Серед всіх видів легких і корисних салатів почесне місце займають ті їх різновиди, які містять курку і гриби. Перша забезпечує вас джерелом дієтичного білка, а другі – широким набором незамінних амінокислот. Вторинні інгредієнти додатково урізноманітнюють такі салати – надаючи їм той чи інший пікантний смак і святкового вигляду.
З чим краще всього поєднуються гриби і курятина? Перш за все, з такими овочами, як морква, солодкий перець, зелений консервований горошок і кукурудза. Крім того, до дієтичного м’яса непогано додавати цибулю, помідори і огірки, а також варені яйця і нарізаний або натертий сир. Пропонуємо вам рецепти незвичайних салатів з курки і грибів.
1. Салат з куркою, білим сиром, грибами, помідорами чері та зеленню
Дуже смачний і візуально контрастний салат, що поєднує червоний, білий і зелений колір. Присвячується гурманам і шанувальникам італійської кухні, а також червоно-біло-зеленого італійського прапора.
Складові:
- Куряче філе – 200-250 г.
- Печериці – 140-160 г.
- Помідори черрі – 10-12 шт.
- Білий сир – 150-200 г.
- Кріп – 1 великий пучок.
- Сік лимона або лайма – 1 чайна ложка.
Приготування:
- Гриби ретельно миємо, викладаємо на рушник, даємо трохи обсушитись. Ріжемо на дольки.
- Куряче філе злегка відварюємо, потім ріжемо на невеликі шматочки.
- Обсмажуємо печериці та курку на невеликій кількості олії, часто перемішуючи і чекаючи появи рум’яної скоринки.
- Викладаємо в глибоку скляну або фарфорову миску або салатницю.
- Поки гриби і м’ясо остигають, ріжемо на четвертинки черрі і кубиками білий сир (краще всього підійде моцарела, але можна взяти і тофу, і лиманський).
- Додаємо в миску, акуратно перемішуємо.
- Посипаємо зверху дрібно посічений кропом і скроплюємо цитрусовим соком.
Наш салат готовий!
Порада
Солити і перчити такий салат не прийнято – але якщо ви все-таки вирішили використовувати ці приправи, замість звичайної солі використовуйте морську, а чорний перець замініть перцевої сумішшю. Ще один варіант – зробити такий італійський салат не з вареної, а з копченою куркою.
2. Листковий салат з курки і грибів з цибулею, маринованими огірками та морквою
Дуже оригінальний і одночасно ситний салат з пікантною кислинкою – для всієї родини.
Складові
- Куряче філе – 400-450 г.
- Білі лісові гриби (можна замінити печерицями або вешенками) – 250 г.
- Морква середня – 2 шт.
- Консервована кукурудза – 1 маленька баночка (100 м)
- Консервований горошок – 1 маленька баночка (100 м)
- Мариновані огірочки – 6-7 шт. середнього розміру.
- Цибулина – 1 шт.
- Сир твердих сортів – 200 г.
- Зелень – (по 1 невеликому пучку кропу і петрушки).
- Майонез – 180-200 г.
Приготування
Відварюємо моркву і ріжемо на дрібні кубики. Мариновані огірочки нарізаємо тонкими кільцями.
Гриби ретельно відмиванням, зрізаємо низ ніжки (якщо він не зривається). Потім ріжемо шматочками, злегка відварюємо разом з порізаним на кубики курячим філе, викладаємо на паперовий рушник.
Розігріваємо сковорідку, обсмажуємо до появи рожевого відтінку нарізану кільцями цибулю. Додаємо туди ж гриби і курку і обсмажуємо до рум’яної скоринки, постійно помішуючи.
Починаємо викладати в широку і глибоку салатницю шари – спочатку цибулю з грибами і куркою, потім майонез, зверху моркву, горошок і кукурудза, знову майонез, після цього огірочки, останній шар майонезу, далі посипаємо тертим сиром і дрібно порізаною зеленню.
