Помідор – унікальний овоч, привезений до Європи з Америки після відкриття її Колумбом. Про його можливості ходять легенди – і абсолютна більшість їх повністю виправдані. На наших грядках знайдеться не так багато овочів, настільки насичених вітамінами і мінералами, а за вмістом вітаміну E йому практично немає рівних.
Крім того, регулярне вживання томатів оберігає організм від ракових захворювань, допомагає боротися з ожирінням, покращує обмін речовин і просто підвищує настрій! І тому томатна паста з помідорів рецепт приготування якої в домашніх умовах ми тут наведемо, забезпечить вас на зиму смачною і дуже корисною добавкою до самих різних блюд.
Отже, уявіть – літо видалося на славу, і урожай помідорів виявився просто нечуваним! Всю цю соковиту і м’ясисту розкіш хотілося б є і є прямо з кущів – але, на жаль, цілий рік томати не плодоносять, і наїстися їх «про запас» теж не вийде.
Проте, вихід є – досить лише дістати бабусині зошити і почерпнути з них відомості про те, як з помідорів зробити томатну пасту.
1. Базовий рецепт на зиму
Приготування не тільки справжнього українського борщу або голубців, але і таких італійських страв як спагеті або пасти, без томатів практично немислимо. До того ж задумайтеся, скільки в томатній пасті помідорів – в одній літровій банці їх може виявитися не менше 3 кг! А, значить, закатати хоча б 5-7 л цього продукту на зиму точно не завадить!
Для цього (на 1 банку) нам знадобляться:
- свіжі, стиглі помідори – 3 кг;
- цибуля – 2 головки;
- цукор – 100 гр .;
- оцет 6% -ний – 100 мл;
- сіль – 3 ст. ложки (великої, кам’яної).
Як приготувати?
З усіх сортів помідорів для томатної пасти найкраще підходять якісні «вершки» – з достатньою зрілістю, твердістю, пружністю і мясистостью, але не наповнені «під зав’язку» соком.
Їх потрібно:
ретельно вимити.
Вирізати плодоніжки і незначну псування (якщо така попадеться).
нарізати половинками.
Скласти в емальовану каструлю.
Кинути туди ж очищені цибулини.
Налити 100 мл води.
Довести до кипіння.
На маленькому вогні згасити 15 хв. (До цього моменту плоди досить размягчатся і пустять сік).
Остудити масу і протерти її крізь сито (викинувши весь макуха).
Проварити її (постійно помішуючи) на маленькому вогні до тих пір, поки не залишиться приблизно 1/5 попереднього обсягу, додаючи до смаку сіль і цукор.
Далі залити оцет, перемішати і відразу викласти в заздалегідь простерилізовані банки, загорнувши їх кришками.
Укласти банки рядками догори дном на одну половину ковдри, закутавши зверху другим і після охолодження прибрати в комору.
2. Пряная паста в духовці
Чи можна приготувати томатну пасту інакше? Адже класичний рецепт для борщу і голубців навряд чи підійде для м’яса і піци. Зрозуміло! – причому зробити це можливо не тільки традиційним способом, але і в духовці.
Крім того, для других страв томатну пасту краще робити більш пряної, і для неї вибрати такі інгредієнти:
- свіжі, стиглі помідори – 3 кг;
- сіль – 3 ст. ложки (великої, кам’яної);
- мелений чорний перець – 1 ч.л .;
- мелений коріандр – 1 ч.л .;
- гвоздика (суцвіття) – 10 шт .;
- базилік – 5-7 листочків;
- петрушка – 1 пучок;
- кріп – 1 пучок.
Як приготувати?
Помідори ретельно вимити.
Вирізати плодоніжки і незначну псування (якщо така попадеться).
Скласти в велике сито.
Поставити його на широку каструлю з водою.
Закип’ятити воду і, не збавляючи вогонь, пропарити 10 хв. (Оскільки томатів у нас багато, для кращої пропарювання має сенс поділити їх на кілька порцій).
Остудити масу і протерти її крізь сито (викинувши весь макуха).
Додати сіль, перемішати, помістити в форму з високим бортом і поставити в духовку (попередньо Прогрівшись до 200 ° С).
Протримати 2 години, час від часу помішуючи.
В кінці «втопити» в пасті спеції, протримати соус в духовці ще 30 хв., Після чого зелень прибрати.
Викласти в заздалегідь простерилізовані банки, загорнувши їх кришками.
Укласти банки рядками догори дном на одну половину ковдри, закутавши зверху другим, і після охолодження прибрати в комору.
Очевидно, що з помідорів, приготованих першим або другим способом, можна створити скільки завгодно рецептів домашніх томатних паст. Відрізнятися вони будуть тільки набором інгредієнтів, і підбирати їх кожна господиня зможе на свій смак.
3. Пряний томатний соус
І все ж, якщо для варяться і туша страв томатна паста підійде завжди – як більш рідкого соусу (як приправи) її консистенція занадто густа. Як надходити в цих випадках? Зрозуміло, готувати не пасту, а домашній томатний соус з помідорів! Така приправа буде дуже до речі і до запеченим в духовці окіст, і до піци, і до макаронів. Особливо – присмачена, за старою російською традицією, ще і гірчицею.
Яким може виявитися такою пряний соус? Ось один з його прикладів (за основу якого взята вже готова томатна паста):
- томатна паста – 4 ст.л .;
- соняшникова олія – 1 ст.л .;
- великі томати – 4 шт .;
- яловичий бульйон – 1 склянка;
- часнику – 4 зубці;
- солі – 1 ч.л .;
- чорного перцю горошком – 5 шт .;
- запашного перцю – 6 шт .;
- базиліка – 1 пучок;
- кінзи – 1 пучок;
- хмелі-сунелі – 1 ч.л.
Як приготувати?
Томати ретельно вимити, надрізати хрестом і ошпарити окропом.
Нарізати на кубики і поставити тушкувати на 5-7 хв.
Окремо злегка обсмажити на олії дрібно нарізаний часник.
Викласти часник в помідори і тушкувати 3 хв.
Викласти в суміш пасту і вилити склянку бульйону.
Помішуючи, гасити 10 хв.
Додати сіль, спеції, дрібно посічену зелень і приправу.
Протримати ще 2 хв.
Наш пряний томатний соус повністю готовий!
Leave a Reply