Вигідну збереження брусниці на зиму – це консервування її у своєму соку. Брусниця у власному соку на зиму виходить неперевершено солодко-кислого смаку. Вона прекрасно послужить десертом на ваших столах, а також наповнить організм безліччю корисних речовин в люту негоду. Брусниця не втрачає своїх сприятливих властивостей навіть при обробці її гарячої температурою, тому сміливо закривайте в баночки. Консервовані ягоди можна буде не тільки їсти, а й додавати, як інгредієнт, пироги, торти, десерти і навіть робити соуси. Для бажаючих дізнатися: «Як приготувати брусницю у власному соку?», пропонуються пару рецептів з покроковим описом і фото. Вони доступно викладають всі етапи консервування смачної ягоди.
Позитивні якості брусниці
Вітаміни A, C, E, лимонна, яблучна кислоти, марганець, калій, магній, фосфор і залізо, що містяться в ягоді, роблять брусницю досить корисним плодом. Навіть листя брусниці мають позитивне значення, вміщуючи в себе вітамін C, карбонову кислоту, дубильні речовини, танін і арбутин. Таке скупчення корисних речовин, просто необхідно вживати цілий рік, але сезон дозрівання у ягоди починається в серпні, і насолодитися її смаком можна тільки до пізнього жовтня. Тому обов’язково слід зробити провізію на зиму з брусниці у власному соку. Бензойна кислота у брусниці дозволяє їй довго зберігатися. Зірвані ягоди можуть пролежати до місяці при кімнатній температурі. Консервована брусниця також буде зберігатися на протязі довгого часу.
В народній медицині часто застосовують відвари з листя та ягід брусниці. Отримане зілля вживають при пухлини шлунка, внутрішній кровотечі, дизентерії, гастриті, діабеті, висипу, і навіть, як жарознижуючий засіб. Листя, зібрані восени з брусничного куща, стають антисептиком для шкірних захворювань.
Брусничний сік і як його отримати
Сік ягоди володіє позитивними властивостями, а значить, потрібно закрити вітамінний коктейль «брусниця у власному соку» на зиму, по одному з представлених рецептів. Як було сказано, ягода містить бензойну кислоту, тому серед інгредієнтів ви не побачите лимонну кислоту або оцет. Щоб отримати брусничний сік, яким згодом буде заповнюватися баночка з ягодами, можна використовувати соковижималку, соковарку, друшляк або металеве сито. Інші кухонні прилади, необхідні для виконання такої заготовки, будуть звичайними: каструля, миска, прес для віджимання соку.
Як отримати сік з брусниці через соковижималку?
Етапи:
- Зірвати ягоди з грон, не залишаючи гілочок і іншої зелені.
- Вимити в проточній воді.
- Підготувати посуд для майбутнього соку і не переробленої м’якоті (макухи). Розташувати 2 ємності під отворами соковыжимающего апарату.
- Помістити ягоди у верхній відсік даної кухонної техніки. Включити і переробити брусницю. Кожні 3 хвилини зупиняти для очищення вбудованого сита від макухи.
- Закінчити процедуру. Вимити всі частини апарата.
Різні типи і марки соковижималок працюють по-своїм принципом. Тому, перед початком роботи, слід вивчити інструкцію.
Брусниця у власному соку без цукру
Етапи консервування:
- Ягоди звільнити від стебел і зелені, промити. Сортувати: пружні і стиглі будуть основою провізії, мляві – підуть на сік.
- Розташувати відібрану якісну брусницю в соковижималці і отримати сік.
- Сік разом з цілими ягодами помістити в каструлю і закип’ятити. Не варити!
- Розлити по банках, тільки що закипілу суміш і відправити на стерилізацію, прикривши кришкою. Стерилізувати 15 хвилин.
- Оброблені гарячою водою банки вийняти з каструлі, закрити кришками і чекати остигання. Після чого прибрати в комору готову брусницю у власному соку на зиму. Приємного апетиту!
Даний рецепт рекомендований діабетикам, тому що не містить цукру. А здоровим людям, відкоркувавши ягоди взимку, можна додати мед для солодощі.
Брусниця у власному соку з цукром
Етапи консервування:
- Ретельно відібраних 2 кг ягід звільнити від зелені, вимити і залишити в друшляку, щоб стекла вода.
- Всипати 1 кг ягід в стерилізовані баночки.
- Завдяки соковижималці отримати сік з решти кілограма брусниці і вмішати в нього 200 грам цукру. Якщо немає соковыжимающего приладу, то взяти в руки, той же, друшляк. Засипати в нього брусничні плоди і металевої давилкою віджати сік. Макуха прибрати в сторону, в провізії він брати участь не буде.
- Консистенцію перелити в каструлю і закип’ятити. Відразу розлити по банках і закатати. Стерилізувати не потрібно. Приємного апетиту!
Брусниця, законсервована у власному соку на зиму, так швидко з’їдається усіма членами сім’ї. З неї можна робити не тільки провізію у власному ж соку. З брусничних ягід виходить чудовий морс, варення, компот. Вона чудово гармонує з іншими садовими плодами в консервуванні. Смачних вам заготовок на зиму!
Відео про властивості брусниці
Читайте також: Рецепти фруктів на зиму: консервування груш у власному соку
Leave a Reply