При всьому різноманітті можливих закаток, баклажани з квасолею на зиму залишаються чи не найбільш відомим і смачним консервованим салатом. Секрет успіху простий: ці овочі дійсно чудово поєднуються за смаком один з одним, так і кожен інгредієнт окремо подобається багатьом – звичайно, при правильному приготуванні.
В кулінарних книгах або на тематичних сайтах можна відшукати величезну кількість самих різних рецептів з баклажанів і квасолі – кожна господиня вміло доповнює або змінює звичний рецепт.
Сьогодні ми поговоримо про ключові нюанси, що стосуються вибору для заготівлі овочів, їх попередньою підготовкою, а також надамо кращі варіанти салату з баклажанами і квасолею на зиму.
Вибір овочів
Особливої уваги заслуговує вибір якісних баклажанів: зіпсований плід може погубити навіть ідеально приготоване блюдо. При покупці варто дивитися передусім на:
- Колір. Баклажани, мають блідий вигляд – перезрілі, на смак «ватяними», тому їх краще обходити стороною. Максимально темне забарвлення говорить про те, що баклажан молодий, і його можна сміливо вибирати.
- Власні тактильні відчуття. Якщо ви проведете рукою по шкірці, і на баклажані не залишиться слідів, а ваші пальці будуть чистими – все в порядку. У тому випадку, якщо поверхня липка або після легко стиснення плід змінює форму, варто відмовитися від покупки – з такими овочами заготовки на зиму з баклажанів з квасолею не вдадуться.
- Видимі пошкодження. Найскладніша задача: при темному кольорі досить важко вгледіти цятки, але якщо вам вдалося помітити, відкладіть в сторону такий плід.
- Плодоніжка. «Хвостик» має виглядати свіжо – в цьому випадку ви можете бути впевнені, що баклажан свіжий.
Віддати перевагу варто тим баклажанів, шкірка яких блищить, а розмір самого плоду буде не надто великим.
Що ж стосується квасолі, справа дещо простіше: червона і біла квасоля повинна бути гладкою, легко висипатися і не мати видимих пошкоджень. Якщо ви збираєтеся готувати стручкову квасолю з баклажанами, то вона повинна бути міцною і тугою.
Підготовка баклажанів і квасолі
Консервація баклажанів з квасолею вимагає невеликого підготовчого етапу, щоб поліпшити смакові якості готового страви і спростити процес готування.
Який би вид квасолі ви не вибрали для приготування баклажанів з квасолею на зиму – червону, білу або стручкову – її слід замочити.
Замочування квасолі не тільки прискорює її приготування, але і позитивно впливає на перетравлювання цього продукту організмом.
Стручкової квасолі зазвичай досить полежати у воді кілька годин, а ось білої і червоної потрібно значно більше часу – в ідеалі, залишити її на ніч, на 12 годин. Вода повинна повністю закривати квасоля, а краще долити її на пару сантиметрів вище, щоб набряклий продукт «почував» себе вільно.
Єдиний мінус баклажанів в тому, що іноді вони можуть гірчити. Щоб уникнути такого неприємного присмаку, варто лише на 15-20 хвилин замочити нарізані плоди у воді з сіллю.
Також питання може викликати шкірочка: знімати її з баклажана чи ні? Якщо шкірка чиста і блискуча, а плід свіжий, то цілком можливо її залишити – до речі, так він не перетвориться на кашу. Якщо ж шкірка викликає сумніви, або ви звикли до пюреподібної закаткам, то озброюйтесь ножем і зчищайте шкірку.
Баклажани на зиму: рецепти салатів з квасолею
Вище вже говорилося, що рецепти приготування баклажанів з квасолею на зиму – улюблена тема багатьох господинь. Але окремо варто сказати про відмінності між білою і червоною квасолею в рецептах.
Салати з білою квасолею –як правило, більш поширений варіант заготовок, і за замовчуванням саме її мають на увазі, коли пишуть рецепт. Однак червона квасоля з баклажанами має більш яскравий і сильний смак. По суті, поєднання баклажана з цим видом квасолі – це рецепт лобіо, а якщо додати горіхи, то ви отримаєте саме його. Біла ж квасоля значно м’якше і ніжніше.
Баклажани з квасолею і овочами
Додаток у вигляді самих різних овочів часто зустрічається в рецептах. Найкраще з баклажанами і квасолею «розмовляють» морква, цибуля і часник, а також солодкий болгарський перець.
На шість літрових банок потрібно:
- 2 кг баклажанів;
- 1 кг моркви;
- 1 кг ріпчастої цибулі;
- 0,7 кг квасолі;
- 2 літри томатного соку;
- кілька зубчиків часнику;
- перець;
- оцет;
- сіль;
- цукор.
Якщо томатного соку немає під рукою, то можна замінити на томатну пасту, змішану з водою в пропорції 1:2.
Поетапний рецепт:
- Квасолю необхідно зварити.
- У велику каструлю налийте сік томатів і відразу ж додають моркву і цибулю. Цибулю ріжуть півкільцями, а моркву труть на крупній тертці.
- Через 20-30 хвилин слід додати попередньо замочені баклажани.
- Додати перець, сіль і цукор, вимішати і залишити нудитися близько години; через годину після варіння масу додають 50-70 г оцту, часник і відварену квасолю, і залишають на маленькому вогні 15 хвилин.
- Готові баклажани з квасолею і овочами на зиму розкладають по стерилізованим баночках.
Баклажани зі стручковою квасолею
Стручкова квасоля з баклажанами – салат дуже оригінальний. Головну роль у страві відіграє поєднання спецій і трав, тому відхилятися від початкового рецепта не варто.
На одну порцію салату знадобиться:
- два баклажана;
- 300 г стручкової квасолі;
- одна середня морква;
- кріп;
- часник;
- базилік;
- перець чорний.
Поетапний рецепт:
- Овочі нарізаються: морква – кругляшками, баклажани кубиками, довга квасоля розділяється на невеликі частини.
- Овочі відправляють в глибоку каструлю з підсоленою водою на годину-півтора.
- Чорний перець, базилік, кріп і часник додають за десять-п’ятнадцять хвилин до готовності.
- Готові овочі викладаються в стерилізовані банки.
Зверніть увагу: цей рецепт баклажанів з квасолею на зиму легко перетворити на дуже смачне пюре – достатньо лише розбити в блендері готові овочі, і також закатати в банки.
Читайте також: Давайте дізнаємося як маринувати кавуни на зиму і познайомимося з цікавими рецептами
Leave a Reply