Привіт, шановні читачі сайту! Купуючи в магазині смажені солоні горішки, ми навіть часом і не замислюємося над тим, а що таке арахіс, горіх це або бобові, звідки він з’явився, де і як росте. Рослина, між тим, заслуговує на увагу, і входить в категорію найцінніших олійних культур.
Трохи з історії земляного горіха
Багато хто називає арахіс земляним горіхом і навіть не підозрюють, що насправді – це боб. Втім, на смакові якості плодів це не впливає, недарма продукти з арахісом – халва, всілякі пасти, креми, десерти люблять все. Батьківщиною культури є американський континент, і вже звідти земляний горіх почав свою переможну (по іншому і не сказати), хід по світу.
ЦІКАВО! Назва «арахіс» культура отримала через оригінального сітчастого малюнка на поверхні стручків, який нагадує павутину павука. «Арахна» в перекладі з грецької мови – павук.
Європейці, що побували в Америці, завезли потім плоди арахісу в країни Сходу, на Філіппінські острови, Мадагаскар. Горіх стали обробляти в Китаї, на африканському континенті, при цьому в США арахісові плантації з’явилися пізніше, тільки з XIX століття. За врожайності, а головне, економічного прибутку, земляний горіх дуже швидко випередив бавовняну культуру і став вирощуватися в більшості південних штатів країни.
У нашій країні це чудо-рослина з’явилася в кінці XVIII століття, при цьому основні регіони вирощування – південні. Сьогодні арахіс є сировиною для продуктів в харчовій промисловості, також горіхи його використовуються і в інших галузях.
Крім найціннішого рослинного масла, плоди застосовують у виробництві різних лакофарбових матеріалів, текстилю, пластмаси, абразивів, мила, динаміту, клеїв. Масло арахісу може бути використано також як один з видів альтернативного палива для двигунів.
Опис культури
Арахіс, як уже було сказано, відноситься до сімейства бобових, являє собою трав’яниста рослина, плоди якого розвиваються і дозрівають під землею.
ЦІКАВО! Спосіб, при якому зав’язі рослини впроваджуються в грунт, називається геокарпіей.
У висоту кущ горіха невеликий, до 30-40 см, при цьому треба пам’ятати, що квіти, які розташовуються вище 20 см, зазвичай не дають плодів. Жовті квіти зібрані в китиці, живуть всього лише один день, і для утворення зав’язі дуже важливо, щоб пройшло запилення.
Пелюсточки швидко відмирають, зате активно починають розростатися зав’язь і квітконіжка. Вони змінюють свій напрямок і ростуть вниз, до землі, потім заглиблюючись в її верхній шар. Саме там зав’язь (гинофор) розростається і відбувається формування коконів-плодів, що мають перехоплення і містять всередині від двох до п’яти насіння-горішків (бобів).
Поверхня навколоплідника щільна, зазвичай сірого кольору з сітчастим малюнком. Боби мають оболонку червоно-коричневого кольору, розмір їх – від 8 до 18-20 мм.
На сьогодні виведено близько 700 різних сортів арахісу, при цьому є і ті, які підходять не тільки для жаркого клімату Південної Америки (Раннер, Вірджинія або Спеніш), але і для регіонів з прохолодним літом. Врожаї, звичайно, не порівняти, все-таки земляний горіх – теплолюбна культура, але при якісному догляді і в умовах Росії (ми не беремо до уваги південь країни) можна виростити цю рослину.
Так, в середній смузі обробляють арахіс сортів:
- Степняк;
- Клинский;
- баян;
- адиг.
Непоганих результатів домагаються і городники Північно-Заходу, які примудряються вирощувати смачні боби під укриттями.
Особливості вирощування культури
У південних регіонах РФ арахіс вирощують прямо на грядках, в середній смузі і більш північних територіях бажано використовувати теплиці. Культура любить тепло, пухкі, родючі грунти, не переносить зайвої вологи. Рекомендується вирощувати земляний горіх через розсаду, так як навіть у ранніх сортів плоди дозрівають не раніше ніж через 4 місяць, і важливо створити заділ в зростанні.
НА ЗАМІТКУ! Для посіву треба використовувати боби, яким не більш двох років. У старіших насіння схожість погіршується.
Звичайне час посіву горіха – початок березня. Насіння важливо підготувати для посадки. Для цього арахіс замочують на 15-20 хвилин в рожевий розчин перманганату калію, потім промивають і замочують додатково в будь-який стимулятор росту. Для пророщування арахіс поміщають у вологу тканину, як тільки в горішках з’являться паростки, їх можна висаджувати в грунт.
Грунт повинен бути пухким, повітропроникним. Для посіву підійдуть окремі стаканчики, які забивають почвосмесью, роблять в ній невелике заглиблення (до 3 см в глибину) і поміщають туди насіння. Оптимальна температура для арахісу: + 25ºC, при цьому бажано уникати перепадів. Догляд за розсадою земляного горіха зводиться до помірних поливу, акуратному розпушування грунту. Ємності з сіянцями в домашніх умовах повинні стояти на добре освітлюваних підвіконнях.
Вік розсади арахісу при висадці – близько 50-60 днів. У більшості регіонів висадку можна проводити не раніше початку червня, коли грунт буде прогріта на глибині до + 15ºC. Рання поспішна висадка може привести до загибелі сіянців.
У теплиці арахіс можна висадити раніше – в середині або останніх числах травня, а для захисту розсади її прикривають додатково нетканим матеріалом.
Висаджують сіянці в рядки, відстань між кущами арахісу – до 15 см, між рядками – до 60 см.
НА ЗАМІТКУ! У теплицях земляний горіх можна вирощувати разом з томатами. Але необхідно стежити, щоб високорослі рослини помідорів не закривали арахіс.
Основні прийоми агротехніки включають в себе:
- підгортання;
- помірні поливи;
- підгодівлі;
- розпушування.
Зазвичай проводять три-чотири підгортання культури, щоб забезпечити рихлість грунту і більш комфортні умови для рослин. Графік може бути таким:
- перед цвітінням арахісу;
- через 10-12 днів після початку цвітіння;
- через два тижні після другого підгортання.
Важливо, щоб відстань між зав’язі квіток і поверхнею грунту було мінімальним, тоді гинофор арахісу швидше поринуть в землю.
Підживлення можна робити під час бутонізації та під час формування плодів під землею, використовуючи комплексні добрива.
Арахіс є однолітниками, при цьому, як тільки цвітіння завершується, припиняється і зростання самого куща. Приблизно в кінці вересня або жовтні (терміни залежать від сорту, кліматичних умов) плоди земляного горіха дозрівають. Сигнал до збирання (як і у картоплі) – полягання і пожовтіння наземної частини.
Бажано вибирати для прибирання ясний день, щоб боби могли злегка просохнути на повітрі. Кущики дуже акуратно підкопують вилами, струшують з коренів зі стручками землю, перевертають і кілька годин сушать на повітрі. Потім переносять під навіс і сушать близько 4-5 днів. Після цього стручки знімають, укладають для зберігання в коробки або тканинні мішки.
Як бачимо, нічого складного немає, при бажанні виростити дивовижний земляний горіх можна і на власному городі!
Наталя Северова
Leave a Reply