Вишневі наливки – благородний алкоголь власного виготовлення



Ягідні настойки в сучасній кухні стали не тільки ароматним напоєм, а також невід’ємною частиною раціону, складовими знаменитих страв і десертів. І не секрет, що найбільш високо цінуються настоянки, приготовані в домашніх умовах з власних ягід. Домашня наливка з вишні з горілкою славиться своїми властивостями ще з минулих століть.

Цей смачний хмільний напій і до цього дня доповнює найзначніші свята. Серед виноробів існує безліч рецептів вишневих вин: хтось наполягає ягоди на самогоні, хтось утримується від додавання спиртовмісних інгредієнтів.

Сьогодні ми пропонуємо простий рецепт вирішення, як зробити в домашніх умовах відмінну наливку з ягід вишні.

Рецепт:

  1. Класичний рецепт наливки
  2. Вишневе вино
  3. Домашня наливка з вишні на спирті
  4. Наливка з листя і ягід вишні і горобини

1. Класичний рецепт наливки

Вишневі наливки - благородний алкоголь власного виготовлення

Рецепт домашньої наливки з вишні з горілкою найбільш популярний, оскільки напій часто застосовується для просочення бісквітів, приготування кремів, десертів, коктейлів.

Складові:

  • 3,5 кг вишні свіжої або замороженої;
  • 4,5 кг цукру;
  • 8 пляшок горілки по 0,5 л.

Приготування

Беремо глибоку ємність, шарами вкладаємо ягоди, пересипаючи цукром. Якщо ягода з кісточками, то їх неодмінно потрібно видалити.

Потім заливаємо вміст горілкою на 2-3 см вище рівня ягід.

Герметично закупорюють наливку і прибираємо в темне місце для витримки.

Протягом місяця в міру можливості ємність потрібно злегка пошевелівать для перемішування інгредієнтів.

Через покладений термін настоювання, наливку проціджуємо від ягід і розливаємо в заздалегідь підготовлені пляшки.

У кожної господині на даному етапі виникає питання: що робити з вишнею від наливки? Рішень цього багато. Все залежить від вашої фантазії. Якщо любите домашні цукерки з вишнею та лікером, ягоди можна розкласти по формах і залити розтопленим шоколадом.

Цілком підійдуть для цього навіть формочки для приготування льоду в холодильнику. Дивовижний відтінок отримує морозиво з додаванням «п’яної вишні», шоколадний торт, тістечко і т.д.

2. Вишневе вино

Вишневі наливки - благородний алкоголь власного виготовлення

Якщо у вашому морозильнику з літа зберігається вишня, можна приготувати настоянку економ-класу на воді без горілки. По суті, ми приготуємо вишневе десертне вино.

Для цього беремо:

  • близько 2,5 кг вишні;
  • 0,8 кг цукру;
  • 1 стакан води.

Встановлюємо режим «швидке розморожування» мікрохвильовки і поміщаємо туди ягоди.

Потім поетапно поміщаємо в 3-літровий сосуд шар ягід, шар цукру, поки не закінчаться дані продукти.

Заливаємо вміст склянкою води, залишивши в ємності 75% вільного місця. Це необхідно процесу бродіння вишні.

Зверху на посудину поміщають гідрозатвор і поміщають в тепле місце. Деякі використовують домашній підвіконня.

Коли гідрозатвор перестане пускати бульбашки, бродіння ягід припиниться.

Тепер необхідно своєчасно процідити настоянку і розлити її по пляшках.

Краще зберігати такий напій в холодному місці. Якщо дотриматися всіх правил приготування і витримки, настоянка простоїть 2-3 роки (ну, якщо у неї вийде сховатися надійно).



3. Домашня наливка з вишні на спирті

Вишневі наливки - благородний алкоголь власного виготовлення

Альтернативою горілці може стати етиловий спирт. Правда, готується вишнева настоянка на спирту набагато довше і передбачає кілька етапів приготування.

Запасати необхідний склад продуктів:

  • 1,2 кг вишні;
  • 0,5 кг цукру;
  • 1,5 літра етилового спирту.

Приступає до приготування:

Перебираємо ягоди, ретельно відокремивши загниваючі плоди від здорових. Кісточки залишаємо. Потім ягоди засипаємо в глибоку скляну банку до половини її обсягу і заливаємо спиртом. Ретельно закупорюємо посудину і на 15 днів прибираємо в темне місце. Через кожні 2-3 дні банку злегка струшуємо для перемішування ягідної маси.

Після закінчення часу відстояну ягідну рідина зливаємо в окремий посуд. Ягоди засипаємо цукром, накриваємо кришкою прибираємо на час. Обидві ємності знову поміщаємо в прохолодне місце на таку ж кількість часу.

Тепер нам потрібно трохи знизити градус в банку зі спиртом. Для цього очищену воду заливають у банку до максимального рівня. Далі знову обидва судини витримуються в темному місці протягом 1,5 тижнів.

Тепер рідини з обох банок проціджують і зливаються воєдино. Ретельно перемішавши вміст, можна розливати по пляшках готову вишнівку.

Ідеальним варіантом стане ще деякий зміст готової настоянки в прохолодному місці. За цей час смак напою стане більш насиченим і усталеним.

4. Наливка з листя і ягід вишні і горобини

Вишневі наливки - благородний алкоголь власного виготовлення


Цінителям екзотичних вин припаде до душі наливка з листя вишні і чорноплідної горобини. Як використовувати ці компоненти?

Вишневе листя володіють особливими смаковими властивостями і використовуються як прянощі не тільки в консервуванні овочевих культур, але і в приготуванні перших страв, десертів і вин. Якщо не виявиться свіжої черноплодки, можна приготувати напій з сушених ягід.

Для нашої настоянки знадобляться:

  • 2,5 склянки ягід;
  • 80 вишневих листочків;
  • 2 пляшки горілки по 0,5 літра.

Любителі солодкуватий вин додатково додають в настойку свіжовіджатий сік двох лимонів і 300 грамів цукру.

Приготування

Вишневі наливки - благородний алкоголь власного виготовлення

Перемивши ягоди і листя вишні, поміщаємо їх в підготовлену каструлю і заливаємо пляшкою горілки.

Потім поміщаємо суміш на вогонь і повільно нагріваємо до кипіння. Протягом 35 хвилин маса перекіпает при безперервному помішуванні.

Потім через кілька шарів стерильної марлі або бинта кілька разів проціджуємо рідину в чисту ємність.

Звільнилася від рідини масу чорноплідної горобини відокремлюємо від листя і ретельно продавлюємо під пресом.

Утворений сік проціджуємо, перемішуємо з цукром і ставимо на вогонь.

Після п’яти хвилин безперервного кипіння, каструлю знімаємо з вогню і, не чекаючи охолодження, вливаємо лимонний сік (якщо ви використовуєте його в своєму рецепті).

Потім з’єднуємо обидві рідини і вливаємо решту горілки. Ретельно перемішавши, отриману рідину розливаємо по пляшках і прибираємо в льох або інше прохолодне місце. Наливка з чорноплідної горобини і вишневих листя готова до вживання.

Кожна настоянка вимагає витримки. Чим довше вона вистоюється, тим її цінність зростає. Тому буде краще, якщо будь-який з приготованих рецептів наливки на основі вишні ви подасте до столу не раніше, ніж через місяць.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*