Курка зараз – один з головних доступних продуктів харчування. З її м’яса ми навчилися готувати десятки, якщо не сотні страв, серед яких найсмачніші і ефектні – з білого філе або курячої грудки. Красиво виглядає це філе, якщо його фарширувати різними продуктами, а рецептів такого блюда, яке не соромно подати і на святковий стіл – дуже багато.
У нашому огляді ми підібрали 5 найбільш вдалих варіантів, як готується куряча грудка фарширована помідорами і сиром, з додаванням інших смачним компонентів.
Рецепти:
- Запечене куряче філе «Полосатик» в духовці
- Куряче філе з томатами, м’яким сиром і базиліком
- Фаршировані грудки з начинкою з грибів і беконом
- Фаршироване філе курки в арахісове соусі
- Мариноване куряче філе з томатами і сиром в бананово-ананасному соусі
1. Запечене куряче філе «Полосатик» в духовці
Приготована таким чином в духовці грудка курки виходить дуже ніжною і соковитою, та й виглядає просто приголомшливо. Блюдо може бути закусочним, а можна його подавати як гаряче, з овочевим салатом.
Інгредієнти на 2 порції:
- Цілісні подвійні курячі грудки (можна з кісточкою посередині);
- 2 щільні червоні помідори;
- 100 г твердого сиру;
- 3 ст.л. легкого майонезу;
- Сіль і перець.
приготування:
Філе без шкіри промити, обсушити і поперек зробити глибокі надрізи, що не доходять до середини грудки і до нижньої частини м’яса.
Томати порізати кружальцями. Найкраще брати червоні, щільні, солодкі плоди середнього розміру.
Твердий сир поділити товстими пластинками.
Філе посолити, поперчити, посипати улюбленими спеціями, так, щоб вони потрапили і в щілини.
Кожен розріз наповнити шматком помідора і сиру.
Зверху грудку змастити майонезом і випікати при 180 градусах 30 хвилин, до утворення красивою скоринки.
При готуванні декількох грудок бажано, щоб вони не стикалися один з одним. Подавати із зеленню і овочами.
2. Куряче філе з томатами, м’яким сиром і базиліком
Рецепт схожий на попередній, але фарширування виконується іншим способом, а замість твердого сиру краще взяти моцарелу або сулугуні. Плюс – молоденький кабачок або цукіні. Замість базиліка модно взяти шпинат, орегано, селеру або петрушку.
Інгредієнти на 4 порції:
- 4 штуки одинарного філе курки;
- 4 гілочки базиліка (якщо не любите – будь-який інший зелені);
- 4 пластинки сиру товщиною до 1 см;
- 4 пластини кабачка або цукіні, товщиною 0,5 см. Розміром в розмір грудки.
- 8 кружечків помідора;
- 4 чайні ложки лимонного соку;
- спеції для курки (можна з каррі);
- сіль, перець, рослинна олія.
приготування:
Філе збоку розрізати майже навпіл, але залишити краєчок, щоб утворився кишеню.
М’ясо посолити з усією сторін і присипати спеціями.
У кожен шматок вкласти по платівці цукіні, по 2 кружечка помідора, сир і зверху – гілочку базиліка.
М’ясо закрити і краї защипнути за допомогою звичайних зубочисток.
Скласти в невелику форму для запікання.
Верх підготовлених грудок полити лимонним соком, нарити форму фольгою і відправити в духовку на півгодини при 200 градусах.
На останніх хвилинах фольгу зняти і дати м’ясу підрум’янитися.
3. Фаршировані грудки з начинкою з грибів і беконом
Дуже вдалий рецепт і презентабельним видом – якраз на святковий стіл. Гриби можна взяти будь-які – білі, печериці, чудово поєднуються в цій страві лисички, а вид порізаної грудки з лісовими грибами просто приголомшливий.
Складові:
- 4 одинарні філюшкі курки;
- 300 г свіжих або морожених грибів;
- 1 цибулина;
- 200 г сиру фета;
- 300 г довгих скибок бекону;
- Сіль, перець, рослинне масло;
- Щіпка меленої паприки;
- Томати черрі і зелень для подачі.
приготування:
Гриби очистити, дрібно порізати, добре вимити, закинути в киплячу воду, проварити 3-4 хвилини і зцідити через друшляк, промити ще раз.
Лук припустити до прозорості на олії, додати гриби, прожарити хвилин 7-8, посолити, додати червоний мелений перець.
Сир фета порізати кубиками, акуратно перемішати з остудженому грибами.
У кожній грудях зробити кишеньку і заповнити отриманою начинкою.
Зверху м’ясо посолити, можна додати спеції.
