Внесення ґрунтових добрив – один з найважливіших етапів в житті будь-якого городника. Багато хто просто не знають, чим підживити розсаду перцю для досягнення максимальної врожайності, які елементи необхідні для стабільного зростання. Але з якою періодичністю необхідно вносити їх в грунт, яким методом найкраще удобрювати сімейство пасльонових і про яке різноманітності поживних елементів може йти мова? Ці та багато інших питань виникають в процесі вирощування городньої культури.
розсада
Перці, як і помідори, висаджують за допомогою розсади. Це значно економить час овочівників, підвищує врожайність. Готова розсада швидше приживається і дає плоди.
Але чим полити розсаду перцю, щоб краще росла в тепличних умовах? Тут думки овочівників починають розходитися. Звичайно, можна завжди купити готову. Але в цьому випадку пропадає інтерес, а розводити полюбився з минулого сезону сорт – це свого роду мистецтво.
Цікаві деякі нюанси, властиві кожному виду рослин. Наприклад, підживлення азотом викличе бурхливе зростання, але чи є необхідність стимулювати розсаду? Адже за рахунок інтенсивного росту розсада може стати непридатною для висаджування.
Тут можна спиратися на два моменти:
- Є думка, що в домашніх умовах підгодівлю розсади перцю проводити не потрібно. Розумне рослина сама вибере собі меню. У звичайному (неістощенном) грунті є всі елементи, необхідні для росту.
- Інші любителі мають протилежну точку зору, вибираючи грунт, насичений корисними елементами і проводячи регулярну підгодівлю. Розсада виростає міцною, радуючи овочівників своїм насиченим зеленим кольором.
Дійти спільної думки тут допоможе кінцевий результат. Необхідно уважно стежити за життям рослини і при необхідності коректувати зростання. Наприклад, підгодівля перцю йодом важлива як на початковому етапі, так і при формуванні плодів.
Ознаки гарної розсади:
- висота не більше 20 см;
- насичений зелений колір.
- сформувалися квітки, іноді зав’язі;
- специфічний, сильний аромат здорового рослини;
- хороша коренева система;
- листя середньої величини без ознак захворювань – колір рівномірний, менш інтенсивний по краях;
- стебло пружний, при погойдуванні пружинить, повертається у вихідне положення.
Домогтися таких показників – це справжнє мистецтво, але тим цікавіше сам процес. Тут важливо вчасно підгодувати розсаду перців потрібними елементами, запастися всілякими видами добрив, розробити ефективну методику поливу.
Зрошення зазвичай поєднують з підгодівлею – так культурі найпростіше засвоїти поживні речовини. Тут є і практичний момент: елементи не вимиваються водою. Після пікіровки полив розсади перців обов’язковий – рослини активно кинуться заповнювати вільне місце, а на це їм знадобляться сили.
етапи підгодівлі
Після розсаджування рослини по окремим горщикам можна очікувати появи перших листків. З цього моменту всі життєві процеси прискорюються. Культура починає інтенсивно поглинати сонячне світло, прискорюється процес фотосинтезу. Хтось розводить розсаду як на грядці, використовуючи для цього неглибокі плоскі дерев’яні шухлядки. З цього моменту необхідно підживити розсаду.
Наступну підгодівлю роблять по закінченню 15 діб – це потрібно для нормального функціонування і розвитку всієї рослини. Її так і називають – загальної. Грунт збагачують набором мікроелементів, серед яких культура сама знаходить найнеобхідніше. Підживлення особливо актуальна, якщо не росте розсада або ми бачимо уповільнення всіх процесів.
Фінальну підгодівлю роблять за два – три дні перед висадкою культури. Необхідність цього лежить на поверхні. При пересадці розсада перцю піддається відразу декільком факторам, з якими культурі доведеться жити до моменту зняття врожаю:
- сонячне світло;
- вітер;
- інший хімічний склад грунту;
- дощ;
- град;
- різка зміна температури.
Не забуваємо про шкідників і грунтові бактерії. Культурі просто необхідно запастися поживними елементами, щоб безболісно пережити цей хвилюючий момент.
Після пікіровки підгодівля розсади перцю може бути корисна. Ми змінюємо умови утримання, а культури чуйно реагують на стан навколишнього середовища.
Отже, ми виділили три етапи життя рослини. На кожному з них необхідна допомога людини. При дотриманні черговості підгодівлі є непоганий шанс виростити міцну, сильну розсаду, що призведе до хорошого урожаю.
