Привіт, дорогі любителі домашніх консервацій, солінь і варений!
Наші улюблені кабачки і їх зарубіжні родичі цукіні не дарма входять з п’ятірки улюблених овочів більшості жителів нашої країни. Чудова врожайність культури, відмінний смак в будь-якому вигляді, насиченість вітамінами і мінералами – ось головні причини.
А ще – існує сотні варіантів, як приготувати кабачки: маринування в сирому вигляді в салатах, тушковані і смажені, в супах і як гарнір, мариновані і консервовані. А знаменита кабачкова ікра! І навіть десерти і варення придумали кулінари робити з цього, звичайного на перший погляд, овоча.
Сьогодні ми розповімо, як консервувати кабачки на зиму в самих різних видах. Такі смакоту взимку прикрасять ваш стіл і стануть корисним вітамінним доповненням до раціону.
Зміст:
- Традиційні мариновані кабачки
- Солодкі мариновані кабачки
- Кабачки як огірки
- Кабачки в медовому маринаді
- Кабачки мариновані гірчичні
- Кабачки з лимонною кислотою
- Рагу «Вітамінне» з кабачками
- «Ананаси» з кабачків і аличі
- Соус Анталія до м’яса – з кабачків і аличі
- Смажені кабачки взимку
- Кабачки по-корейськи
Рецепт 1. Традиційні мариновані кабачки
Необхідні інгредієнти:
- молоді кабачки або цукіні;
- перець-горошок;
- гіркий перець;
- зелень;
- часник.
маринад:
- води – 1,5 л;
- сіль 100 г;
- цукор – 100 г;
- оцет 9% – 200 мл.
Спосіб приготування:
Літрові банки простерилізувати паром або в духовці, покласти в кожну по 3 зубки часнику, 5 горошин перцю, близько 1 см гіркого перчика, 3 гілочки петрушки і парасольку кропу.
Кабачки нарізати кружечками товщиною близько 1,5 см, можна ще навпіл, скласти в банки. Залити киплячим розсолом і поставити на стерилізацію. З моменту закипання води стерилізувати 15 хвилин, відразу ж закупорена.
За таким же рецептом радимо маринувати патисони.
Рецепт 2. Солодкі мариновані кабачки
Для цього оригінального рецепта на зиму треба брати наймолодші кабачки – не більше ніж 10 см в довжину. Кожен розрізати навпіл уздовж і порізати на довгі скибочки, скласти в емальований посуд і пересипати сіллю.
Продукти (підбираєте пропорцію в залежності від ваги вже очищених кабачків):
- 10 кг кабачків;
- 320 мл оцтової есенції;
- 3,5 кг цукру;
- сіль 1 кг;
- трохи кориці і гвоздики – по 10 грамів.
Засолені кабачки накрити кришкою і придавити гнітом. Через 18-20 годин розсіл злити, а кабачки залити холодною водою на 15 хвилин. Далі порціями пробланшировать протягом 5 хвилин і знову покласти в холодну воду.
Розкласти кабачки в літрові або півлітрові банки, залити водою – її злити в одну посудину, додати близько 10% і розчинити при нагріванні цукор. Прянощі покласти туди в мішечку, як маринад закипить – вийняти. Додати в маринад есенцію, залити кабачки, відразу закупорити і поставити охолоджуватися під ковдру.
Ви отримаєте справжній хрусткий делікатес, який просто обожнюють діти.
Рецепт 3. Кабачки як огірки
продукти:
- молоді кабачки;
- кріп;
- естрагон;
- любисток або кінза.
На маринад:
- 5 л води;
- 100 г солі;
- 250 г цукру;
- 50-70 мл оцтової есенції.
Приготування:
- Спочатку кабачки ріжемо навпіл, а потім на поздовжні шматочки, розміром з огірки, і поміщаємо на 5-6 годин в солону воду – 40 г на 1 л.
- Стерилізуємо над парою літрові банки.
- Готуємо маринад – всі його складові треба 15 хвилин кип’ятити на невеликому вогні.
- Зелень подрібнюємо і поміщаємо кабачки в банки, пересипаючи їх підготовленої зеленню.
- Заливаємо киплячим маринадом, накриваємо і залишаємо до охолодження.
- Маринад злити, знову довести до кипіння і ще раз залити банки.
- герметично закупорена.
