Ткемалі – це дика кавказька алича, дрібна, дуже щільна, кисла на смак і жовта за кольором. Її в тих краях дуже багато і місцеві жителі навчилися використовувати її кислинку і приємний аромат – в соусі, які став знаменитим на весь світ.
Може Ви колись купували соус ткемалі в магазині – так він мало має спільного зі справжньою приправою, а більше схожий на не дуже вдале яблучне пюре. А ось якщо Ви самостійно приготуєте ткемалі зі слив на зиму, рецепти різні цього соусу ми підібрали в одній статті, то у Вас вийде справжня популярна грузинська закуска до м’яса, птиці, риби і будь-яким овочевим гарнірів.
У нас роздобути справжню ткемалі складно, хоча її можна зустріти на узліссях лісів і берегах водойм. Але її цілком може замінити наша звичайна алича, як жовта, так і червона, і чорна. А не менше смачним і оригінальним виходить ткемалевий соус з синіх слив угорок і навіть зелених, жовтих або червоних плодів ренклод.
Зміст:
- Справжній грузинський соус ткемалі
- Соус ткемалі з лимонним соком
- Соус зі слив і томатів
- Соус ткемалі зі слив-угорок
- Соус ткемалі з сливи Ренклод з м’ятою
1. Цей грузинський соус ткемалі
Для використання цього рецепта краще взяти справжні ткемалі або дику жовту аличу. Класичний рецепт, як зробити ткемалі зі слив на зиму, вимагає ще один обов’язковий інгредієнт – имеретинский шафран або карбобенедікт.
Але не треба переживати, що ви його не роздобуде – насправді, сушене листя і бутони самих звичайних кольорів – чорнобривців. Їх можна насушити самостійно, або ж купити на ринку у продавців прянощами.
Складові:
- 1 кг ткемалі або аличі.
- 1 велика головка часнику.
- Маленький гострий перчик.
- 3 ч.л. цукру.
- 2 ч.л. солі.
- 1 ч.л. горошин коріандру.
- 4 гілочки кропу.
- 3-4 гілочки свіжої кінзи (тархуна).
- 4 гілочки м’яти.
- 1 ч.л. імеретинського тархуна.
- Горіхова заправка (як зробити – рецепт нижче).
приготування:
Сливу промити, помістити в глибоку миску, залити водою, щоб покрити повністю і поставити на вогонь, періодично помішуючи. Коли вода буде закипати – утворюється багато сірої піни – її обов’язково треба прибирати. Варити сливу треба 15 хвилин (якщо велика – 20 хвилин), заважаючи, щоб не пристала до дна.
Воду злити через друшляк (воду цю не виливайте), а сливи через нього або сито ж протерти, щоб відокремити кісточки. Це не складно. Не переживайте, що потрапить в пюре і шкірка – вона додасть соусу більш насичений колір і густоту.
Готуємо горіхову заправку. Для цього треба взяти склянку чищених волоських горіхів, до них додати половину чайної ложки солі, трохи поперчити і розчавити 2 великих зубки часнику. Все це потовкти у ступці або скористатися блендером, потім через сито злити утворилося горіхове масло (його можна використовувати як добавку до салатів і м’яса), а віджаті горіхи додати до слив.
Всі трави, очищений часник і гострий перець перетерти в кашу і відправити до аличі, туди ж висипати имеретинский шафран і горошини коріандру.
Підготовлений склад треба трохи розбавити тією водою, що сливи варилися – довести консистенцію у виду рідкого тесту. Поставити на плиту на мінімальний вогонь, найкраще скористатися розсікачем полум’я.
Кип’ятити 10 хвилин, обов’язково постійно заважати, щоб не пригоріло на дно.
Невеликі баночки приготувати заздалегідь – промити і прожарити в духовці. Готовий соус розлити по гарячих банках і відразу закатати або закриття.
Можна зробити соус більш рідким – на Кавказі його таким і роблять, а потім розлити в пляшки, зверху додати 1 чайну ложку гарячого соняшникової олії і закрити пробками (для цього найкраще брати пляшки з-під горілки і не мити їх).
Такі заготовки слід зберігати в холодильнику або холодному погребі. Рідкий ткемалевий соус додають в суп харчо, в борщ, до м’ясних і рибних підливаючи.
2. Соус ткемалі з лимонним соком
Для цього варіанту можна брати аличу або будь-який інший вид сливи, бажано, солодкі стиглі плоди.
Складові:
- 1 кг слив;
- 7-8 зубків часнику;
- 1 ч.л. без гірки подрібненого насіння коріандру;
- щіпка меленого гострого перцю;
- великий пучок свіжої кінзи;
- 1 ч.л. без гірки солі;
- 3 ст.л. рослинної олії.
- 0,5 ч.л. сухої трави пажитника;
- 0,5 ч.л. меленої паприки;
- сік з 3 лимонів.
До речі, корисну пораду – використані лимони ні в якому разі не викидайте. Їх треба змолоти на м’ясорубці, додати стільки ж цукру, перемішати, розкласти в форму для кубиків льоду і заморозити.
Потім зберігати там же або перекласти в пакет. У вас буде відмінне доповнення до освіжаючому холодного чаю в жарку пору. Дорогущий чай Nestea відпочиває – спробуйте!