У більшості опитаних городників розсада перцю проходить через процедуру загартовування. За своїми властивостями дія схоже з загартуванням людського організму. Готові горщики просто виставляють на вулицю, поступово збільшуючи періодичність і час. Всі хімічні процеси у рослини поступово адаптуються до більш суворих умов утримання, що полегшує хворобливий процес адаптації. Довкілля для культури стає менш агресивною і, в кінцевому підсумку, життя перемагає.
Бабушкін рада
Кожен любитель намагається вберегти культуру на перехідних етапах її розвитку. Після пересадки можна використовувати заздалегідь приготовані ковпаки. Непогано підходять для цих цілей п’ятилітрові пляшки з-під чистої питної води. Нижня частина з кришкою акуратно вирізається. На денці можна виконати невеликі отвори.
За допомогою цієї конструкції захищають культуру від впливу вітру, комах і інтенсивного сонячного світла. Досить просто акуратно надіти захисний ковпак на паросток перцю, ніж після пересадки дивитися на муки при адаптації. Важливо, щоб листочки не торкалися країв пластика. Днем поверхня нагрівається під впливом сонячного світла, що може обпалити ніжну листя або стебло.
чим удобрювати
Існує велика кількість різних добрив для сімейства пасльонових. Вибір кожного з них – відповідальний момент, що впливає на врожайність. Наприклад, підгодівля солодкого перцю може відрізнятися від годування гіркого. Регіональні відмінності сильно позначаються при виборі певного типу добрив. Хімічний склад грунту, кліматичні умови в різних районах країни можуть сильно відрізнятися.
Види добрив:
- Калієва селітра. Розлучається з розрахунку 30: 10000. Тридцять грам сухої речовини на десять літрів чистої води. Щоб уникнути небажаних хімічних реакцій не залишають про запас, використовують відразу після приготування. Можна купити в готовому, розведеному вигляді – так навіть краще.
- Аміачна селітра. Викликає інтенсивне зростання, легко засвоюється. Містить азот. Про його нестачі можна судити по потемнілим і зморщеним листям. Зазвичай застосовують при активному цвітінні.
- Кальцієва селітра. Кальцій дасть поштовх до розвитку, в результаті чого зростуть пухкі плоди. Рецепт приготування розчину простий – 20 грам добрива змішують з 10 літрами чистої води.
- Препарат Кемира-люкс, друга назва – дженджик. Існує велика кількість різновидів даного препарату: Плюс, Універсал, Універсал – 2, Осіннє, Картопляне, Квіткове. Для перців непогано підходить з приставкою Люкс. Містить збалансований склад макро-і мікроелементів, необхідний для нормального розвитку всієї культури.
- Дріжджі. Ця культура грибків корисна не тільки для приготування смачних булочок або домашнього вина. Підживлення дріжджами корисна для болгарського перцю, тому що містить велику кількість корисних елементів. Розрізняють суху підгодівлю і за допомогою заздалегідь розведеного розчину. Рекомендується першу підгодівлю розсади проводити за допомогою дріжджів.
- Суперфосфат. Зміцнює кореневу систему. Щоб були товстенькі ніжки, необхідна розгалужена коренева мережу. Містить велику (близько 20%) кількість фосфору. Подвійний суперфосфат – близько 45%.
Існує хороший рецепт приготування комбінованого дріжджового розчину: на 20 літрів води йде 20 грам харчових дріжджів, курячий послід (на розсуд городника), деревна або солом’яний зола. Все ретельно перемішують і дають відстоятися кілька годин. Поливають культуру на відкритих грядках або в теплиці. Відноситься до видів регулярних підгодівлі.
Не можна забувати і про роль органічних добрив. Мінеральні сухі суміші з’явилися в результаті розвитку хімічної промисловості. Сталося це відносно недавно. Всі хімічні процеси, що протікають в органіці, були адаптовані до життя в природному середовищі і формувалися мільйони років:
- Коров’ячий гній. Рекомендується застосовувати при підготовці грядок. Перекопують разом із землею. На підготовлений грунт висаджують саджанці. Можна покласти між рядами – це збагатить ґрунт при кожному поливі.
- Курячий послід. Містить велику кількість азоту. Вирощуючи культури родини пасльонових, не забувайте про це елементі. Викликає інтенсивне зростання перців. Погано розчиняється, тому перед використанням суміш відстоюють кілька днів. Розводять в пропорції одна частина посліду на десять частин води.
