Ягідні настойки в сучасній кухні стали не тільки ароматним напоєм, а також невід’ємною частиною раціону, складовими знаменитих страв і десертів. І не секрет, що найбільш високо цінуються настоянки, приготовані в домашніх умовах з власних ягід. Домашня наливка з вишні з горілкою славиться своїми властивостями ще з минулих століть.
Цей смачний хмільний напій і до цього дня доповнює найзначніші свята. Серед виноробів існує безліч рецептів вишневих вин: хтось наполягає ягоди на самогоні, хтось утримується від додавання спиртовмісних інгредієнтів.
Сьогодні ми пропонуємо простий рецепт вирішення, як зробити в домашніх умовах відмінну наливку з ягід вишні.
Рецепт:
- Класичний рецепт наливки
- Вишневе вино
- Домашня наливка з вишні на спирті
- Наливка з листя і ягід вишні і горобини
1. Класичний рецепт наливки
Рецепт домашньої наливки з вишні з горілкою найбільш популярний, оскільки напій часто застосовується для просочення бісквітів, приготування кремів, десертів, коктейлів.
Складові:
- 3,5 кг вишні свіжої або замороженої;
- 4,5 кг цукру;
- 8 пляшок горілки по 0,5 л.
Приготування
Беремо глибоку ємність, шарами вкладаємо ягоди, пересипаючи цукром. Якщо ягода з кісточками, то їх неодмінно потрібно видалити.
Потім заливаємо вміст горілкою на 2-3 см вище рівня ягід.
Герметично закупорюють наливку і прибираємо в темне місце для витримки.
Протягом місяця в міру можливості ємність потрібно злегка пошевелівать для перемішування інгредієнтів.
Через покладений термін настоювання, наливку проціджуємо від ягід і розливаємо в заздалегідь підготовлені пляшки.
У кожної господині на даному етапі виникає питання: що робити з вишнею від наливки? Рішень цього багато. Все залежить від вашої фантазії. Якщо любите домашні цукерки з вишнею та лікером, ягоди можна розкласти по формах і залити розтопленим шоколадом.
Цілком підійдуть для цього навіть формочки для приготування льоду в холодильнику. Дивовижний відтінок отримує морозиво з додаванням «п’яної вишні», шоколадний торт, тістечко і т.д.
2. Вишневе вино
Якщо у вашому морозильнику з літа зберігається вишня, можна приготувати настоянку економ-класу на воді без горілки. По суті, ми приготуємо вишневе десертне вино.
Для цього беремо:
- близько 2,5 кг вишні;
- 0,8 кг цукру;
- 1 стакан води.
Встановлюємо режим «швидке розморожування» мікрохвильовки і поміщаємо туди ягоди.
Потім поетапно поміщаємо в 3-літровий сосуд шар ягід, шар цукру, поки не закінчаться дані продукти.
Заливаємо вміст склянкою води, залишивши в ємності 75% вільного місця. Це необхідно процесу бродіння вишні.
Зверху на посудину поміщають гідрозатвор і поміщають в тепле місце. Деякі використовують домашній підвіконня.
Коли гідрозатвор перестане пускати бульбашки, бродіння ягід припиниться.
Тепер необхідно своєчасно процідити настоянку і розлити її по пляшках.
Краще зберігати такий напій в холодному місці. Якщо дотриматися всіх правил приготування і витримки, настоянка простоїть 2-3 роки (ну, якщо у неї вийде сховатися надійно).
3. Домашня наливка з вишні на спирті
Альтернативою горілці може стати етиловий спирт. Правда, готується вишнева настоянка на спирту набагато довше і передбачає кілька етапів приготування.
Запасати необхідний склад продуктів:
- 1,2 кг вишні;
- 0,5 кг цукру;
- 1,5 літра етилового спирту.
Приступає до приготування:
Перебираємо ягоди, ретельно відокремивши загниваючі плоди від здорових. Кісточки залишаємо. Потім ягоди засипаємо в глибоку скляну банку до половини її обсягу і заливаємо спиртом. Ретельно закупорюємо посудину і на 15 днів прибираємо в темне місце. Через кожні 2-3 дні банку злегка струшуємо для перемішування ягідної маси.
Після закінчення часу відстояну ягідну рідина зливаємо в окремий посуд. Ягоди засипаємо цукром, накриваємо кришкою прибираємо на час. Обидві ємності знову поміщаємо в прохолодне місце на таку ж кількість часу.
Тепер нам потрібно трохи знизити градус в банку зі спиртом. Для цього очищену воду заливають у банку до максимального рівня. Далі знову обидва судини витримуються в темному місці протягом 1,5 тижнів.
Тепер рідини з обох банок проціджують і зливаються воєдино. Ретельно перемішавши вміст, можна розливати по пляшках готову вишнівку.
Ідеальним варіантом стане ще деякий зміст готової настоянки в прохолодному місці. За цей час смак напою стане більш насиченим і усталеним.
4. Наливка з листя і ягід вишні і горобини
Цінителям екзотичних вин припаде до душі наливка з листя вишні і чорноплідної горобини. Як використовувати ці компоненти?
Вишневе листя володіють особливими смаковими властивостями і використовуються як прянощі не тільки в консервуванні овочевих культур, але і в приготуванні перших страв, десертів і вин. Якщо не виявиться свіжої черноплодки, можна приготувати напій з сушених ягід.
Для нашої настоянки знадобляться:
- 2,5 склянки ягід;
- 80 вишневих листочків;
- 2 пляшки горілки по 0,5 літра.
Любителі солодкуватий вин додатково додають в настойку свіжовіджатий сік двох лимонів і 300 грамів цукру.
Приготування
Перемивши ягоди і листя вишні, поміщаємо їх в підготовлену каструлю і заливаємо пляшкою горілки.
Потім поміщаємо суміш на вогонь і повільно нагріваємо до кипіння. Протягом 35 хвилин маса перекіпает при безперервному помішуванні.
Потім через кілька шарів стерильної марлі або бинта кілька разів проціджуємо рідину в чисту ємність.
Звільнилася від рідини масу чорноплідної горобини відокремлюємо від листя і ретельно продавлюємо під пресом.
Утворений сік проціджуємо, перемішуємо з цукром і ставимо на вогонь.
Після п’яти хвилин безперервного кипіння, каструлю знімаємо з вогню і, не чекаючи охолодження, вливаємо лимонний сік (якщо ви використовуєте його в своєму рецепті).
Потім з’єднуємо обидві рідини і вливаємо решту горілки. Ретельно перемішавши, отриману рідину розливаємо по пляшках і прибираємо в льох або інше прохолодне місце. Наливка з чорноплідної горобини і вишневих листя готова до вживання.
Кожна настоянка вимагає витримки. Чим довше вона вистоюється, тим її цінність зростає. Тому буде краще, якщо будь-який з приготованих рецептів наливки на основі вишні ви подасте до столу не раніше, ніж через місяць.
Leave a Reply