Привіт, наші шановні читачі і особливо, читачки. Всі ви, напевно, відчували літні тортури на кухні, коли природний спеку і задуха багаторазово посилювався надлишком випаровується з каструльок вологи і жаром включених конфорок. Так хочеться в цей час на свіже повітря, на вулицю. А чому б і ні?
Адже ніхто не заборонить побудувати на ділянці літню кухню? Звичайно, доведеться викласти кругленьку суму на матеріали і послуги найманих працівників. Але без останніх можна і обійтися, тому, що тема нашого сьогоднішнього майстер-класу звучить як: «Зона барбекю на дачі своїми руками фото і опису».
Що таке барбекю зона?
Напевно, таких, хто не знає, що таке зона барбекю сьогодні не знайти днем з вогнем, але для тих, хто все ж не в темі, про всяк випадок пояснимо.
За великим рахунком зона барбекю – це велика альтанка з мангалом або барбекюшніцєю, а так же кухонним столом, раковиною і варильною поверхнею. Практично, повноцінна кухня під навісом.
Таких проектів існує безліч.
Деякі роблять літню кухню повністю з дерева, інші викладають її з цегли, а ще можна підняти дуже цікаві ідеї, застосувавши металопрофіль та полікарбонат.
Ось тільки деякі приклади:
Подобається? Ну, тоді давайте спробуємо і ми виготовити щось подібне.
Вибір місця
Цікаво, але факт. Не так важко побудувати барбекю комплекс, як вдало вибрати для нього місце. Тут потрібно врахувати масу чинників і при цьому не забувати що споруда ця вельми об’ємна.
Так, не прийнято будувати літню кухню на самому вході в сад або біля ганку. Все-таки, приготування їжі – це справа особиста, що не має нічого спільного з шоу. Та й просто, відпочиваючи компанією, хочеться сховатися від очей людських.
Також слід уникати деревних крон, особливо поблизу димоходу. Червоний півень, здатний зіпсувати настрій на будь-якому святі.
А ось тихий куточок в глибині двору дуже навіть підійде. При цьому бажано, щоб він був в тіні. Повинно ж хоч щось компенсувати виходить від вугілля жар.
Ну і, звичайно ж, слід подбати про навколишній пейзаж. Все навколо має радувати око, а не змушувати думати про майбутній ремонт.
Робимо зону барбекю
Ну а тепер від слів перейдемо до дій і спробуємо змайструвати цікаву літню кухню з дерева та цегли. Можна було б ризикнути це зробити і з підручних матеріалів, але повірте нашому досвіду, такі споруди з консервних банок не робляться. Якщо хочете дійсно побудувати щось красиве, доведеться вкластися.
Фундамент
Як ранок починається зі світанку, а потік з джерела, так і будівля якого завгодно будівлі бере свій початок з зведення фундаменту. І це правило, ми порушувати не радимо!
Оскільки під нашу зону барбекю запланований квадрат десь в 4,5 × 4,5 метра, то копати під неї важкий стрічковий фундамент, як-то не хочеться. Та й завжди є ризик, що залишиться він в результаті недовантаженим, а значить, все одно буде схильний до морозному пученію.
У більшості випадків найкращим рішенням тут слід визнати плитне підставу.
Для того щоб таке організувати відбийте контури вашої майбутньої кухні-альтанки і викопайте під неї котлован глибиною десь близько півметра. Можна трохи дрібніше, але хіба сантиметрів на 5-7.
Закінчили? Не поспішайте відносити лопату в сарай, тепер висипте в ямі тридцятисантиметровий піщану подушку і ретельно її утрамбуйте. У процесі ущільнення вона втратить в товщині сантиметрів п’ять, так що пісок необхідно буде підсипати.
Далі на вибір. Якщо працювати по науці, то прямо на цьому етапі в котловані необхідно виставити сітку з дванадцятої арматури, на висоті 7-10 см від піщаної висипку, що досить складно. Простіше буде організувати роботу в два етапи.
Спочатку залити перші 10 сантиметрів бетону, покласти зверху армуючої сітки і, поки фундамент не застиг, стягнути наступні 10 сантиметрів. При цьому важливо пам’ятати кілька моментів:
- Арматура не має права торкатися стінок котловану.
- Ніякої зварювання. Арматуру потрібно перев’язувати між собою дротом.
- Крок між прутами має становити 400-450 мм.
Кладка і облицьовування
Після того як фундамент вистоїться, а це трапиться тільки через місяць, можна проводити кладок. Всі розміри вказані на наступному фото.
Ми навмисне не згадали про гідроізоляції стін. Через брак цоколя вона практично марна. Хоча, якщо вам буде легше, можете прокласти під перший ряд цегли руберойд.
І знову слід 3-4 для відпочити, адже і цегляній кладці потрібно якийсь час щоб хоч трохи підсохнути. А поки відвідаєте СтройМаг і придбайте там кілька листів OSB і п’яти міліметрову сталь.
З першого зробіть ось таку опалубку під стільницю. А з металу чотири ось таких «черевика».
