Абрикосові кісточки – користь і шкода, корисні властивості та протипоказання від раку, як брати, відео



ядра абрикосових кісточокФруктові відходи – саме таке визначення найчастіше отримують абрикосові кісточки, користь і шкоду яких при цьому не береться до уваги. Багато хто навіть не здогадуються, наскільки широке застосування мають абрикосові ядра в медицині, косметології та кулінарії. Що особливого в кісточках абрикоса і як їх краще всього використовувати?

Склад абрикосових кісточок

очищені ядра абрикосових кісточокВ названому продукті:

  • вітаміни (В17, РР);
  • мінеральні речовини (залізо, калій, фосфор, кальцій, магній);
  • синильна кислота;
  • 0 г білків, 27.7 г жирів, 56.3 г вуглеводів (в розрахунку на 100 г ядер).

Говорячи про користь і шкоду абрикосових кісточок, не можна не згадати про виготовляється на їх основі олії. Тим більше що ядра деяких сортів містять до 70% харчового масла. Даний продукт в свою чергу багатий на:

  • жирні кислоти (лінолева, пальмітинова, олеїнова);
  • фосфоліпіди;
  • вітаміни (А, С, В, F);
  • токофероли.

Калорійність абрикосових кісточок – 440 ккал на 100 г продукту. Тому їх часто рекомендують спортсменам для закріплення маси.

Кісточки абрикоса: корисні властивості і протипоказання

Ядро кісточки абрикоса, яке ховається за шкаралупою, містить цілий комплекс цінних речовин і володіє своєрідним, але не відштовхуючим смаком. Користь і шкода ядра абрикосової кісточки маловідомі більшості людей. Почати варто з позитивних властивостей. В першу чергу ядро абрикоса – це натуральне глистогінний і противопаразитное засіб. Також воно містить речовини, які позитивно впливають на серцево-судинну систему.

вітамін В17 в кісточках абрикосаНаявність вітаміну В17 перетворює абрикосові ядра в природних «вбивць» ракових клітин. Названий вітамін містять ціанід, що сприяє знищенню ракових клітин.

Чим сильніше кісточка, тим більше в її складі вітаміну В17.

Важливо знати і корисні властивості, і протипоказання кісточок абрикоса. Зокрема, ядра абрикоса містять синильну кислоту, яка у великій кількості стає отрутою. Сильна гіркота вказує на високу концентрацію органічної отрути. Причина гіркого смаку амігдалин – джерело синильної кислоти. Тому неконтрольоване вживання кісточок абрикоса здатне викликати отруєння. Проблему може викликати прийом 20-40 г продукту.

Шкоду ядер зводиться до мінімуму, якщо їх попередньо проварити або просушити в духовці. Під дією високої температури шкідливі складові зруйнуються.



Небезпечними можуть бути старі серцевини абрикоса. Справа в тому, що вміст ціаніду збільшується з плином часу. Тому вживати їх не рекомендується.

відділення кісточок стиглих абрикос



Абрикосові кісточки протипоказані при:

  • цукровому діабеті;
  • захворюваннях печінки;
  • проблеми з щитовидною залозою;
  • вагітності.

Ознаки отруєння, як правило, проявляються протягом 5 годин після прийому продукту. Вказувати на отруєння може широкий комплекс симптомів. В першу чергу це: млявість, головний біль, нудота і спазми в шлунку. У важких випадках можливі судоми, непритомність або виникнення гострої серцевої недостатності.

Застосування абрикосових кісточок

відділення свіжих ядерМедицина. Олія з абрикосових ядер – основа багатьох лікарських засобів. Самі кісточки вважаються природною «хіміотерапією». Але важливо знати, як приймати абрикосові кісточки від раку. Ціанід, який міститься в ядрах, в маленьких дозах знищує ракові клітини, але від великої кількості починають страждати здорові клітини.

В день можна вживати не більше кількох ядер. Їх прийом найкраще доповнити улюбленими фруктами.

Ядра абрикосових кісточок, заварені як чай застосовують при серцево-судинних хворобах. Також вони корисні при бронхіті і захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Висока калорійність ядер абрикоса дозволяє рекомендувати їх як харчову добавку при великих фізичних навантаженнях.

Абрикосове масло широко застосовується в косметології. Речовини, що містяться в ньому, сприятливо впливають на шкіру, сповільнюючи процес її в’янення і покращуючи стан нігтів і волосся.

абрикос, мигдальКулінарія. Можна їсти кісточки абрикосів? Відповідь, звичайно ж, позитивна. Мало того абрикосові кісточки часто використовуються кондитерами для приготування глазурі, карамелі, цукерок, йогуртів, кремів, морозива, вафлі і різної випічки. Ядра деяких сортів абрикос використовують в якості замінника мигдалю.

Досвідчені кулінари рекомендують додавати подрібнені абрикосові кісточки в компоти, джеми, випічку і морозиво. Це надає страві виражений абрикосовий відтінок.

Шкода і користь кісточок абрикоса тісно пов’язана із станом здоров’я конкретної людини. Тому перед початком вживання даного продукту обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Вітамін В17 в абрикосових кісточках — відео

Читайте також: Чому каланхое не цвіте в домашніх умовах

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*