Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів



Як добре сісти ввечері всією сім’єю або в приємній компанії за стіл і попити чаю з печивом за приємною розмовою. І нехай за вікном дощ або завірюха, міцний чай і власна ароматна випічка, ще тепла, прямо з духовки – це і є щастя. Запитайте, що найпростіше таке можна швидко спекти? І щоб мороки небагато, і щоб всі любили?

Так відповідь давно відомий: ідеальний варіант – смачне вівсяне печиво в домашніх умовах рецепти як спекти його, ми зараз Вам надамо. А Ви вже виберіть собі до смаку і по готівковим інгредієнтів.

І першим будемо класичний рецепт, що називається «з бабусиної записної книжки». Але перед тим прислухайтеся до кількох порад від досвідчених кулінарів, щоб Ваше печиво завжди було вдалим.

Загальні поради

  • Для випічки треба вибирати великі однорідні пластівці звичайної вівсяної каші (найкраще старий добрий Геркулес). Не варто брати швидко розварюються пластівці Екстра – печиво буде кришитися і в смаку втратить теж.
  • Тісто має виходити консистенцією як пластилін.
  • На одну печенюшку треба брати кульки розміром з волоський горіх.
  • Коли печиво зарум’яниться, його відразу треба витягати з духовки, інакше буде сухим і твердим. Потрібну твердість воно знайде в процесі охолодження.
  • Домашнє печиво можна їсти і теплим, і холодним.
  • Залежно від додаткових добавок, термін придатності такої випічки від тижня до 2 місяців. Висушивши печиво в теплому місці, можна отримати справжнісінькі солодкі галети.

Цікавий факт! Рецепт вівсяного печива родом з Шотландії і придуманий був на початку 19-го століття. Пшениця в тих досить суворих краях росте погано і основною зерновою культурою в ті часи був овес. У багатьох європейських країнах цю просту випічку називають шотландської. А ще є назва «печиво солдат» і «Анзак». Це пов’язано з тим, що в першу світову війну це печиво входило в сухпаек солдатів Великої Британії в Австралії і Новій Зеландії, а АНЗАК – назва армійського корпусу, де його виготовляли.

Рецепти:

  1. Печиво з вівсяних пластівців «Класика»
  2. Радянське вівсяне печиво за ГОСТом
  3. Від програми «Їмо вдома»
  4. Печиво без борошна
  5. Вівсяне печиво для поста
  6. Вівсяне шоколадне печиво з фруктами
  7. Солоне вівсяне печиво до пива

1. Печиво з вівсяних пластівців «Класика»

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів

Це дуже простий рецепт – в ньому немає нічого особливого. Вам знадобиться:

  • 1,5 склянки вівсяних пластівців.
  • 1 стакан пшеничної муки.
  • 0,5 склянки дрібного цукру.
  • По 1 ч.л. ванільного цукру і розпушувача.
  • 100 г вершкового масла (можна і маргарин для випічки).
  • 1 куряче яйце.

Готуємо так:

  1. Масло розм’якшити і розтерти з цукром і ванількой, потім – з яйцем.
  2. Додати борошно і розпушувач, добре вимішати.
  3. Пластівці злегка підсушити в духовці або на сковороді і додати до складу.
  4. Замісити тісто, сформувати кульки.
  5. Викласти їх на деко, покритий пергаментом, притисніть, щоб вийшли кружечки. Якщо тісто дуже вологе і ліпиться до рук, то формувати кружечки треба мокрою столовою ложкою.
  6. Випікати при температурі 180 градусів, поки печеньки не стануть золотистими.

Вийняти гарячими, не допускати до коричневого кольору, а то можна буде зуби зламати.

2. Радянське вівсяне печиво за ГОСТом

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів

Його і зараз можна купити в магазині, навіть смак той же самий – з дитинства, адже робиться цей рецепт строго по ГОСТу, який був затверджений, Ви не повірите – ще після війни, в 1946 році! Правда, в російському ГОСТі є технічні умови на два види печива «Овсяночка» і «Вівсяне». Перше більш дієтичне – в ньому менше цукру і використовується він у вигляді патоки (крохмальної – тому випічка довго не черствіє), і зовсім немає родзинок, як в традиційному печиво. Ми Вам даємо класичний рецепт. Зверніть увагу – печиво випікається не з пластівців, а з вівсяної муки грубого помелу. Якщо не знайдете таку в магазині – просто подрібніть пластівці блендером.

складові:

  • Вівсяне борошно – 75 г.
  • Борошно вищого сорту – 170 г.
  • Вершкове масло – 85 г.
  • Цукор – 175 г.
  • Темний родзинки без кісточок – 50 г.
  • Вода 50 мл.
  • Кориця, ванілін, сіль, сода – по третині чайної ложки.

Готуємо так:

  • Ізюм на 30 хвилин замочити в теплій воді, потім віджати і змолоти на м’ясорубці.
  • М’яке масло збити з цукром до білизни.
  • Додати всі інгредієнти і вимісити щільне, еластичне, не липким тісто.
  • За допомогою круглої формочки зробити печиво і випікати до світло-коричневого кольору.

Чи не орієнтуйтеся на колір магазинного печива – воно ще трохи стемніє, поки буде холонути. Деякі виробники ще гарячу випічку посипають цукром – але це до смаку.

3. Від програми «Їмо вдома»

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів

Один з найпопулярніших запитів на цю тему – «домашнє вівсяне печиво рецепт від Юлії Висоцької». Вона, дійсно, пропонує оригінальний і досить простий рецепт: з родзинками і волоськими горіхами.



