Середня Азія, Іран і Афганістан – батьківщина багатьох відомих у всьому світі різновидів і сортів динь, серед яких і плоди підвиду Амери або Melo ameri. Це досить великі середньостиглі дині:
- з соковитою, жовтувато-кремового або оранжевою м’якоттю;
- з відмінним солодким смаком;
- з тонким, нагадує ваніль ароматом.
На відміну від ранніх сортів, плоди яких швидко втрачають товарні якості, щільна хрустка м’якоть динь Амери може витримувати зберігання і перевезення, що тільки підвищує цінність численних сортів, що відносяться до цього підвиду з терміном вегетації 80-100 днів. Серед найбільш поширених і популярних в Середній Азії – дині Іч-Кзил.
В Європі і на території колишнього СРСР це назва сортотипу вважається складним, тому дині зі свіжим ароматом називають ананасными. Найчастіше на баштанах Узбекистану, Туркменістану, Таджикстана та інших країн регіону вирощують сорти Іч-кзил крупноплідна та Іч-кзил узбецька 331.
Дині Іч-кзил можна дізнатися за великим, рідше середнім плодам, які мають форму веретена або еліпса. На поверхні, покриті сіро-зеленуватого з смугами і жовтими плямами корою, можна помітити слабку сегментацію. У стиглих динь яскраво виражений сітчастий візерунок. Помаранчева або кремова м’якоть щільна, не занадто товста, але дуже солодка і ароматна.
Ич-кзил узбецька 331
В Середній Азії ці дині вважаються одними з кращих існуючих літніх різновидів. При вегетації-близько 90 днів плоди сорту, виведеного Узбецьким НДІ овоче-баштанних культур і картоплі, відрізняються чудовим смаком, гідним товарним виглядом і гарною транспортабельністю. Дині цього сорту можуть використовуватися не тільки у свіжому вигляді, вони чудово вялятся.
Плоди сорту Іч-кзил узбецька 331 досягають ваги 3 кг, мають еліптичну форму і гладку з крупноячеистым сітчастим малюнком поверхню. Тверда кора забарвлена в світло-зелені тони, на яких видно тонкі, часто рвані більш темні смуги. Середньої товщини м’якоть оранжева, під шкіркою зелена.
Вміст цукру у стиглої дині досягає 10-12%, що забезпечує солодкий десертний смак плодів. Аромат фруктовий з ванільними нотами.
Ич-кзил великоплідна
Плоди цього середньораннього сорту з терміном вегетації 85-95 днів важать від 3,9 до 5,0 кг Дині мають еліптичну форму, гладку з сітчастим малюнком поверхню і жовто-зелену з вузькими смугами забарвлення. У динь товста м’якуш світло-помаранчевого забарвлення. За порівняно невеликий термін плоди накопичують від 10 до 12,5% цукрів, що зумовлює прекрасний смак використовуються у свіжому вигляді динь. Крім цього, популярність сорту забезпечує можливість зберігання і перевезення плодів. Цим дині зобов’язані не тільки щільною хрусткою м’якоті, але й досить твердої шкірці.
Відео про вирощування динь
Читайте також: Чорна малина – посадка і догляд
Leave a Reply