Досвідчені городники і садівники напевно неодноразово стикалися з таким неприємним грибковим захворюванням як пероноспороз. Воно часто вражає овочеві культури на всіх стадіях їх розвитку. Цибулю і часник ця грибкова інфекція може вражати буквально щороку, так як спори пероноспорозу зимують в грунті і на цибулинах, не викликаючи їх псування або загнивання.
На жаль, ця хвороба овочевих культур набула великого поширення і для сучасних фермерів вона є великою проблемою. Саме тому потрібно знати, як боротися з хворобою і чи можливо попередити її розвиток.
Опис
Пероноспороз цибулі часто називають несправжньою борошнистою росою. Вся справа в тому що «пір’я» рослини покриваються сіро-фіолетовим нальотом. Здійснити відбір непридатного посадкового матеріалу неможливо, тому що захворювання ніяк себе не проявляє до посадки. Розвивається пероноспороз на луці досить швидко.
Перші, самі ранні ознаки захворювання на луці проявляються в другій половині квітня або на початку травня – на листках рослин і на квітконосах в цей період можна виявити невеликі жовті тічки і цятки. Через деякий час з’являються сіро-фіолетові спори грибка.
Подальший розвиток захворювання призводить до збільшення плям на пір’ї, а також до їх підвищеної крихкості. Згодом всі уражені листя опускаються до землі і остаточно в’януть. Проникла всередину інфекція не дає культурі нормально розвиватися, а якщо інфікування піддалися квітконоси, то насіння, швидше за все, не буде.
Пероноспороз часнику і цибулі здатний знищити половину врожаю цибулі, тому кожен городник повинен знати, як виявляється пероноспороз і що сприяє такому стрімкому розвитку хвороби.
Як відбувається зараження?
Основним провокуючим фактором, що сприяє розвитку несправжньої борошнистої роси на луці, є різка зміна температури навколишнього повітря і його підвищена вологість вранці (затримка роси). Помічено що на посушливих ділянках грибок зустрічається рідше, як і в сухий і спекотний період року.
Максимально комфортними умовами розвитку захворювання є температура повітря до +16 градусів і вологість від 80 до 100%. Такі погодні умови, як правило, спостерігаються вночі навесні і влітку. Саме в цей період рої сходить пробудження суперечка і їх інтенсивний розвиток.
Інкубаційний період складає 3-15 днів в залежності від умов навколишнього середовища. За один теплий сезон може вирости до шести поколінь цього гриба.
Як боротися з борошнистою росою на луці
При виявленні на своїй ділянці рослин, уражених пероноспорозом необхідно відмовитися від використання будь-яких органічних добрив. В цьому випадку краще всього застосовувати фосфорно-калійні добрива. Крім цього потрібно відразу ж скоротити полив до мінімуму.
Боротьбу з борошнистою росою на луці ведуть за допомогою хімічних препаратів і народних засобів. Протягом всього періоду вегетації лук і часник можна обробляти фунгіцидами, проте після такого лікування в їжу можна вживати тільки цибулини і тільки восени. Далі з метою закріплення отриманого результату рекомендується обприскати рослини мильним розчином.
Одним з дієвих народних способів боротьби з несправжньою борошнистою росою є обробка уражених культур розчином молочної сироватки. У ній багато нешкідливих для рослини, і людини, але згубних для грибкової інфекції бактерії. Перед обробкою рослин її потрібно розвести водою в пропорції 1:10.
Всі знають, що хвороба набагато легше попередити, тому завдання кожного городник – профілактика захворювань. Щоб не допустити розвиток пероноспорозу потрібно щорічно прибирати залишки врожаю з ділянки. Восени обов’язково повинно проводитися перекопування ділянки, особливо якщо на ній виростало хворе рослина.
Сіяти слід виключно здорове насіння, які потрібно попередньо прогрівати при температурі 4 градусів як мінімум 6 годин. Після висадки насіння полив проводити тільки в ранкові години, обов’язково видаляти бур’яни.
Для висадки цибулі потрібно вибирати ділянки на які сонячне світло надходить безперешкодно. Цибулеві грядки потрібно розташовувати далеко від тіні і вологи. Навіть після перекопування ділянки на зиму пори грибка іноді виживають. Тому рекомендується щорічно мене місце посіву.
Олена Онищенко
Leave a Reply