Підгортання називається процес розпушення верхнього грунтового шару, що знаходиться поблизу від культури. Такий догляд дуже важливий і корисний для більшості рослин, тому дачники задаються питанням: чи потрібно підгортати перець?
Сам процес підгортання дає можливість посадці правильно рости, сприяє доступу кисню до кореневої системи, внаслідок такого впливу культура пускає нові корінці, необхідні для підживлення та стійкості в грунті.
Підгортання блокує процеси вимивання земельного шару в період проливних дощів. Це відмінна профілактика хвороб, грає підгортання важливу роль і перед похолоданням, заморозками, загартовуючи культуру, що сприяє зведенню до мінімуму всіх ризиків вимерзання.
Аргументи за і проти”
Незважаючи на всі переваги підгортання, серед дачників не існує певної відповіді на питання, чи треба виконувати цю процедуру по відношенню до перцям. Городники поділяються на дві групи: одна стверджує, що перець підгортати не можна, а друга впевнена, що ця процедура дуже корисна для рослини. Кожна думка має чітку аргументацію, що дозволяє зробити висновок про те, в якій ситуації потрібно проводити підгортання, а в який від цього варто відмовитися.
Велика частина дачників стверджує, що підгортання перців – непотрібна процедура. Таку думку обумовлено тим, що коренева система розташовується в області верхнього грунтового шару, в результаті чого в процесі розпушування її легко можна пошкодити. Існує і ще один аргумент проти підгортання: коренева система перців має шийку, розростання додаткових кореневих відгалужень для здійснення живильним і фіксує рослину в грунті функції перцям не потрібно.
Продовження терміну затримки вологості грунту може привести до поширення гнильних патологій на кореневій системі, стовбурі.
Існує і протилежна думка. Друга частина городників переконалася на власному досвіді, що перець позитивно відгукується на підгортання, тому овочівники вважають таку процедуру догляду за рослиною обов’язковою. Така позиція обумовлена тим, що завдяки кореневій системі, що розташовується у верхніх ґрунтових шарах, під час розпушування здійснюється підвищений приплив кисню до неї. Така киснева обробка сприяє активізації зростання і розвитку культури, підсилює біологічну функцію ґрунтових корисних мікроорганізмів, покращує здійснення харчування.
технологія підгортання
Перець абсолютно не переносить ґрунтової кірки, тому дачникам необхідно відстежувати моменти її формування і вчасно усувати сухість. Незважаючи на користь розпушування, дачники закликають підгортати перець дуже акуратно, щоб не пошкодити коріння.
Для цього необхідно знати правильну технологію:
- Варто врахувати, що однією з особливостей болгарського перцю вважається повільне зростання в перші 10 – 14 діб після пересадки. Така особливість обумовлена зміцненням кореневища. У цей період проводити підгортання не слід.
- Перше підгортання потрібно виконати через 24 – 48 годин після другого зрошення. Глибина розпушування не повинна перевищувати позначку в 6 – 8 сантиметрів.
- Під час масового цвітіння необхідно провести ще одне розпушування. Це підгортання можна поглибити до рівня 8 – 10 сантиметрів.
- Третє підгортання перців проводиться в момент формування зав’язі плодів. Може досягати глибини 14 – 16 сантиметрів.
- У фазу масового плодоношення глибина розпушування повинна бути знову скорочена до 6 – 8 сантиметрів.
Якщо земля відрізняється важкої структурою, підгортання можна проводити трохи глибше, щоб забезпечити краще прогрівання і провітрювання грунтового шару. Однак робити це слід дуже акуратно, щоб не пошкодити сформовані корені.
Крім зазначених випадків, неглибоке розпушування слід проводити після кожного поливу або дощу. Під час такої обробки грунту слід витягувати бур’яни. Посаджену рослину необхідно підгортати тільки після формування 4 – 5 справжніх листочків. Після такої обробки грунт на грядці слід мульчувати компостну добривом, вкривати соломою або іншими відповідними матеріалами.
При вирощуванні перців у відкритому грунті розпушування слід проводити і в міжряддях. Щоб не завдати шкоди рослині, необхідно враховувати кілька рекомендацій:
- Міжрядні обробки під час масового цвітіння виробляються на глибині 10 – 12 сантиметрів.
- В період формування зав’язі рихлити ґрунт потрібно не глибше 15 сантиметрів.
- Під час масового плодоношення обробка проводиться на глибині 22 – 25 сантиметрів.
- Якщо міжряддя відрізняються вузькістю, їх необхідно припинити обробляти під час масового цвітіння.
- Широкі міжряддя не слід обробляти після того, як культура досягне висоти навішування обробних минимашин або тракторів сучасних моделей.
- Під час вегетаційного періоду необхідно 2 – 3 рази підгорнути рослину з метою видалення бур’янів.
Підгортання дозволяє дачнику присипати сорняковие сходи грунтовим шаром в 5 – 6 сантиметрів, під гнітом якого вони гинуть. У період вегетації можливе проведення 4 – 5 міжрядних обробок.
Необхідність процедури в теплицях
Чи потрібно перці підгортати, якщо культура посаджена в тепличних конструкціях? Підгортання перцю в теплиці – процедура необов’язкова. Це обумовлюється тим, що нові корінці у посаджених культур не формуються, а саме цей процес – головна мета підгортання.
Але так як перці не переносять формування ґрунтової кірки, землю слід регулярно рихлити на невелику глибину. Така процедура стане відмінною профілактикою багатьох захворювань, наситить кореневу систему рослини киснем і виключить формування гнилі на коренях і стеблах. Процедуру розпушування грунту в парнику найкраще поєднувати з провітрюванням.
Позитивні риси
Багато дачники переконалися на власному досвіді, що окученние таким способом перці відрізняються активізацією свого розвитку. Процедура має ряд інших переваг:
- поліпшення припливу повітря до кореневої системи призводить до прискорення росту і розвитку рослинної культури;
- проводиться непряма стимуляція корисних грунтових мікроорганізмів, благотворно впливають на здоров’я рослини і знижують ризик появи поширених патологій;
- зведення ризику формування гнилі на кореневище або стовбурі рослини;
- подібне розпушування дозволяє вчасно боротися з бур’янами.
Відмітна риса зростання болгарського перцю в тому, що культура добре формує додаткові кореневі відростки виключно на зелених стеблах і до формування сім’ядольних листків. Підгортання в цей період тільки стимулює процес і допомагає рослинної культурі швидше вирости і розвинутися.
Коли перцеві стебла вже одерев’яніли, рослина негативним чином реагує на заглиблення кореневої шийки і розпушування, що здійснюється в глибоких шарах грунту. Це пояснюється тим, що підвищується ризик порушення цілісності поверхневої кореневої системи.
При дотриманні всіх правил підгортання і розпушування посаджений перець буде позитивним чином відгукуватися на процедуру. Найчастіше підгортання сприяє прискоренню зростання перцю, підвищенню врожайності в період масового плодоношення. Для цього необхідно акуратно проводити обробку землі плавними рухами, що не дозволяють пошкодити цілісність корінців.
Leave a Reply