Як добре сісти ввечері всією сім’єю або в приємній компанії за стіл і попити чаю з печивом за приємною розмовою. І нехай за вікном дощ або завірюха, міцний чай і власна ароматна випічка, ще тепла, прямо з духовки – це і є щастя. Запитайте, що найпростіше таке можна швидко спекти? І щоб мороки небагато, і щоб всі любили?
Так відповідь давно відомий: ідеальний варіант – смачне вівсяне печиво в домашніх умовах рецепти як спекти його, ми зараз Вам надамо. А Ви вже виберіть собі до смаку і по готівковим інгредієнтів.
І першим будемо класичний рецепт, що називається «з бабусиної записної книжки». Але перед тим прислухайтеся до кількох порад від досвідчених кулінарів, щоб Ваше печиво завжди було вдалим.
Загальні поради
- Для випічки треба вибирати великі однорідні пластівці звичайної вівсяної каші (найкраще старий добрий Геркулес). Не варто брати швидко розварюються пластівці Екстра – печиво буде кришитися і в смаку втратить теж.
- Тісто має виходити консистенцією як пластилін.
- На одну печенюшку треба брати кульки розміром з волоський горіх.
- Коли печиво зарум’яниться, його відразу треба витягати з духовки, інакше буде сухим і твердим. Потрібну твердість воно знайде в процесі охолодження.
- Домашнє печиво можна їсти і теплим, і холодним.
- Залежно від додаткових добавок, термін придатності такої випічки від тижня до 2 місяців. Висушивши печиво в теплому місці, можна отримати справжнісінькі солодкі галети.
Цікавий факт! Рецепт вівсяного печива родом з Шотландії і придуманий був на початку 19-го століття. Пшениця в тих досить суворих краях росте погано і основною зерновою культурою в ті часи був овес. У багатьох європейських країнах цю просту випічку називають шотландської. А ще є назва «печиво солдат» і «Анзак». Це пов’язано з тим, що в першу світову війну це печиво входило в сухпаек солдатів Великої Британії в Австралії і Новій Зеландії, а АНЗАК – назва армійського корпусу, де його виготовляли.
Рецепти:
- Печиво з вівсяних пластівців «Класика»
- Радянське вівсяне печиво за ГОСТом
- Від програми «Їмо вдома»
- Печиво без борошна
- Вівсяне печиво для поста
- Вівсяне шоколадне печиво з фруктами
- Солоне вівсяне печиво до пива
1. Печиво з вівсяних пластівців «Класика»
Це дуже простий рецепт – в ньому немає нічого особливого. Вам знадобиться:
- 1,5 склянки вівсяних пластівців.
- 1 стакан пшеничної муки.
- 0,5 склянки дрібного цукру.
- По 1 ч.л. ванільного цукру і розпушувача.
- 100 г вершкового масла (можна і маргарин для випічки).
- 1 куряче яйце.
Готуємо так:
- Масло розм’якшити і розтерти з цукром і ванількой, потім – з яйцем.
- Додати борошно і розпушувач, добре вимішати.
- Пластівці злегка підсушити в духовці або на сковороді і додати до складу.
- Замісити тісто, сформувати кульки.
- Викласти їх на деко, покритий пергаментом, притисніть, щоб вийшли кружечки. Якщо тісто дуже вологе і ліпиться до рук, то формувати кружечки треба мокрою столовою ложкою.
- Випікати при температурі 180 градусів, поки печеньки не стануть золотистими.
Вийняти гарячими, не допускати до коричневого кольору, а то можна буде зуби зламати.
2. Радянське вівсяне печиво за ГОСТом
Його і зараз можна купити в магазині, навіть смак той же самий – з дитинства, адже робиться цей рецепт строго по ГОСТу, який був затверджений, Ви не повірите – ще після війни, в 1946 році! Правда, в російському ГОСТі є технічні умови на два види печива «Овсяночка» і «Вівсяне». Перше більш дієтичне – в ньому менше цукру і використовується він у вигляді патоки (крохмальної – тому випічка довго не черствіє), і зовсім немає родзинок, як в традиційному печиво. Ми Вам даємо класичний рецепт. Зверніть увагу – печиво випікається не з пластівців, а з вівсяної муки грубого помелу. Якщо не знайдете таку в магазині – просто подрібніть пластівці блендером.
складові:
- Вівсяне борошно – 75 г.
- Борошно вищого сорту – 170 г.
- Вершкове масло – 85 г.
- Цукор – 175 г.
- Темний родзинки без кісточок – 50 г.
- Вода 50 мл.
- Кориця, ванілін, сіль, сода – по третині чайної ложки.
Готуємо так:
- Ізюм на 30 хвилин замочити в теплій воді, потім віджати і змолоти на м’ясорубці.
- М’яке масло збити з цукром до білизни.
- Додати всі інгредієнти і вимісити щільне, еластичне, не липким тісто.
- За допомогою круглої формочки зробити печиво і випікати до світло-коричневого кольору.
Чи не орієнтуйтеся на колір магазинного печива – воно ще трохи стемніє, поки буде холонути. Деякі виробники ще гарячу випічку посипають цукром – але це до смаку.
3. Від програми «Їмо вдома»
Один з найпопулярніших запитів на цю тему – «домашнє вівсяне печиво рецепт від Юлії Висоцької». Вона, дійсно, пропонує оригінальний і досить простий рецепт: з родзинками і волоськими горіхами.