У вас вийдуть дуже ароматні, кисло-солодкі, хрусткі мариновані кабачки.
Рецепт 4. Кабачки в медовому маринаді
Цей рецепт консервування без стерилізації широко застосовують кавказькі господині, причому, маринад можна використовувати і для інших овочів – огірків, перцю, баклажанів і навіть гарбуза.
2 кг молодих кабачків нарізати кружечками, а потім – великою соломкою й укласти в киплячий маринад. Він готується з 1 л води, 2 ст.л.солі, 2 ст.л.сахара, 2 ст. л меду, 1 ч.л. оцтової есенції і 1,5 склянки рафінованої олії. Прокип’ятити 5-6 хвилин. У стерильні 0,5 літрові банки покласти по 2-3 зубки часнику, розрізаних на кілька частин, жменю подрібненої зелені петрушки (можна будь-яку іншу зелень – що любите). Шумівкою вибрати кабачки з маринаду, щільно розкласти по банках, залити киплячим маринадом. Закатати, перевернути, укутати.
Рецепт 5. Кабачки мариновані гірчичні
Ми надамо рецепт на 10 кг кабачків, а Ви підбирайте пропорційно до тієї кількості, яке у Вас є. Можна брати овочі середнього періоду дозрівання, крім дуже старих плодів, так як внутрішня м’якоть з насінням видаляється.
Складові:
- 10 кг кабачків;
- 0,5 кг насіння гірчиці;
- 3 великі цибулини;
- велика головка часнику.
Для заливки:
- 5 л води;
- 1,5 л столового 9% оцту;
- 250 г солі;
- 1,5 кг цукру.
Приготування:
Кабачки очистити, добре вимити, розрізати вздовж і вийняти внутрішню м’якоть з насінням. Частину, що залишилася щільну м’якоть порізати на довгі часточки 8-10 см (по висоті 0,5 літрової банки) або можна кубиками 2х2 см. Воду довести до кипіння і залити гарячим маринадом кабачки.
Через годину їх вийняти, пересипати насінням гірчиці і пропущеними через м’ясорубку цибулею і часником. Добре перемішати, розкласти в стерилізовані банки і залишити на 3 години маринуватися під кришками.
Маринад профільтрувати, додати сіль і цукор, підігріти до розчинення, залити кабачки в банках. Пастеризувати на водяній бані 0,5 літрові банки 10 хвилин, літрові – 15 хвилин.
Рецепт 6. Кабачки з лимонною кислотою
Чудовий рецепт для любителів злегка гострих солінь. Відмінно така консервація в домашніх умовах йде під горілочку і до будь-якого м’яса – не гірше огірків.
складові:
- 10 кг молодих кабачків;
- 200 г парасольок кропу з майже дозрілими насінням;
- 0,8 кг дрібних цибулин, розрізаних навпіл;
- часник – на кожну банку 3 зубчики;
- гострий перчик – по шматочку в банку;
- 20 г свіжого кореня хрону, порізаного на часточки.
заливка:
- 10 л води;
- 375 г солі;
- 125 г цукру;
- 125 г лимонної кислоти;
- На кожну банку по 10 горошин чорного і запашного перцю і 5 лаврушек.
Приготування:
Кабачки промити, ошпарити і порізати будь-яким способом. У банки 1 л розкласти по парасольці кропу, лавровий лист, перець, часник і цибулинки, шматочок хрону і гострого перцю. Щільно укласти кабачки і заповнити киплячою заливкою. Пастеризувати 15 хвилин. Можна використовувати і 3-х літрові банки – тоді час пастеризації – 30 хвилин.
Переходимо до Салам з кабачків – а їх рецептів безліч. Ми Вам запропонуємо деякі не дуже поширені, але не менш смачні, і досить прості в приготуванні.
Рецепт 7. Рагу «Вітамінне» з кабачками
Тут розрахунок кількості інгредієнтів йде на одну 0,5 л банку:
- 100 г кабачків;
- 50 г болгарського перцю червоного;
- 50 г томатної пасти, а для любителів гострого – можна зробити з кетчупом чилі;
- 35 г цибулі, 100 г моркви;
- 6 г солі;
- 5 г цукру;
- 8 г борошна;
- по 3 г часнику і зелені;
- 70 мл соняшникової олії.