склад:

  • 1 стакан пластівців.
  • 1 стакан просіяного борошна вищого гатунку.
  • 1 стакан подрібнених волоських горіхів (можна просто придушити качалкою).
  • 1 стакан вимоченої і віджатого чорного великого родзинок.
  • 1 стакан коричневого цукру (сміливо замінюйте рафінадом).
  • 2 курячі яйця.
  • 1 ст. л. оливкового масла.
  • По 1 ч.л. ванільного цукру і розпушувача.
  • Щіпка морської солі.

Готуємо так:

  1. Масло розм’якшити і розтерти з цукром до стану крему.
  2. Додати 1 яйце і половину борошна і інтенсивно вимішати.
  3. Відразу ж додати другий яйця, решту борошна, оливкова олія, сіль, ваніль і розпушувач і заважати до однорідного стану.
  4. Потім додати родзинки і горіхи, рівномірно вимішати і по 1 столовій ложці викласти на пергамент.
  5. Випікати до золотистого кольору.

Відмінна добавка до какао і гарячого шоколаду.

Ще один відео рецепт вівсяного печива від Юлії Висоцької

4. Печиво без борошна

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів


Це дієтичне, але калорійне печиво, яке входить до складу харчування спортсменів, бодібілдерів і тих, хто хоче ласувати солоденьким, але не поправлятися.

склад:

  • 1 стакан пластівців.
  • Дві третини склянки очищених і обсмажених насіння соняшнику (можна замінити подрібненими гарбузовим насінням).
  • Дві третини склянки цукру.
  • 100 г масла.
  • 1 куряче або 4 перепелиних яєць.
  • По половині чайної ложки кориці і розпушувача.
  • Дрібка солі.

Готуємо так:

  1. Пластівці і насіння подрібнити в блендері, але не дуже дрібно.
  2. Масло і цукор збити, додати яйце і збивати далі.
  3. Додати решту складників і замісити тісто.
  4. Помістити його в плівку і відкласти в холодильник на 2 години.
  5. Сформувати печиво і випікати при 180 градусах.

Відео рецепт вівсяного печива без борошна:

5. Вівсяне печиво для поста

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів

Для тих, хто регулярно дотримується посту, пропонуємо рецепт, як спекти пісне домашнє вівсяне печиво без вершкового масла і яєць. Причому, за смаком воно нічим не відрізняється від звичайного, а ще більше пряне і багате на смак, так як до складу можна включати багатьох спеції і сухофрукти. Пропонуємо цікавий варіант – м’яке, прямо тане в роті, печиво з медом, бананом, сухофруктами і прянощами.

склад:

  • Вівсяні пластівці – 1 стакан.
  • 50 мл рослинного масла.
  • 3 ст.л. цукру.
  • 3 ст. л. меду.
  • 1 банан.
  • Пшеничне борошно – 7 ст.л. з гіркою.
  • Сода – 1 ч.л. (Негашене, висипається в борошно).
  • трохи солі.
  • Спеції – мускат, імбир, кориця (по щіпці).
  • Крижана вода – 4 ст.л.
  • Сухофрукти: родзинки, курага, чорнослив – по 1-2 ст. л. (Замочити, віджати, подрібнити).

Готуємо так:

  1. Мед, рослинне масло, цукор, розім’яту банан і спеції збити міксером.
  2. Додати борошно, соду, сіль, пластівці і зробити тісто.
  3. Внести сухофрукти, додати холодну воду.
  4. Сформувати кругляшки і спекти їх при температурі 180 градусів.

6. Вівсяне шоколадне печиво з фруктами

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів

Інгредієнти в це печиво стандартні:

  • По 1 склянці пластівців, борошна.
  • 0, 5 склянки цукру.
  • 180 г вершкового масла.
  • 2 сл.л. подрібненого родзинок.
  • 1 яйце.
  • Половина плитки чорного шоколаду.
  • Ваніль, кориця, розпушувач, трохи солі.

Готуємо так:

  1. Яйце, масло з цукром збити.
  2. Додати пластівці, борошно і спеції, розмішати.
  3. Додати родзинки і шматочки шоколаду.
  4. Випікати при 180 градусів.
  5. В кінці можна полити ще розтопленим шоколадом.

Ось так ми готуємо вівсяне печиво з шоколадними шматочками будинку – і воно буде точно краще, ніж готове, а ароматами наповниться весь будинок.

7. Солоне вівсяне печиво до пива

Домашнє вівсяне печиво на будь-який смак: 7 улюблених рецептів

Чи не залишимо ж ми чоловіків без такої смачної закуски, від якої не відмовиться ніхто – навіть діти. В рецепт входить рикотта – її можна просто купити в молочному відділі, як і йогурт без добавок (або жирний кефір).

склад:

  • 200 г дрібних пластівців (тут можна і Екстра взяти).
  • Борошно 100 г.
  • Твердий сир – 150 г.
  • Йогурт і рикотта – по 200 г.
  • 2 яйця.
  • Вершкове масло 150 г.
  • Часник 6 подрібнених зубків.
  • Сіль (краще морська) – 1 ч.л.
  • Чорний перець – 0,5 ч.л.
  • Кунжут для присипки.

Готуємо так:

  1. Помістити в ємність йогурт, рикотту, 1 ціле яйце і 1 білок (жовток відкласти). Все збити міксером.
  2. Всипати пластівці, борошно, потертий твердий сир, часник, перець, сіль.
  3. Додати розтоплене масло. Замісити тісто. Залишити його на 20-30 хвилин.
  4. Зробити палички з тіста, змастити їх жовтком і посипати кунжутом.
  5. Випікати при 180 градусах.
  6. Подавати зі свіжою зеленню.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*