Технологія соління кавунів включає в себе безліч нюансів, які обов’язково потрібно врахувати, щоб не зіпсувати смак смугастої ягоди. Існує маса рецептів, як солити кавуни в бочці. Деякі з них передбачають зберігання плодів цілком, інші – шматочками, з додаванням спецій і навіть інших фруктів. Багато гурманів сходяться на думці, що зберігання закусок у дерев’яних бочках дозволяє значно краще зберегти смак і корисні властивості. Якщо під рукою немає дерев’яної бочки, то її цілком можна замінити на пластикову. В цілому, це вже справа смаку. Отже, розглянемо бочковий посол докладніше.
Як правильно вибрати кавуни
Якщо ви хочете дізнатися, як засолити кавуни цілком в бочці, то для початку потрібно навчитися правильно їх вибирати. Від цього багато в чому залежить смак і вдалий результат засолювання плодів. Мало того, що можна зіпсувати весь процес заготівлі, так і невдало обрана ягода може зіпсувати всі інші. Вибір кавунів – один з найважливіших етапів соління. Обов’язково зверніть увагу на наступні моменти:
- плоди повинні бути досить стиглими, але краще уникати занадто перезрілих арбузов, так як в засолі вони придбають неприємний смак;
- засолювання арбузов в бочці виходить краще, якщо вибирати тонкокорі екземпляри, у яких відсутні вм’ятини або інші дефекти;
- ідеальним варіантом стануть плоди, вирощені без застосування нітратів, оскільки саме в шкірці збирається найбільше шкідливих речовин;
- соління бажано почати не раніше вересня, коли буде легше домогтися оптимальної температури для процесу бродіння;
- якщо ви збираєтеся солити плоди шматочками, то зверніть увагу на колір і стан м’якоті – кращою вважається рожева і щільна, але так звані цукрові екземпляри не підходять.
Як підготувати бочки
Якщо ви хочете, щоб соління кавунів на зиму в бочках вийшла вдало, тоді використовуйте для цього дерев’яну тару. Це методика дозволяє з легкістю засолити навіть самі солодкі плоди, зберігши при цьому їх приємний аромат і смак. Бочки для цього необхідно правильно підготувати. А саме:
- ретельно промити їх, бажано холодною водою, без використання хімічних засобів;
- обшпарити дерев’яну поверхню окропом;
- потім слід накрити ємності рушником і розмістити їх у закритому, але досить теплому приміщенні;
- важливо, щоб у бочки не потрапила бруд або пил.
Читайте також: Давайте дізнаємося як маринувати кавуни на зиму і познайомимося з цікавими рецептами
Нюанси підготовки плодів до соління
З’ясуємо більше, як правильно солити кавуни в бочці. За рецептом найбільш важливими є процеси вибору та підготовки ягід. Від цього залежить, чи буде зимова заготівля успішною. Для цього необхідно:
- плоди Промити водою, а потім ретельно висушити.
- Проколоти кавуни зубочисткою (або будь паличкою з дерева) не менше 10 разів. Важливо, щоб проколи були виконані симетрично.
- Підготовлені плоди акуратно викладаємо в ємність і заливаємо приготовленим розсолом так, щоб рідина вкрила їх повністю.
Як солити плоди в бочці цілком
Соління кавунів на зиму в бочках вимагає наявності наступних інгредієнтів:
- кавуни – точну кількість плодів залежить від розмірів бочки;
- вода – обсяг визначається в залежності від кількості плодів;
- сіль – рекомендується використовувати не йодовану, приблизно 600-800 г на 10 л води.
Процес приготування
Варіантів засолювання цієї баштанної культури дуже багато. Все залежить від особистих переваг: можна кавуни солити з додаванням різних спецій або навіть цукру. Якщо ви хочете зберегти натуральних смак ягід, тоді можна відмовитися від додаткових інгредієнтів, застосовний тільки сіль. Це класичний варіант соління кавунів на зиму, відрізняється простотою приготування.
Для цього потрібно зробити кілька кроків:
- Накрити залиті солоною водою плоди чистим рушником.
- Зверху бочки покласти дерев’яну дошку, а на неї покласти важкий предмет, наприклад, камінь. Його попередньо необхідно промити, а потім обшпарити кип’яченою водою. Дуже важливо правильно розрахувати вагу вантажу (каменю), інакше дошка буде спливати назовні, а ємність з розсолом наповниться повітрям. Цього не можна допустити.
- Заключний етап – залишити дерев’яну бочку в приміщенні з середньою температурою. Час попередньої засолювання залежить, насамперед, від розмірів ягід.
- Після приблизно 24 годин, ємність необхідно віднести в прохолодне приміщення.
- Закрита ємність повинна простояти при низькій температурі близько 3-х тижнів. Важливо, щоб у кімнату не проникало світло.
- Близько 20 днів буде досить, щоб солоні кавуни в бочці були повністю готові до вживання.
Засолені плоди можуть залишатися в бочці і більше 20 днів, але при цьому необхідно регулярно перевіряти їх готовність.
Щоб переконатися в тому, що процес бродіння вже почався, можна заглянути в ємність і навіть акуратно дістати один з плодів, використовуючи чистий столовий прилад. Однак кращою гарантією успішного соління є герметично закрита ємність протягом усього терміну бродіння.
Найбільш оптимальним періодом для соління кавунів в бочці є середина осені. За цей час плоди встигають дозріти, і легше вдається створити необхідний температурний режим. Забезпечивши плоди усіма необхідними умовами соління, можна не переживати за термін їх зберігання.
Інші варіанти приготування
Якщо вас цікавить, як солити кавуни в дерев’яній бочці за рецептом з додаванням інших інгредієнтів, то можна розглянути наступні варіанти:
- кавун придбає приємний присмак, якщо в розсіл крім солі додати трохи цукру буде достатньо близько 400 р, але точна кількість залежить від розмірів бочки;
- у воду також можна додати половину пачки гірчичного порошку, це додасть розсолу пікантний смак.
Можна використовувати пластикову бочку
Якщо у вас під рукою немає дерев’яної бочки, то можна скористатися пластиковою. Рецепт засолки арбузов в бочці з такого матеріалу такий же, як і при дерев’яній ємності. Але варто бути готовим до того, що плоди при цьому можуть придбати не найкращий смак. Пластик являє собою штучний матеріал, тому в ньому чимало шкідливих речовин. Крім того, кавун як губка вбирає все сторонні запахи, які під впливом солоної води ще більше посилюються.
Leave a Reply