Сливове вино з насиченим ароматом і незвичайним смаком подобається більшості цінителів цього напою. Воно найбільш популярне в напівсолодкому і напівсухому виконанні. Цей алкогольний напій чудово підходить до м’яса та солодощів. Однак, його склад на прилавках магазинів не завжди з натуральних компонентів. Нижче надається декілька варіантів, як зробити сливове вино самостійно в домашніх умовах.
Вино можна приготувати абсолютно з усіх сортів слив. Будь-то жовті, сині або зелені сливи, кінцевий результат виходить зі специфічним смаком і ароматом. Все ж віддають перевагу темним сортам, саме з них, зазвичай роблять вино. Сік з цих фруктів вичавити важко, тому приготування вина вимагає декілька етапів проціджування перед повною готовністю. Перед початком роботи, зірвані плоди мають кілька годин посмажитися на сонечку. Тільки занадто брудні фрукти потрібно вимити, а відносно чисті не варто чіпати.
Класичний рецепт сливового вина
Сливове вино в домашніх умовах готується легко і без істотних фінансових витрат. Досить зібрати 1 кг стиглих фруктів, купити цукор, з’єднати все, а решта справа часу.
Етапи приготування:
- Достиглі сливи звільнити від кісточок і перетворити в кашоподібну складу товкачкою. Влити стільки води, скільки вийшло пюре (1:1). Прикривши марлею або легкої х/б тканиною, залишити в спокої на 3 дні.
- За відведений кількість часу сливове пюре повинно перетворитися в два компоненти: сік і мезгу. Останнє необхідно викинути, а ось сік, проціджуючи, відправити в окрему ємність для бродіння.
- Для отримання сухого вина в пляшку з сливової рідиною потрібно додати 200 грам (1 склянка) цукру. Бажаючим відчути смак десертного вина, кількість цукру варто збільшити і всипати 300 — 360 грам. Після внесення цукру, ємність слід гарненько струснути, щоб той повністю розчинився.
- На шийку тари необхідно надіти гумову медичну рукавичку, на пальці якої зробити невеликий прокол голкою. Відставити в затінене місце на 1,5 місяці. Протягом цього часу має бути кімнатна температура без явних перепадів – 20-25 градусів тепла.
- Перелити отбродившее вино в іншу пляшку і герметично закупорити. Через півроку мутний складу необхідно відфільтрувати. Щоб отримати прозоре вино без суспензії, його витримка повинна бути не менше 3-х років.
Готовність вина визначають за станом рукавички на шийці. Вертикальне положення і повітря всередині говорить про незавершеному бродінні. Здута рукавичка означає, що процес закінчено.
Простий рецепт домашнього вина з сливи можна трохи наситити завдяки внесенню до складу родзинок. Для цього родзинки заливають теплою водою, засипають цукром і залишають на 4 дні.
В майбутнє вино потрібен не сам родзинки, а отримана рідина з нього. Через задані дні суміш проціджують, отримуючи певну рідину, яка втручається в сливовий сік. Далі процес приготування відбувається за звичайним етапів.
Рецепт японського сливового вина
Японське сливове вино готується з плодів японської сливи (абрикос). Для напою потрібно зібрати 1 кг незрілої сливи. Смак вина буде терпким і солодким. Створити алкоголь за японським рецептом допоможе фруктовий спирт (сьотю) у кількості 1 літра, а також гірський цукор – півкіло.
Етапи приготування:
- Вимити зелені плоди і акуратно видалити кісточку з допомогою зубочистки або подібного пристосування.
- Вимити банку великого обсягу, обробити спиртом і помістити в неї сливи. Пересипати їх цукром і залити сьотю.
- Ємність закрити і перенести в прохолодне приміщення, температура якого повинна бути 16-20 градусів. Через кожні два дні настоянку слід збовтувати протягом місяця. Потім струшувати один раз в два тижні, що залишилися 5 місяців. Повний термін приготування півроку.
Збільшення терміну приготування вина робить його з кожним днем все яскравіше за кольором і насиченішим за смаком.
Рецепт китайського сливового вина
Китайське сливове вино готують з тих же плодів дерева Умэ, але трохи з іншої технології. Китайці люблять насичувати його іншими відтінками смаку, щоб отримати максимально віддалений результат стандартного напою.
Етапи приготування:
- сливу Вимити, злегка просушити.
- Видалити кісточку зубочисткою.
- Засипати цукром і занурити все під фруктовий спирт.
- Після нетривалого настоювання в сливове вино можна внести наступні добавки за смаком: мед, листя зеленого чаю, листя переллы. Закупорити інгредієнти на рік. Протягом цього часу періодично помішувати майбутнє вино. Через рік напій процідити, внести порцію за смаком сливового соку і закупорити ще на 5 років вже в пляшки.
- Вино готове!
Будь-сливове вино, незалежно від терміну витримки має якийсь осад на дні. Це особливість напою з сливи, з-за якої не варто засмучуватися. Готове вино нічим не гірше стандартного виноградного і чудово доповнює м’ясні страви та солодкий стіл.
Читайте також: Як швидко зробити компот з яблук і слив: рецепти, консервування та корисні поради
Этот рецепт даже кривыми руками не испортишь!