Порада
При бажанні курятину можна замінити індичкою або качкою – але в цьому випадку м’ясо попередньо потрібно буде трохи відварити, оскільки у цих птахів воно більш жорстке.
3. Салат з курки і грибів з ананасами і авокадо
Екзотичний і розкішний салат для романтичного вечора при свічках. І нехай вас не бентежить поєднання компонентів – м’ясо та гриби з кисло-солодкими фруктами завжди були основою вишуканої середземноморської кухні.
Складові
- Куряча грудка – 250 г.
- Мариновані опеньки – 250 г.
- Білий сир (тофу, моцарелла, лиманський) – 250 г.
- Плоди авокадо – 3 шт.
- Ананас великий – 1 шт. (Або консервовані – банка 500 г.)
- Киндза – 1 пучок.
- Шпинат – 1 пучок.
- Лайм (або лимон) – 1 шт.
- Цукор – ½ чайної ложки.
- Сіль морська – за смаком.
- Соус білий татарський – 50 м (або якісний майонез)
Приготування
- відварити курку в солоній воді до готовності і нарізати кубиками;
- відкрити баночку грибів, злити рідину;
- нарізати кубиками сир (виняток – невеликі кульки моцарели, їх залишаємо як є);
- розрізаємо плоди авокадо, видаляємо кісточку, очищаємо шкірку, ріжемо великими кубиками м’якоть;
- так само чинимо з ананасом;
- дрібно шаткуємо зелень;
- акуратно змішуємо всі інгредієнти, додаємо соус, скроплюємо все соком лайма (або лимона);
- викладаємо в прозору салатницю і прикрашаємо зеленню.
Порада
Замість салатниці можна використовувати самі плоди авокадо. В цьому випадку їх береться більше, 6 штук, і після розрізання вздовж і вилучення кісточки м’якоть акуратно виймається ложкою, а отримані довгасті «човники» стають посудом для подачі.
4. Салат з курки з грибами, грінками, огірками і пекінською капустою
Оригінальний салат з гострим, дуже пікантний смак для святкового столу.
Складові
- Куряче філе – 400 г.
- Гриби свіжі (печериці або гливи) – 400 г.
- Пекінська капуста – 400 г.
- Огірочки свіжі – 4 шт.
- Салат свіжий – 10-12 аркушів.
- Хліб чорний – ½ цеглини – 250 г.
- Часник – 4 зубчики.
- Майонез – 100-150 г.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком.
Приготування
Ріжемо м’ясо тоненькими смужками і обсмажуємо на сковорідці до золотистої скоринки. Ретельно промиваємо печериці, кидаємо в кипляче воду і варимо 7-8 хвилин. Даємо грибам охолонути, і розрізаємо на четвертинки.
Дрібно шаткуємо пекінську капусту. Нарізаємо на півкільця огірочки. Всі підготовлені інгредієнти викладаємо в миску, додаємо майонез і акуратно перемішуємо.
Хліб ріжемо кубиками і відправляємо в духовку для підсушування. Як тільки грінки починають хрустіти, викладаємо їх на блюдо і даємо охолонути.
За цей час тиснемо в Давилка часник, додаємо трохи олії, змішуємо і відправляємо в харчовій пакет. Туди ж висипаємо грінки, зав’язуємо і ретельно встряхиваем до тих пір, поки обсмажений хліб рівномірно не покриється олійно-часниковою заправкою.
Дістаємо широку і неглибокий посуд, викладаємо дно листям салату. Зверху рівномірно розкладаємо наш салат, а грінками присипаємо зверху, подаючи на стіл.
Порада
До огіркам в цьому салаті можна додати і помідори черрі (кожна помідори ріжеться на половинки). Крім того, практикується і теплий салат з таких інгредієнтів – в цьому випадку курка і гриби додаються в гарячому вигляді.
Leave a Reply