Приготування:
Все промити. Кабачки і перець нарізати дрібними шматочками. Подрібнену моркву і цибулю обсмажити на частини масла, додати кабачки і перець, борошно цукор, настільки, томат (або кетчуп), часник і зелень.
Гасити близько 15 хвилин при постійному помішуванні. Приготовану суміш розкласти в чисті, сухі, прожарені в духовці банки. Залишок масла розігріти і залити вміст. Стерилізувати відкритими в духовці протягом 1 години при температурі 120-130 градусів. Вийняти і закатати.
Рецепт 8. «Ананаси» з кабачків і аличі
Один з найпопулярніших в інтернеті рецептів – як дурити гостей кабачковим компотом, розповідаючи, що це справжні ананаси. Але, зараз вже нікого не проведеш, адже майже кожна господиня не раз пробувала зробити такий компот. А хто не пробував – ось рецепт. Його дійсно варто зробити – буде смачно і ароматно.
Треба брати тільки жовту аличу, так як червона і чорна слива забарвлять кабачки, і вони вже ніяк не будуть схожі на ананаси. Кабачки треба брати стиглі, насіннєву м’якоть виймати. Можна нарізати кільцями – і вийде як ананаси. Можна порізати кубиками.
У чисті банки покласти на 1 третину аличі і на 1 третину підготовленими кабачками. Туди ж додати 1 кружок лимона і 2 штучки гвоздики (можна і без неї, хто не любить). Зробити сироп з 1 л води і склянки цукру, залити банки і стерилізувати 20 хвилин. Усе!
Рецепт 9. Соус Анталія до м’яса – з кабачків і аличі
Але, це не єдиний спосіб спільного використання кабачків і аличі. Пропонуємо зробити дуже смачний кисло-солодкий соус Анталія з турецької кухні. Рецепт простий: на 1 кг жовтої аличі знадобитися 200 г очищених подрібнених кабачків (в м’ясорубці або блендером), 50 г часнику по 25 г зелені петрушки, кропу, селери, трохи перцю і сіль.
Аличу пробланшировать хвилин 10 в 300 мл води, протерти, видаляючи кісточки і шкірки. Зелень і часник також подрібнити і разом в кабачками скласти в одну ємність, посолити і поперчити за смаком, довести до кипіння і, помішуючи, варити хвилин 10. Розкласти по банках і стерилізувати 15-20 хвилин.
Рецепт 10. Смажені кабачки взимку
Любителям цього смачного і соковитого страви можна і взимку не відмовляти собі в задоволенні. Зробити заготовки просто.
- На 1 кг кабачків знадобиться: 1 головка подрібненого часнику, кілька гілочок петрушки і кропу, 100 г масла рослинного, 2 ст.л.уксуса і 1 ч. Л. солі.
- Кабачки очистити (а зовсім молоді можна з шкіркою), порізати кільцями, посолити і відкласти на 15 хвилин на друшляк, щоб стік зайвий сік.
- Обсмажити на маслі в двох сторін по 4-5 хвилин і відразу складати в банки, пересипаючи часником і зеленню.
- Потім в банку залити гаряче масло і додати оцет (розділити порівну на кількість банок).
- Поставити на стерилізацію – 0,5 л банку протягом 15 хвилин, літрову – 20 хвилин.
Все – взимку будете насолоджуватися. Можна також додати 1 ст.л.томатной пасти.
Рецепт 11. Кабачки по-корейськи
Корейці і не підозрювали, що за їх рецептом (який вони, до речі, використовують вкрай рідко!) Можна приготувати все, що завгодно. І не тільки на стіл приготувати, а й законсервувати з запасом. Ось рецепт заготовки:
- 1,5 кг молодих кабачків (дозрілі виходять дуже жорсткими) – натерти смужками;
- 3 великі болгарські перцю помаранчевого або червоного кольору – порізати соломкою;
- 250 г натертої на довгі смужки моркви;
- 250 г подрібненої цибулі;
- 2 головки часнику розчавити;
- зелень – за бажанням – подрібнити;
- 0,5 склянки рослинного масла;
- оцет 9% – 100 мл;
- 1 ст.л.солі;
- 100 г цукру;
- 0,5 пакетика спецій для моркви по-корейськи.
Всі інгредієнти змішати і дати настоятися 4-5 годин в холодильнику. Розкласти по банках і стерилізувати: 0.5 л – 20 хвилин, 1 л – 30 хвилин.
Leave a Reply