приготування:
Зливи точно так, як в попередньому рецепті, залити водою, варити 15 хвилин, протерти (воду злити) в пюре без кісточок.
Кінзу дрібно нарізати, часник роздавити через прес.
У каструлю викласти сливове пюре, часник, зелень, сіль, паприку, лимонний сік. Довести до кипіння і варити 3 хвилини.
Розкласти в сухі гарячі баночки, зверху залити тоненьким шаром рафінованої соняшникової олії, закрити звичайної кришкою. Зберігати в холодильнику (можна до 2 місяців). Такий соус вже через 6 годин можна вживати. Для більш тривалого зберігання треба взяти закаточні кришки.
3. Соус зі слив і томатів
По суті, це свого роду аджика, так як в соус ткемалі йдуть тільки сливи. Але цей чудовий кисло-солодкий з легкою пікантність соус з жовтих або червоних слив (аличі, угорки, Бистриця) і помідор не залишить байдужим нікого, так що зробіть пару-трійку баночок обов’язково.
З даної кількості інгредієнтів виходить 5 штук 0,5 л банок.
Складові:
- 0,5 кг слив без кісточок (чиста вага);
- 1 кг стиглих червоних помідорів;
- 2 невеликі цибулини;
- 2 ст.л. з гіркою цукру;
- 50 г чищеного часнику (невелика головка);
- 1 ст.л. без гірки дрібної солі, без йоду;
- 2 черешки селери;
- За 0,5 пучка базиліка, кропу і кінзи;
- Невеликий шматочок гострого перчика (можна і без нього).
- 3 лаврові листочки.
- 0,5 ч.л. солодкої паприки.
приготування:
Помідори і сливи помити, порізати і пропустити через м’ясорубку.
Так само вчинити і з очищеним цибулею, часником і селерою.
Все змішати в тазу або каструлі для варіння соусу, додати сіль, цукор, паприку, лаврові листочки цілком, а зелень зв’язати пучками і опустити в масу.
Варити 15 хвилин від початку кипіння.
Потім пучки зелені і лавровий лист витягти, а готовий соус розкласти по гарячих стерилізованим (обов’язково сухим) банкам і закатати.
4. Соус ткемалі зі слив-угорок
Відмінна добавка до м’яса і птиці. Цей соус також можна додавати в борщ, борщ, при готуванні жаркого або гуляшу – колір і смак будуть набагато вишуканіше. Зазначеної кількості вистачить на 3 банки по 0,5 л.
Складові:
- 1 кг дуже стиглих синіх слив;
- 5 штук болгарського перцю червоного кольору;
- 1 невеликий гострий перчик;
- 2 великі головки часнику;
- 2 ст.л. з гіркою цукру;
- 1 ст. л з гіркою солі;
- 30 мл яблучного оцту;
- по 0,5 ч.л. меленого чорного і запашного перцю.
приготування:
Підготувати банки – вимити і прожарити в духовці, кришки теж прогріти трохи.
Всі овочі (крім гострого перчика) почистити, помити, прокрутити через м’ясорубку.
До суміші додати сіль і перець, закинути цілий перчик чилі, поставити на вогонь і варити 10 хвилин.
Перець вийняти, додати оцет і варити ще 5 хвилин, розкласти по банках і закатати. Соус відмінно зберігається.
Перед вживанням до м’яса радимо додати до нього роздавлений часник і свіжу або сушену зелень (хмелі-сунелі), розмішати і так подавати.
5. Соус ткемалі з сливи Ренклод з м’ятою
Цей смачний соус буде виглядати набагато оригінальніше, якщо його зробити із зелених або жовтих слив ренклод. Разом із зеленою м’ятою вони створять вельми оригінальний колір приправі. Використовувати можна до м’яса і риби, а також, додавати в супи і гуляш.
Цей же соус робить дуже смачною долму – голубці у виноградному листі. Можна додавати і тушкованої капусти – вона заграє зовсім новим присмаком.
Інгредієнти (на 3 баночки по 0,5 л):
- 1 кг сливи Ренклод вже без кісточок;
- 0, 5 склянки води;
- 1 головка часнику;
- 3 ч.л. меленого коріандру;
- 3-4 гілочки зеленого кропу;
- 1 болгарський перець зеленого кольору;
- 1 невеликий пучок свіжої м’яти;
- 1 ч.л. з гіркою солі;
- 1 ч.л. з гіркою цукру;
- шматочок гострого перцю зеленого кольору, розміром з ніготь.
- 3 лаврові листочки.
приготування:
Зливи, солодкий перець очищений часник, всю зелень (крім лавра) пропустити через м’ясорубку, суміш помістити в каструлю з товстим дном.
Додати сіль, цукор і цілі листочки лавра, варити 10 хвилин з моменту закипання, знімаючи піну, що утворюється.
Потім лавр вийняти і соус розкласти в гарячі сухі банки.
Зверху акуратно налити до 0,5 см рослинного масла (обов’язково рафінованого, можна оливкова) і поставити банки прогрітися в духовку на 5 хвилин. відразу закатати.
Leave a Reply