Дині Кассаба або Melo cassaba – це вихідці з Малої і Середньої Азії. Стародавня різновид знаменита тим, що солодкість і рекордну соковитість плоди набирають не на баштані, а вже в процесі зберігання.
На відміну від добре відомих європейцям динь канталуп, кассабы практично позбавлені вираженого аромату. Плоди цього виду округлі або ледь сплюснуте, у багатьох сортів підстави є помітний соскоподібний виступ. Шкіра кассаб залежно від сорту може бути гладкою, покритою сітчастим малюнком або зморшкуватою. У частині сортів навіть на зрілих плодах видно волоски, зазвичай властиві тільки завязям динь. М’якоть на розрізі щільна, у щойно зрізаних плодів трав’яниста з огірковим ароматом. Рослини дині кассаба мають середні розміри. До опушеним плетям листя кріпляться за допомогою коротких міцних черешків.
За термінами дозрівання і місцевості, де ця різновид баштанних вирощується, дині типу кассаба умовно поділяються на три різновиди.
Літні дині кассабы
Літні кассабы (var. zhukowskii) з Малої і Середньої Азії відрізняються невеликими розмірами, гладкою, без зморшок шкіркою і ранніми термінами дозрівання. До цієї групи, активно вирощуваної в Малій Азії і США, відносять кілька сортотипів:
- Кассаба Жуковського – це диня з кулястими або ледь сплюсненими, середніми по вазі плодами. На жовтій, гладкою або злегка зморшкуватою шкірці динь можна помітити мазки і плями темно-зеленого відтінку.
- Кассаба плямиста за формою, розмірами і якістю м’якоті близька до різновиди Жуковського, але чорно-зелені плями на шкірці більш помітними і залишаються після повного дозрівання дині.
- Honeydew або медова диня відрізняється від описаних вище різновидів гладкою або ледь сітчастої корою плодів.
Для всіх літніх кассаб характерна тане або злегка волокнисту м’якоть товста з високим вмістом цукру в стиглих плодах.
Зберігати ці дині практично неможливо, тому вони найчастіше використовуються для місцевого застосування в регіонах вирощування.
Кассабы осінньо-зимового терміну дозрівання
Осінньо-зимові кассабы, виділені різновид hassanbey, більше ранніх і відрізняються більш зморшкуватою поверхнею плодів.
Дозрівання відбувається тільки під час зберігання, в результаті чого, при дотриманні спеціальних умов, дині зберігаються від 1 до 3 місяців.
В Каракалпакії і околицях Хорезму вирощують дині Гурвак або Гурбек, також відносяться до кассабам, але відрізняються від них округлої або овальної формою без виступу і майже гладкою поверхнею кори.
На розрізі дині видно соковита м’якоть зеленувата і невелика порожнина, заповнена великими білими або жовтувато-кремовими насінням. Термін дозрівання динь цього різновиду становить 75-105 днів, але щоб зірвані плоди стали солодкими, їх необхідно витримати. При досягненні фізіологічної стиглості диня нетранспортабельна і використовується тільки для місцевого споживання.
Мускатна диня Кассаба — відео
Читайте також: Сонячний і солодкий томат Хурма: характеристика та опис сорту
Leave a Reply