Диня Кассаба



Дині Кассаба або Melo cassabaДині Кассаба або Melo cassaba – це вихідці з Малої і Середньої Азії. Стародавня різновид знаменита тим, що солодкість і рекордну соковитість плоди набирають не на баштані, а вже в процесі зберігання.

На відміну від добре відомих європейцям динь канталуп, кассабы практично позбавлені вираженого аромату. Плоди цього виду округлі або ледь сплюснуте, у багатьох сортів підстави є помітний соскоподібний виступ. Шкіра кассаб залежно від сорту може бути гладкою, покритою сітчастим малюнком або зморшкуватою. У частині сортів навіть на зрілих плодах видно волоски, зазвичай властиві тільки завязям динь. М’якоть на розрізі щільна, у щойно зрізаних плодів трав’яниста з огірковим ароматом. Рослини дині кассаба мають середні розміри. До опушеним плетям листя кріпляться за допомогою коротких міцних черешків.

За термінами дозрівання і місцевості, де ця різновид баштанних вирощується, дині типу кассаба умовно поділяються на три різновиди.

Літні дині кассабы

Літні дині кассабыЛітні кассабы (var. zhukowskii) з Малої і Середньої Азії відрізняються невеликими розмірами, гладкою, без зморшок шкіркою і ранніми термінами дозрівання. До цієї групи, активно вирощуваної в Малій Азії і США, відносять кілька сортотипів:

  1. Кассаба Жуковського – це диня з кулястими або ледь сплюсненими, середніми по вазі плодами. На жовтій, гладкою або злегка зморшкуватою шкірці динь можна помітити мазки і плями темно-зеленого відтінку.
  2. Кассаба плямиста за формою, розмірами і якістю м’якоті близька до різновиди Жуковського, але чорно-зелені плями на шкірці більш помітними і залишаються після повного дозрівання дині.
  3. Honeydew або медова диня відрізняється від описаних вище різновидів гладкою або ледь сітчастої корою плодів.

Для всіх літніх кассаб характерна тане або злегка волокнисту м’якоть товста з високим вмістом цукру в стиглих плодах.



Річна кассаба відрізняється високим вмістом цукруЗберігати ці дині практично неможливо, тому вони найчастіше використовуються для місцевого застосування в регіонах вирощування.Особливий спосіб зберігання дині Кассаба



Кассабы осінньо-зимового терміну дозрівання

Осінньо-зимові кассабы, виділені різновид hassanbey, більше ранніх і відрізняються більш зморшкуватою поверхнею плодів.

Дозрівання відбувається тільки під час зберігання, в результаті чого, при дотриманні спеціальних умов, дині зберігаються від 1 до 3 місяців.

В Каракалпакії і околицях Хорезму вирощують дині Гурвак або Гурбек, також відносяться до кассабам, але відрізняються від них округлої або овальної формою без виступу і майже гладкою поверхнею кори.

Кассабы осінньо-зимового терміну дозріванняНа розрізі дині видно соковита м’якоть зеленувата і невелика порожнина, заповнена великими білими або жовтувато-кремовими насінням. Термін дозрівання динь цього різновиду становить 75-105 днів, але щоб зірвані плоди стали солодкими, їх необхідно витримати. При досягненні фізіологічної стиглості диня нетранспортабельна і використовується тільки для місцевого споживання.

Мускатна диня Кассаба — відео

Читайте також: Сонячний і солодкий томат Хурма: характеристика та опис сорту

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*