваємо туди ж яйце, виливаємо масло, всипаємо сіль і цукор;
- ретельно перемішуємо вінчиком;
- додаємо просіяне борошно і дріжджі;
- знову гарненько розмішуємо, викладаємо на посипаний борошном стіл і починаємо місити тісто;
- отримавши густу однорідну масу без грудок, скочується з неї «колобок» і прибираємо в тепле місце (зазвичай на кухонну шафку або полицю) в целофановому пакеті;
- приблизно через 45-60 хв., коли обсяг тесту збільшиться в 2 рази, дістаємо наш «колобок» і знову обминали його, злегка змастивши стіл і долоні маслом;
- поділяємо тісто навпіл;
- розгортаємо кожну половинку до тонкого прямокутника (близько ½ см завтовшки);
- щільно згортаємо їх в пару довгастих рулету;
- защипуємо краю і укладаємо швами вниз на промаслені дно дека;
- змащуємо залишками масла;
- ставимо в заздалегідь нагріту до 180 ° духовку і випікаємо наші батончики близько 30-35 хвилин.
Готово! Пара довгастих брусків – ще задимлених і з хрусткою скоринкою – до ваших послуг.
2. Батон нарізний вершково-яєчний
Складові:
- пастеризованого жирного молока 3,2% – 1 стакан;
- борошна – 3 склянки;
- яєць курячих – 2 шт .;
- масла вершкового – 50 гр .;
- дріжджів сухих – 2 ч. ложки;
- цукру – 1 ч. ложка;
- солі – 2 щіпки;
- олії соняшникової – 3 ст. ложки.
Як готувати:
- нагріваємо в мисочці молоко приблизно до 30-40 °, переливаємо половину в ємність для замішування;
- всипаємо цукор, сіль і дріжджі, добре перемішуємо і даємо настоятися близько 15 хвилин;
- в другій половині молока розпускаємо вершкове масло (це займе не більше 5 хвилин);
- молоко з розчинився маслом виливаємо в першу ємність, вбиваємо туди ж 1 яйце і починаємо перемішувати, тонкою цівкою всипаючи борошно;
- вимішуємо тісто, як і в першому рецепті, і як тільки воно стане досить еластичним – прибираємо на 1 годину в тепле місце, щоб дати тісту підрости;
- тим часом друге яйце збиваємо в окремій мисочці до пінки;
- готове тісто дістаємо, викладаємо на змащений маслом стіл і розгортаємо в тонкий коло (близько ½ см завтовшки);
- скачуємо великий щільний рулет, акуратно защипуємо краю;
- викладаємо на заздалегідь підготовлений і змащене деко, робимо зверху косі надрізи (адже у нас нарізний батон) – і пір’їнкою або спеціальним пензликом змащуємо поверхню збитим яйцем;
- відкладаємо на 10 хвилин і за цей час нагріваємо до 180 ° духовку;
- відправляємо заготовки всередину і чекаємо приблизно 45 хвилин.
Свіжий, пашить жаром рум’яний батон готовий!
3. Батон з пікантною сирною начинкою і зеленню
А тепер – рецепт батона з начинкою, який ви точно не купите в магазині.
Складові:
- готовий батон (можна магазинний);
- масла вершкового – 100 гр .;
- сиру 9% (або домашнього) – 100 гр .;
- часнику – 2 зубчики;
- петрушки і кропу (свіжих) – по 1 пучку;
- солодкого меленого червоного перцю – 1 кавова ложечка;
- солі – за смаком.
Як готувати:
- обмиваємо під проточною водою зелень, даємо стекти воді і дрібно ріжемо;
- сир протираємо крізь тертку або ретельно розминаємо виделкою;
- масло розігріваємо до м’якості в мікрохвильовій печі (досить 15-20 секунд);
- Честь і пропускаємо через давилку часничок;
- робимо глибокі косі надрізи на батоні через кожних 3-4 см;
- складаємо в одну ємність сир, масло, часник і зелень, солимо;
- з’єднуємо в одній посудині сир, перець, часничок, зелень і масло, солимо і добре перемішуємо до утворення однорідної маси;
- заповнюємо їй пророблені надрізи й обертаються батон фольгою;
- відправляємо наш «бутерброд» в духовку – ненадовго, всього на 5-10 хв. при 180 °.
Наш батон з пікантною начинкою готовий!
4. Батон фарширований шинкою-сирною начинкою
Складові:
- готовий батон (можна магазинний);
- цибулина – 1 шт .;
- шинка – 250 гр .;
- сир твердий – 250 гр .;
- молоко – 100 мл;
- часник – 2 зубчики;
- сіль, перець – за смаком.
Як готувати:
- батон ріжемо навпіл і акуратно виймаємо м’якоть;
- замочуємо її в молоці;
- цибулину чистимо, відрізаємо верх і низ, шаткуємо на кубики;
- Честь і пропускаємо через давилку часничок;
- на дрібні кубики ріжемо шинку і сир;
- віджимаємо просочилася молоком м’якоть, змішуємо її з іншими інгредієнтами, солимо, перчимо;
- укладаємо суміш в виїмки батона і «пакуємо» обидві половинки в фольгу;
- відправляємо в розігріту до 180 ° духовку і чекаємо 15 хвилин.
- дістаємо готовий і нафарширований начинкою рум’яний батон і насолоджуємося!
Поради та рекомендації
Наостанок дамо кілька важливих рекомендацій про те, як спекти в духовці смачний і хрусткий батон.
- Вам подобається пишне і повітряне випечений тісто? Замішуючи для нього молоко з дріжджами, дочекайтеся появи пінки.
- Дратує липнуче до рук і столу тісто? Злегка змастіть і руки, і стіл соняшниковою олією.
- Любіть рум’яної скоринки? Не забудьте промазати верх батона збитим яйцем перед запіканням.
- Батони можна надрізати і вздовж, і впоперек. Головне – не дати тісту підгоріти, і в той же час не діставати його з духовки недостатньо пропечений.
Приємного вам апетиту!
Leave a Reply