У традиційній українській кухні з усіх видів капусти переважає в основному білокачанна (трохи менше – кольорова). А, між тим, найрізноманітніші рецепти з брюссельською капустою – вареної, печеної, обсмаженої, приготовленої на пару – користуються неймовірним успіхом в ресторанах всього світу.
Чому так відбувається? Адже величезна користь цього збагаченого вітамінами і мінералами городнього овоча ніким не ставиться під сумнів! Причина проста – не надто свіжа, вирощена на нітрати, або кілька разів заново заморожена (після відтавання) брюссельська капуста просто гірчить.
Але якщо вибрати рівномірно зелені, без жовтизни, щільні і явно свіжі «кішечки» на ринку – правильно приготовлені страви з неї ні за що не залишать вас байдужими!
Як смачно приготувати брюссельську капусту?
Ми пропонуємо зробити це чотирма різними способами – запекти в духовці, засмажити на сковорідці з грибами, приготувати з неї ароматний салат і зварити дуже смачний суп.
1. Брюссельська капуста, запечена в духовці
Почнемо з рецепта запікання маленьких зелених «кішечок» в духовці.
Інгредієнти (на 2 порції)
- брюссельської капусти – 400 г;
- оливкового масла – 40 мл;
- панірувальних сухарів – 100 г;
- часнику – 2 зубки;
- солі, чорного перцю, чебрецю – за смаком.
Як готувати
- Ретельно моєму кругляшки і розрізаємо кожен на 2 половинки.
- Укладаємо всі в каструльку і заливаємо водою так, щоб її поверхня на 2 см покривала овочі.
- Складнощі, як варити кочанчики, немає. Ставимо на плиту, чекаємо закипання і проварюємо на повільному вогні приблизно дві хвилини.
- Воду виливаємо і даємо капусті трохи охолонути.
- Тиснемо часник, і додаємо його разом з чебрецем в оливкове масло. гарненько перемішуємо.
- Тепер потрібно обваляти половинки маленьких качанів в цій пряної масляної суміші, посолити, поперчити і ще раз обваляти вже в панірувальних сухарях.
- Розігріваємо духовку до 200 °, рівномірно розподіляємо «кішечки» на деку і відправляємо його в духовку.
- Дістаємо через півгодини. Готово!
На все про все у вас піде не більше 45 хвилин.
2. Брюссельська капуста з печерицями
Ще одне шалено смачна страва – брюссельська капуста з печерицями (гриби можуть бути і іншими – наприклад, вешенками).
Інгредієнти (на 2 порції)
- брюссельської капусти – 400 г;
- будь-якого овочевого бульйону – 1,5 склянки;
- печериць свіжих – 250 г;
- цибулі ріпчастої – 1 велика головка;
- часнику – 2 зубки;
- просіяного борошна – 1 ст. ложка;
- лимонного соку – 1 ч. ложка;
- масло рослинне – 2 ст. ложки;
- сіль, перець чорний – за смаком.
Як готувати
- Ретельно моєму кругляшки, видаляємо почали жовтіти верхні листочки (якщо такі є) і розрізаємо, крім самих маленьких, на 2 половинки кожен.
- Кип’ятимо воду, вливаємо лимонний сік, солимо і кидаємо капусту.
- Варимо 7-8 хвилин, потім відкидаємо на друшляк.
- Печериці моєму й ріжемо на четвертинки, цибулю – дрібними кубиками.
- На розігрітій сковорідці з маслом обсмажуємо гриби до золотистого кольору, акуратно прибираємо шумівкою на окрему страву і так само обсмажуємо цибулю.
- Як тільки він зарум’яниться – висипаємо борошно і, постійно помішуючи, обсмажуємо ще 1 хвилину (це необхідно, щоб з борошна пішла волога).
- Відправляємо гриби назад до цибулі, туди ж додаємо роздавлений часник, солимо, перчимо і вливаємо овочевий бульйон.
- При нагріванні знову постійно помішувати, щоб борошно не утворила грудки.