- Яєчна шкаралупа. 20 штук варених яєць очищають від шкаралупи і товчуть її в ступі. Потім заливають 4 літрами окропу і залишають відстоятися на п’ять діб. Розчин проціджують, поливають грядки, що дозволяє вирости хорошим перцям. Корисні властивості обумовлені великим вмістом калію, який виконує транспортну функцію, переносячи корисні елементи з грунту до кожної клітинки.
Рецепт з кропиви
Даний рецепт заснований на процесі бродіння – схожі реакції ми отримуємо в компостній ямі. За допомогою дріжджів збагачуємо склад мікроелементами, прискорюємо процес. Якщо в компостній ямі хімічні реакції відбуваються за рахунок природних факторів, то за допомогою дріжджів отримати хорошу підгодівлю можна вже через 18 діб:
- Заздалегідь заготовив свіжу кропиву. Важливо, щоб умови її утримання були максимально наближені до природних. Трава не повинна зростати поблизу дороги, так як проїжджаючі автомобілі викидають в повітря токсичні гази, які легко засвоюються, осідають на листі, стеблі, потрапляють в грунт, входять в хімічний склад самого рослини.
- Беремо відро ємністю 10 літрів. Заповнюємо його на 50% щільно утрамбованої кропивою. Розводимо дріжджі в теплій воді, заливаємо в відро. Розчин повинен покривати всю площу бадилля. Берегти від сонця – при надмірному нагріванні реакції бродіння сповільнюються. Для прискорення процесів кожні три дні перемішуємо майбутнє добриво. Через дві – три тижні підгодівля готова.
Поливати відцідженим розчином перчіковие культури можна кожні 10 днів, незалежно від графіка основних підгодівлі. Цей зміцнює склад корисний для розвитку дорослої рослини.
При роботі з дріжджами зверніть увагу на температуру води: рідина не повинна бути гарячою. Дріжджі – живі грибкові культури, які гинуть при температурі +40 градусів. За аналогією з людиною, якщо градусник показує +40, це може завдати шкоди організму.
Отже, четвертий етап – утворення плодів. Крім основного графіка підгодівлі, необхідно внесення кальцію і калію в грунт. Не забуваємо про зрошення – якісний полив допоможе культурі зберегти здоровий колір і пружність. Вода просто необхідна для нормального функціонування всіх частин культури – це та поживне середовище, в якій відбуваються важливі хімічні реакції живого організму.
Рекомендується організувати полив городу таким чином, щоб спостерігалася певна послідовність:
- полив;
- просушування грунту;
- розпушування.
Ці три кити – запорука гарного врожаю. Тим більше що на другому і третьому етапі з’являється непогана можливість для боротьби з бур’янами.
Готовий урожай збирають до кінця серпня. За цей час проходить п’ять основних підгодівлі:
- після появи перших листочків у розсади;
- через 15 днів після першого етапу годування;
- фінальна – за кілька днів до посадки удобрюємо розсаду;
- в період активного цвітіння;
- під час формування плодів.
У проміжках між основними підгодівлею необхідно вносити мінеральні органічні добрива – це збагатить ґрунт. Навіть якщо перці споживають мало заліза або солей, удобрені таким чином площі будуть корисні для інших культур. Сівозміну корисний для всіх видів рослин – на наступний рік на місці перців виросте відмінна квасоля.
При внесенні добрив в грунт необхідно уважно спостерігати за рослиною. Культури досить інерційні, і досягнення необхідного ефекту може розтягнутися на тривалий період часу. Наприклад, підгодівля йодним розчином буде помітна після зняття врожаю і вживання його в їжу. Йод збільшує вміст вітаміну C в плодах. Це можна буде відчути тільки на смак.
Крім смакових відчуттів, йод:
- підсилює захисні властивості рослини – не кожна бактерія зможе поласувати шматочком йоду, для них це отрута: запах йоду відлякує комах і шкідників;
- стимулятор росту городніх культур;
- допомагає виростити соковиті плоди, впливає на врожайність.
Остання властивість йоду пояснюється досить просто. Періодично підгодовуємо перці розчином протягом усього сезону – це посприяє засвоєнню азоту, що призведе до хорошого росту всієї культури.
Грамотне застосування мінеральних і органічних добрив завжди допоможе досягненню максимальної врожайності. У поєднанні з поливом, освітленням, доглядом, гарантує хороший урожай. Організовуючи регулярну підгодівлю, можна виростити чудові соковиті плоди, насичені поживними елементами, які так необхідні організму взимку.
Leave a Reply