склад:
- 1 стакан пластівців.
- 1 стакан просіяного борошна вищого гатунку.
- 1 стакан подрібнених волоських горіхів (можна просто придушити качалкою).
- 1 стакан вимоченої і віджатого чорного великого родзинок.
- 1 стакан коричневого цукру (сміливо замінюйте рафінадом).
- 2 курячі яйця.
- 1 ст. л. оливкового масла.
- По 1 ч.л. ванільного цукру і розпушувача.
- Щіпка морської солі.
Готуємо так:
- Масло розм’якшити і розтерти з цукром до стану крему.
- Додати 1 яйце і половину борошна і інтенсивно вимішати.
- Відразу ж додати другий яйця, решту борошна, оливкова олія, сіль, ваніль і розпушувач і заважати до однорідного стану.
- Потім додати родзинки і горіхи, рівномірно вимішати і по 1 столовій ложці викласти на пергамент.
- Випікати до золотистого кольору.
Відмінна добавка до какао і гарячого шоколаду.
Ще один відео рецепт вівсяного печива від Юлії Висоцької
4. Печиво без борошна
Це дієтичне, але калорійне печиво, яке входить до складу харчування спортсменів, бодібілдерів і тих, хто хоче ласувати солоденьким, але не поправлятися.
склад:
- 1 стакан пластівців.
- Дві третини склянки очищених і обсмажених насіння соняшнику (можна замінити подрібненими гарбузовим насінням).
- Дві третини склянки цукру.
- 100 г масла.
- 1 куряче або 4 перепелиних яєць.
- По половині чайної ложки кориці і розпушувача.
- Дрібка солі.
Готуємо так:
- Пластівці і насіння подрібнити в блендері, але не дуже дрібно.
- Масло і цукор збити, додати яйце і збивати далі.
- Додати решту складників і замісити тісто.
- Помістити його в плівку і відкласти в холодильник на 2 години.
- Сформувати печиво і випікати при 180 градусах.
Відео рецепт вівсяного печива без борошна:
5. Вівсяне печиво для поста
Для тих, хто регулярно дотримується посту, пропонуємо рецепт, як спекти пісне домашнє вівсяне печиво без вершкового масла і яєць. Причому, за смаком воно нічим не відрізняється від звичайного, а ще більше пряне і багате на смак, так як до складу можна включати багатьох спеції і сухофрукти. Пропонуємо цікавий варіант – м’яке, прямо тане в роті, печиво з медом, бананом, сухофруктами і прянощами.
склад:
- Вівсяні пластівці – 1 стакан.
- 50 мл рослинного масла.
- 3 ст.л. цукру.
- 3 ст. л. меду.
- 1 банан.
- Пшеничне борошно – 7 ст.л. з гіркою.
- Сода – 1 ч.л. (Негашене, висипається в борошно).
- трохи солі.
- Спеції – мускат, імбир, кориця (по щіпці).
- Крижана вода – 4 ст.л.
- Сухофрукти: родзинки, курага, чорнослив – по 1-2 ст. л. (Замочити, віджати, подрібнити).
Готуємо так:
- Мед, рослинне масло, цукор, розім’яту банан і спеції збити міксером.
- Додати борошно, соду, сіль, пластівці і зробити тісто.
- Внести сухофрукти, додати холодну воду.
- Сформувати кругляшки і спекти їх при температурі 180 градусів.
6. Вівсяне шоколадне печиво з фруктами
Інгредієнти в це печиво стандартні:
- По 1 склянці пластівців, борошна.
- 0, 5 склянки цукру.
- 180 г вершкового масла.
- 2 сл.л. подрібненого родзинок.
- 1 яйце.
- Половина плитки чорного шоколаду.
- Ваніль, кориця, розпушувач, трохи солі.
Готуємо так:
- Яйце, масло з цукром збити.
- Додати пластівці, борошно і спеції, розмішати.
- Додати родзинки і шматочки шоколаду.
- Випікати при 180 градусів.
- В кінці можна полити ще розтопленим шоколадом.
Ось так ми готуємо вівсяне печиво з шоколадними шматочками будинку – і воно буде точно краще, ніж готове, а ароматами наповниться весь будинок.
7. Солоне вівсяне печиво до пива
Чи не залишимо ж ми чоловіків без такої смачної закуски, від якої не відмовиться ніхто – навіть діти. В рецепт входить рикотта – її можна просто купити в молочному відділі, як і йогурт без добавок (або жирний кефір).
склад:
- 200 г дрібних пластівців (тут можна і Екстра взяти).
- Борошно 100 г.
- Твердий сир – 150 г.
- Йогурт і рикотта – по 200 г.
- 2 яйця.
- Вершкове масло 150 г.
- Часник 6 подрібнених зубків.
- Сіль (краще морська) – 1 ч.л.
- Чорний перець – 0,5 ч.л.
- Кунжут для присипки.
Готуємо так:
- Помістити в ємність йогурт, рикотту, 1 ціле яйце і 1 білок (жовток відкласти). Все збити міксером.
- Всипати пластівці, борошно, потертий твердий сир, часник, перець, сіль.
- Додати розтоплене масло. Замісити тісто. Залишити його на 20-30 хвилин.
- Зробити палички з тіста, змастити їх жовтком і посипати кунжутом.
- Випікати при 180 градусах.
- Подавати зі свіжою зеленню.
Leave a Reply