Як спекти домашній батон і начинки до нього



Ароматний і казково хрусткий батон можна спекти тільки в домашніх умовах. Причому не тільки класичний його варіант, але і вкусняшки, приправлену найрізноманітнішими добавками і начинками. Сучасні технології надають можливість зробити це в хлебопечках. Але і батон, приготований в звичайній духовці за нашими простими рецептами, виявиться не гірше!

Примітка: на підготовку і випікання батона з тіста у вас піде близько 2 годин. Кількість інгредієнтів в рецептах розраховано на 5-6 порцій.

1. Простий домашній батон

Як спекти домашній батон і начинки до нього

Складові:

  • молока – 1 склянка;
  • борошна – 3 склянки;
  • яєць курячих – 1 шт .;
  • дріжджів сухих – 2 ч. ложки;
  • цукру і солі – по 1 ч. ложці;
  • олії соняшникової – 3 ст. ложки.

Як готувати:

  • молоко підігріваємо і виливаємо в більшу ємність, де будемо замішувати тісто;
  • розбиваємо туди ж яйце, виливаємо масло, всипаємо сіль і цукор;
  • ретельно перемішуємо вінчиком;
  • додаємо просіяне борошно і дріжджі;
  • знову гарненько розмішуємо, викладаємо на посипаний борошном стіл і починаємо місити тісто;
  • отримавши густу однорідну масу без грудок, скочується з неї «колобок» і прибираємо в тепле місце (зазвичай на кухонну шафку або полицю) в целофановому пакеті;
  • приблизно через 45-60 хв., коли обсяг тесту збільшиться в 2 рази, дістаємо наш «колобок» і знову обминали його, злегка змастивши стіл і долоні маслом;
  • поділяємо тісто навпіл;
  • розгортаємо кожну половинку до тонкого прямокутника (близько ½ см завтовшки);
  • щільно згортаємо їх в пару довгастих рулету;
  • защипуємо краю і укладаємо швами вниз на промаслені дно дека;
  • змащуємо залишками масла;
  • ставимо в заздалегідь нагріту до 180 ° духовку і випікаємо наші батончики близько 30-35 хвилин.

Готово! Пара довгастих брусків – ще задимлених і з хрусткою скоринкою – до ваших послуг.

2. Батон нарізний вершково-яєчний

Як спекти домашній батон і начинки до нього

Складові:

  • пастеризованого жирного молока 3,2% – 1 стакан;
  • борошна – 3 склянки;
  • яєць курячих – 2 шт .;
  • масла вершкового – 50 гр .;
  • дріжджів сухих – 2 ч. ложки;
  • цукру – 1 ч. ложка;
  • солі – 2 щіпки;
  • олії соняшникової – 3 ст. ложки.

Як готувати:

  • нагріваємо в мисочці молоко приблизно до 30-40 °, переливаємо половину в ємність для замішування;
  • всипаємо цукор, сіль і дріжджі, добре перемішуємо і даємо настоятися близько 15 хвилин;
  • в другій половині молока розпускаємо вершкове масло (це займе не більше 5 хвилин);
  • молоко з розчинився маслом виливаємо в першу ємність, вбиваємо туди ж 1 яйце і починаємо перемішувати, тонкою цівкою всипаючи борошно;
  • вимішуємо тісто, як і в першому рецепті, і як тільки воно стане досить еластичним – прибираємо на 1 годину в тепле місце, щоб дати тісту підрости;
  • тим часом друге яйце збиваємо в окремій мисочці до пінки;
  • готове тісто дістаємо, викладаємо на змащений маслом стіл і розгортаємо в тонкий коло (близько ½ см завтовшки);
  • скачуємо великий щільний рулет, акуратно защипуємо краю;
  • викладаємо на заздалегідь підготовлений і змащене деко, робимо зверху косі надрізи (адже у нас нарізний батон) – і пір’їнкою або спеціальним пензликом змащуємо поверхню збитим яйцем;
  • відкладаємо на 10 хвилин і за цей час нагріваємо до 180 ° духовку;
  • відправляємо заготовки всередину і чекаємо приблизно 45 хвилин.

Свіжий, пашить жаром рум’яний батон готовий!



3. Батон з пікантною сирною начинкою і зеленню

Як спекти домашній батон і начинки до нього

А тепер – рецепт батона з начинкою, який ви точно не купите в магазині.

Складові:

  • готовий батон (можна магазинний);
  • масла вершкового – 100 гр .;
  • сиру 9% (або домашнього) – 100 гр .;
  • часнику – 2 зубчики;
  • петрушки і кропу (свіжих) – по 1 пучку;
  • солодкого меленого червоного перцю – 1 кавова ложечка;
  • солі – за смаком.

Як готувати:

  • обмиваємо під проточною водою зелень, даємо стекти воді і дрібно ріжемо;
  • сир протираємо крізь тертку або ретельно розминаємо виделкою;
  • масло розігріваємо до м’якості в мікрохвильовій печі (досить 15-20 секунд);
  • Честь і пропускаємо через давилку часничок;
  • робимо глибокі косі надрізи на батоні через кожних 3-4 см;
  • складаємо в одну ємність сир, масло, часник і зелень, солимо;
  • з’єднуємо в одній посудині сир, перець, часничок, зелень і масло, солимо і добре перемішуємо до утворення однорідної маси;
  • заповнюємо їй пророблені надрізи й обертаються батон фольгою;
  • відправляємо наш «бутерброд» в духовку – ненадовго, всього на 5-10 хв. при 180 °.

Наш батон з пікантною начинкою готовий!

4. Батон фарширований шинкою-сирною начинкою

Як спекти домашній батон і начинки до нього


Складові:

  • готовий батон (можна магазинний);
  • цибулина – 1 шт .;
  • шинка – 250 гр .;
  • сир твердий – 250 гр .;
  • молоко – 100 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль, перець – за смаком.

Як готувати:

  • батон ріжемо навпіл і акуратно виймаємо м’якоть;
  • замочуємо її в молоці;
  • цибулину чистимо, відрізаємо верх і низ, шаткуємо на кубики;
  • Честь і пропускаємо через давилку часничок;
  • на дрібні кубики ріжемо шинку і сир;
  • віджимаємо просочилася молоком м’якоть, змішуємо її з іншими інгредієнтами, солимо, перчимо;
  • укладаємо суміш в виїмки батона і «пакуємо» обидві половинки в фольгу;
  • відправляємо в розігріту до 180 ° духовку і чекаємо 15 хвилин.
  • дістаємо готовий і нафарширований начинкою рум’яний батон і насолоджуємося!

Поради та рекомендації

Наостанок дамо кілька важливих рекомендацій про те, як спекти в духовці смачний і хрусткий батон.

  1. Вам подобається пишне і повітряне випечений тісто? Замішуючи для нього молоко з дріжджами, дочекайтеся появи пінки.
  2. Дратує липнуче до рук і столу тісто? Злегка змастіть і руки, і стіл соняшниковою олією.
  3. Любіть рум’яної скоринки? Не забудьте промазати верх батона збитим яйцем перед запіканням.
  4. Батони можна надрізати і вздовж, і впоперек. Головне – не дати тісту підгоріти, і в той же час не діставати його з духовки недостатньо пропечений.

Приємного вам апетиту!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*