Осінь – гаряча пора для кожної господині. Часто запитують, чи можна заморожувати капусту. Відповідь виключно позитивний. Безумовно, заморозка – спосіб швидко і просто зробити особливий варіант зимових заготовок.
Отже, заморожування можна піддавати не тільки фрукти і ягоди. Капуста прекрасно переносить вплив негативних температур. Найчастіше її квасять або засолюють, однак і в замороженому вигляді вона може бути використана для приготування їжі. Для салатів або закусок такий вилок не знадобиться, тому що стає м’яким після розморожування, однак можна приготувати чудові борщі, котлети та овочеві запіканки.
З великим задоволенням морозять даний овоч ті господині, які займаються масштабними заготовками на зиму і задающиеся питанням, чи можна заморозити капусту білокачанну.
При наявності великої камери в морозильнику і гарного врожаю можна забезпечити себе запасами на цілу зиму, а купувати свіжу капусту тільки для приготування свіжих страв.
Застосування заморожених качанів
Використовувати капусту білокачанну на зиму попередньо заморожену можна різними способами:
- Використання для голубців. Розморожені листя не потрібно проварювати в киплячій воді, тому що вони і так будуть м’які після впливу холодного повітря.
- Овочеве тушковане рагу. Прекрасно поєднується з картоплею, цибулею і свіжою морквою.
- Використання в якості начинки. З замороженим качаном можна приготувати чудові пироги.
У замороженому вигляді це такий же універсальний овоч, як і в свіжому. Салат приготувати з неї не вийде, тому що капуста стає м’якою, проте основні властивості зберігаються: не розвалюється, смак залишається практично незмінним. Важливо, що заморожувати можна не тільки зимові, свідомо дуже жорсткі сорти білокачанної капусти, а й літні, м’які.
Переваги та недоліки заморозки
Перед заморожуванням потрібно зрозуміти, чого варто очікувати від цього процесу, яких результатів можна досягти. Нарівні з сушінням овочів «кріотерапія» стає дуже популярною у господинь.
Заморозивши капусту на зиму, можна бути впевненою, що:
- під рукою завжди буде готовий напівфабрикат;
- корисні якості овоча не будуть загублені;
- в разі потреби продукт можна буде швидко розморозити;
- збережеться овоч протягом тривалого часу;
- змішавши з іншими овочами, а потім заморозивши суміш, можна не думати взимку про приготуванні заправок для супів.
Є у такого способу зберегти урожай, як заморозка капусти, і недоліки:
- непридатність білокачанної для створення салатів;
- відсутність хрускоту після розморожування;
- високі вимоги до обсягу морозилки.
При розморожуванні білокачанної капусти слід бути обачними. Якщо продукт використовувати не вдалося, повторне заморожування неможливо.
Підготовка до заморожування
Для збирання овочів з грядки є свої терміни. Згодом її можна зберігати в сухому прохолодному місці або заморозити білокачанну капусту на зиму. З найпростішим процесом заморожування впорається навіть молода господиня. Однак дана процедура має певні нюанси:
- Перед тим як заморозити капусту, її необхідно добре підготувати: переконатися в цілісності качанів, відсутності ознак гниття.
- Для заморожування можна брати тільки міцні качани, які сформовані правильним чином.
- Не повинно бути слідів перебування комах, в іншому випадку гусениці будуть заморожені разом з листям, в яких ховаються.
- Верхні листки необхідно зняти, вимитий качан слід витерти рушником.
При появі підозр на наявність комах слід замочити вилок на півгодини в холодній воді, в яку попередньо додано 40 грамів кухонної солі на літр рідини. Після такої обробки вилок слід добре промити.
Як заморозити білокачанну капусту
Залежно від того, яким чином передбачається використовувати овоч, слід вибирати і спосіб заморожування: цілим виделкою, окремими листами або в нашаткувати вигляді. Від цього залежить і термін зберігання в морозилці.
Зберігати заморожені качани слід при температурі не вище -18 ° С протягом 8 – 10 місяців. Якщо створення зазначених умов неможливо, термін зберігання слід скоротити.
Якщо планується заготовити велику кількість листів та нашаткованого матеріалу, слід задуматися про придбання окремо стоїть морозильного апарату.
Кожну порцію слід скласти в пакет або загорнути в харчову плівку. У маленьких мішечках можна заморозити нашатковану капусту або цільні листя. Можливий і варіант з заготівлею цільних качанів, але для цього необхідно дуже багато місця.
Замороження цілого качана
При наявності відповідного обладнання можна морозити капусту на зиму в цілому вигляді. Згодом ці качани можна буде використовувати для приготування голубців. Кожна господиня знає, що в свіже листя м’ясної фарш не загортають, тому що лист лопається. Для цього його попередньо проварюють або ошпарюють окропом. Від різкого впливу температур капустяний лист втрачає властивості і стає податливим і м’яким.
У чистого і сухого вилка слід видалити качан. Краще, якщо зробити це гострим і тонким ножиком. Сухий качан акуратно обертають харчовою плівкою і прибирають в морозилку.
Плануючи робити голубці, необхідно заздалегідь дістати овоч з морозильної камери і залишити в холодильнику на деякий час. За кілька годин вилок стане придатним до використання і не зіпсується. Готуються голубці з замороженої капусти дуже швидко, після приготування можна буде виявити деякі незнайомі відтінки смаку.
Замороження нашаткованої капусти
Після видалення качана наріжте овоч зручним способом. Потім масу розфасовують по окремим пакетиках, видавлюючи з них повітря, і добре запаковують. Для заморозки слід відразу помістити пакети з капустою в морозилку.
При виявленні злегка гіркого смаку овоч необхідно на кілька секунд опустити в окріп, після чого воді дають стекти. Як тільки качан стане сухим, його можна шинкувати. Цікаві варіанти заготовок виходять, коли до капусти при заморожуванні додають інші овочі: буряк, морква, болгарський перець.
Умови зберігання
Замислюючись про те, чи можна заморожувати білокачанну капусту, слід знати, що зберігати правильно заморожений овоч можна 10 місяців. Дотримання технології припускає розміщення овочів в камеру, температура всередині якої нижче мінус 18 ° С.
Якщо капуста була залучена і разморожена, повторити процедуру не вийде. Листя стануть м’якими, тому в замороженому вигляді будуть являти собою крижану кашу.
При виборі способу зберігання капусти слід враховувати всі нюанси. Чи використовувати даний метод для збереження всього врожаю, вирішує кожна господиня самостійно. Однак заморозити хоча б якусь частину капусти коштує, тому що умови приготування деяких страв допускають використання морозива матеріалу.
Leave a Reply