- У момент закипання висипаємо в густий соус брюссельську капусту, знову доводимо до кипіння, робимо маленький вогонь, накриваємо сковорідку кришкою і чекаємо ще 2-3 хвилини.
Наша капуста з грибами готова! Залишилося лише додати до неї гарнір і смачно пообідати чи повечеряти.
3. Салат з брюссельською капустою
Дуже оригінальний фруктово-овочевий салат на основі брюссельської капусти часто подають до стейкам-гриль або печені з м’яса. З цієї причини в нього додають яблука, ароматний шавлія та інші прянощі, а також подвійну дозу соку лайма чи лимона (пікантна кислинка дуже добре поєднується з класичною, трохи солодкуватого свининою, обсмаженої з травами).
Інгредієнти (на 2 порції)
- брюссельської капусти – 600 г;
- сік лайма (можна лимона) – 1 ст. ложка;
- вершки свіжі (або сметана 25%) – 75 мл;
- яблука – 2 шт.
- шавлія – 4-5 листочків;
- базилік – 4-5 листочків;
- морська сіль, перець білий – за смаком.
Як готувати
- Ретельно моєму досить великі кругляшки. Видаляємо почали жовтіти верхні листочки (якщо такі є) і розрізаємо кожну «кішечку» хрест-навхрест на 4 частини.
- Кип’ятимо воду, закидаємо капусту, трохи присаливаем, варимо 7-8 хвилин.
- Відкидаємо готові четвертинки на друшляк, злегка обполіскувати під холодною водою, викладаємо в глибоку миску.
- Чистимо від шкірки і внутрішньої частини яблука, ріжемо невеликими шматочками, відправляємо до капусти, перемішуємо.
- Вливаємо в вершки сік лайма, перчимо білим перцем, трохи присаливаем, добре збиваємо.
- Виливаємо отриману суміш на капустяно-яблучний мікст, знову перемішуємо.
- Прикрашаємо листочками базиліку і шавлії. Наш салат готовий!
Залишилося тільки подати його з м’ясом і насолоджуватися – особливо, якщо ви розташувалися в саду за затишним столиком!
4. Суп з брюссельською капустою і курячими сердечками
Останнє блюдо в нашому переліку – зрозуміло, суп! Ну як обійтися без нього, якщо головна героїня нашого топа є популярним овочем?
Як варити суп із брюссельської капусти? Багато господинь на початковому етапі краще злегка обсмажувати її – разом з цибулею і морквою. Але наша мета – отримати максимально ароматне і наваристий блюдо без будь-якого використання сковорідки і обсмажування (щоб супчик підійшов навіть маленьким дітям). І тому рецепт буде таким:
Інгредієнти (на 4 порції)
- брюссельської капусти – 500 г;
- курячих сердечок – 150 г;
- картоплі – 6-7 шт. (Середніх);
- моркви – 2 шт. (Невеликих);
- селери – 5 середніх стебел без зелені;
- кріп, петрушка – пучок;
- сіль за смаком.
Як готувати
- Ставимо воду на великий вогонь і приступаємо до підготовки інгредієнтів.
- Сердечка (з попередньо обрізаними прожилками на тупих кінчиках) кидаємо у воду.
- Після закипання робимо маленький вогонь і засікаємо 20 хвилин.
- Після цього цибулю дрібно шаткуємо, а морквину і селеру натираємо на крупній тертці.
- Ретельно миємо й чистимо картоплю, після чого нарізаємо його великими кубиками.
- Кидаємо овочі в суп, чекаємо ще 10 хвилин і відправляємо туди ж кругляшки брюссельської капусти (якщо вони досить великі – попередньо ріжемо їх на половинки).
- Чекаємо останні 10 хвилин, солимо наш супчик, кидаємо зверху дрібно нарубані кріп і петрушку, вимикаємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою.
- Через 15-20 хвилин можна розливати суп по тарілках і подавати до столу зі сметаною.
Смачного!
Leave a Reply