Обмотати кожне філе беконом, щоб він тримався – можна зверху кулінарною ниткою обв’язати, а потім її видалити.
Випікати 30 хвилин при 200 градусах.
Подавати із зеленню, картоплею і томатами черрі.
4. Фаршироване філе курки в арахісове соусі
Готувати таке соковите і ніжне блюдо можна на сковороді, а можна в мультиварці – так навіть простіше. У такому вигляді фарширована грудка вимагає гарніру – це може бути пюре, відварений рис або гречка, або ж, овочі, приготовані на пару.
Інгредієнти на 4 порції:
- 2 курячі грудки;
- 150 г твердого сиру;
- 200 г грибів;
- 1 цибулина;
- 1 помідор;
- 500 мл сметани або жирних вершків;
- 200 г підсмаженого і очищеного арахісу;
- Сіль перець;
- зелень селери.
приготування:
Гриби помити, відварити в невеликій кількості води, злити, промити і змолоти на м’ясорубці.
Подрібнену цибулину підсмажити до золотистого, додати гриби і дрібно порізаний томат, згасити 7-8 хвилин, посолити тільки чуть-чуть і присипати меленим перцем. Грибну ікру остудити.
Курячі грудки розібрати спочатку навпіл, а потім від кожної частини відокремити невеликий шматок м’якоті, який там є – він піде в якості кришечки.
Кожну грудку поставити на бік і гострим ножем зробити в ній кишеню – вони повинні стати схожими на човники.
Твердий сир натерти на крупній тертці і змішати з грибною ікрою.
Наповнити кишеньки отриманою начинкою, верху прикрити прорізи маленьким шматочком м’яса. Руками добре утрамбувати грудки, надати їм однакову форму.
Підсмажити грудки на сковороді (з невеликим додаванням олії), або на грилі. Спочатку треба покласти прикритої прорізом вниз – це допоможе зберегти гарний вигляд.
Далі підсмажені грудки викласти в глибоку сковороду або чашу мікрохвильовки і залити соусом.
Арахісовий соус готується так: підсушені горішки пропустити через м’ясорубку або змолоти на орехомолке, додати до них сметану, посолити. Цією сумішшю залити курячі грудки, закинути гілочку селери (а якщо є ще пару листочків любистку – ще краще). Гасити блюдо 15 хвилин в мікрохвильовці і 20 хвилин – на сковороді. Подавати гарячим і з гарніром.
5. Мариноване куряче філе з томатами і сиром в бананово-ананасному соусі
Це дуже оригінальний рецепт з американської кухні, куди була взята від мексиканців, тільки без застосування перцю чилі, тому страва виходить дуже ніжним і соковитим. Але якщо ви любите пікантність, то під час маринування грудок до маринаду додайте 1-2 шматочки гострого перчика.
Складові:
- 1 кг одинарних курячих філе (6-8 штук в залежності від розміру);
- 1 стакан білого вина;
- 1 стакан ананасового соку з банки;
- 5 ст.л. соєвого соусу;
- Червоні солодкі помідори (за кількістю грудок);
- 2 банана;
- Сир моцарела, фета, сулугуні, плавлені сирки або бринза (на любителя) – близько 200 г;
- Мелений перець;
- Зелень шпинату – по кілька листків на кожну грудку.
приготування:
Грудки помити, зробити розріз так, щоб одна сторона на 1 см залишилася цілою.
Залити вином, соком і соєвим соусом, які попередньо змішати.
Маринувати треба мінімум 4 години, можна цілу ніч.
Потім філюшкі скласти, в форму дати кілька ложок рослинного масла і запікати в духовці 30 хвилин, перевертаючи і періодично поливаючи маринадом. У формі повинен збиратися смачний м’ясний сік – його треба злити в невеликий сотейник.
За цей час помідори порізати плоскими шматками, сир – невеликими кубиками, шпинат помити і крупно порвати.
У кишеньку кожного філе акуратно (щоб не обпектися), за допомогою ложки вкласти начинку з помідорів, сиру і шпинату і відправити грудки на 5 хвилин назад в духовку, щоб сир розтанув.
За цей час готуємо соус: отриманий м’ясний сік, залишок маринаду поставити на маленький вогонь, туди ж додати 2 розім’ятих виделкою банана, додати чорний мелений перець, варити, помішуючи, поки соус не загусне трохи.
Подавати це незвичайне блюдо з ресторанної кухні прийнято так: внизу подушка або ананасових кілець з банки (їх можна ще трохи обсмажити на маслі, але необов’язково), зверху фарширована куряча грудка, збоку – банановий соус. Блюдо поєднується з білим вином.
Leave a Reply