Це гнізда під опори для нашого майбутнього навісу, а тому виставте їх як на схемі і закріпіть за допомогою анкерів.
Тепер залийте форму стільниці до половини бетоном і, притуливши до опалубки вібраційну шлифмашинку, позбавте розчин від бульбашок повітря. Далі йде армована сітка і другий шар бетону, який також слід ущільнити за допомогою вібрації. Таким чином, ви отримаєте непогану основу для своєї стільниці. Головне ще на етапі складання опалубки не забути передбачити в ній отвори під кухонне обладнання і комунікації.
Розібрати опалубку можна буде вже через 3-4 дні. А якщо перед бетонуванням ви ще й змастили OSB листи оливковою олією, то їх буде легко відокремити від бетону. Але ось з будівництвом печі-барбекю доведеться трохи почекати. Мокрі роботи вони завжди передбачають процес просушування і набрання міцності. Так дайте вистояться і стільниці.
А ось так в нашому проекті виглядає саме вогнище.
Не будемо детально описувати процес його виготовлення, інакше це потягне на цілий огляд, та й в попередніх випусках ми вже розповідали, як побудувати барбекю своїми руками, а тому повторюватися не будемо. Головне слід регулювати сподобався проект грубки під ці розміри, а решта не так і важливо.
Далі облицювання. Обробити кахлем або природним каменем стільницю і лицьові поверхні цегляної кладки, а потім переходите до вирівнює стяжки. Бетонуючи плитний фундамент, ви навряд чи дбали про його ідеальної рівності, а для поклейки кахлю вона важлива. Заодно ви накриє основу металевих черевиків бетоном, повністю, готуючи, таким чином, поверхня під плитку.
А ось так це виглядає на картинках
Якщо час дозволяє, ми б порадили вам дати кам’яної складової барбекю комплексу ще хоча б один тиждень вистоятися і тільки тоді переходити до монтажу навісу. Розуміємо, подібні перерви дратують, але така вже технологія.
Виготовлення навісу
Нарешті з мокрими роботами покінчено, попереду тільки дерево і нічого крім дерева і починати столярні роботи потрібно з установки вертикальних стійок. Їх буде чотири. Дві передні висотою приблизно в 3150 мм і пару задніх, які потрібно вирівняти на позначці в 2550 мм. Плюс-мінус міліметр ролі не зіграють, у нас таки споруда барбекю зони, а не космічного корабля. Головне не помилитися з перетином бруса. Тут він повинен бути не менше ніж 140 × 140 мм. Якщо трохи товщі – не страшно, під черевик можна і підтесати.
Поставили стійки, вмонтовуйте перемички. Для двосхилим даху їх повинно бути мінімум три і для того щоб розмістити їх всього на двох пар опор доведеться трохи поворожити.
Як бачите, доведеться спорудити пару найпростіших утримують ферм. Навантажені кроквами, вони утворюють цілісну і досить надійну конструкцію.
Щоб навіс не склався як картковий будиночок, доведеться його посилити і розкосими. Одна з них, до речі, буде виконувати і несучу функцію.
Далі за планом монтаж самої кроквяної системи.
Не дивуйтеся масивності використовуваного матеріалу. Так, якщо виходити з чисто технічних характеристик, то не обов’язково використовувати брус перерізом 160 × 100, можна взяти пиломатеріал і простіше, але дизайн цієї літньої кухні тяжіє до деякої брутальності, звідси і масивність.
Не забудьте тільки, дерево не повинно стосуватися димоходу.
Обрешітку робіть з урахуванням обраного укривного продукту. У нас це бітумна черепиця, а значить, просвітів між шалівкою бути неповинно. А ось під профнастил так витрачатися не має сенсу, можна бити дошки і через одну.
Тепер потрібно виключити затікання навколо димаря. Тут допоможуть виготовлені з жерсті жолобки. Одним своїм бортом вони прибиваються до обрешітки, а іншим кріпляться до димоходу. Нічого складного, але в кухні буде сухо.
На черзі монтаж торцевої дошки. Оскільки ви навряд чи знайдете якісний пиломатеріал шириною в 350 мм (а якщо і знайдете, то в процесі експлуатації він трісне), то пропонуємо використовувати дві дошки меншого перетину.
А потім накрити їх разом зі стикувальним швом ще однієї.
Подивіться, вийде досить красиво.
А якщо ще і дублювати подібну подвійну конструкцію і на лобової дошки …
… Буде взагалі шик!
Ось тепер можна спокійно укладати покрівельний матеріал і милуватися справою рук своїх.
Правда, не зовсім. Має бути ще виготовити або замовити для вашого кухонного столу фасади …
… І доповнити картину оригінальною люстрою. На виході у вас може вийти ось така ось краса.
Подобається? Ну, тоді не втрачайте часу і скоріше за роботу. До кінця будівельного сезону ще залишилася сила-силенна часу.
Ну а ми прощаємося з вами. До побачення і до зустрічі на сторінках сайту про дачу.
Leave a Reply