Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка



Вітаємо вас, дорогі друзі!

Черговий дачний сезон в самому розпалі і всі, чого нам так не вистачало цієї довгої зими – справжньої свіжої зелені і вітамінів, буйно зростає і пахне прямо на грядках!

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Всім нам відомий базилік, він же Рейхан, з надзвичайно насиченим пряним ароматом, традиційно використовується в приготуванні найрізноманітніших соусів і страв, повідомляючи їм своєрідний пікантний акцент. Але його характерне пекуче післясмак з холодить нотками камфори вдало доповнює не тільки салати з сиром і свіжими овощамі.Содержаніе:

  1. Види базиліка і чим він нам корисний
  2. Домашній лимонад з базиліком
  3. Холодний чай каркаде з базиліком
  4. Винний коктейль з апельсином і базиліком
  5. Лімончелло з базиліком
  6. Лікер «Південна ніч»
  7. Класична настоянка на Рейхані

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

З додаванням базиліка готують літні освіжаючі напої, а так само спиртовмісні настоянки, смачні лікери та всілякі коктейлі з найрізноманітнішими інгредієнтами. Хочете спробувати?

Отже, знайомтеся базилік рецепти напоїв з якого відкриють вам цю запашну приправу із зовсім несподіваного боку.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Види базиліка і чим він нам корисний

Перш ніж приступити безпосередньо до рецептур, пару слів про різновиди Рейхана і його корисні властивості. Ми, як не особливо вимогливі споживачі, частіше купують зелень на ринку, звикли розрізняти два види базиліка – зелений, він же запашний або камфорний, і фіолетовий.

Досвідчені садівники, мабуть, обуряться настільки спрощеним підходом до класифікації видів, тут же згадавши лимонний, коричнева, червоний, чорний базилік і кілька його популярних сортів з перерахуванням їх зовнішніх і смакових відмінностей.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка


Що ж, не будемо заглиблюватися в ботанічні нетрі, і при виборі цієї ароматної травички будемо орієнтуватися на її колір. Зелений базилік надає настоям і відварів насичений і освіжаючий смак, фіолетовий – більш різкий і пряний.

Ще один нюанс, на який слід звернути увагу при приготуванні фіто напоїв: листя Рейхана, зібрані в період бутонізації, максимально насичені ефірними маслами і вітаміном C, що помітно підсилює їх аромат і смакові якості.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

І коротко про користь цього чудесного рослини. Базилік має сильні протизапальні властивості, допомагає полегшити симптоматику респіраторних захворювань, викликаних інфекціями і вірусами.

Сприяє відходу мокроти при бронхітах, покращує перистальтику кишечника. У народній медицині застосовуються відвари з листя Рейхана для усунення спазмів при метеоризмі.

Крім потужного антиоксиданту, вітаміну C, в його склад входить нікотинова кислота, нормалізує рівень холестерину, рутин, що сприяє зміцненню судин і поліпшенню кровообігу, бета-каротин (провітамін A) і вітамін B2, що стимулюють обмінні процеси в організмі, поліпшують зір і підвищують імунітет.

Загалом, в усіх відношеннях базилік – чудове рослина, яке слід ввести в свій раціон, щоб про запас запастися вітамінами і зміцнити своє здоров’я.

Домашній лимонад з базиліком

Варіантів цього літнього тонізуючого напою безліч, і у кожної господині знайдеться свій перевірений рецепт з цього приводу. Його можна готувати порційно, але для великої компанії, швидше за все підійде наступна технологія.

Спочатку готуємо концентрований сироп, потім вже перед подачею розбавляємо його звичайною або мінеральною водою, адже одні любить солодша, а інші – навпаки.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Домашній лимонад з ароматом базиліка вийде смарагдового кольору, якщо додати в нього запашний зелений базилік, або лілово-рожевим, якщо ви використовуєте фіолетовий Рейхан.

З розрахунку на 1 літр води нам знадобиться:

  • 0,4 кг цукру
  • 1 пучок базиліка
  • 6 лимонів
  • кілька часточок лайма
  • лід

Ріжемо лимони навпіл і віджимаємо сік за допомогою соковижималки. Частину, що залишилася шкірку заливаємо літром води і додаємо цукор, ставимо каструлю на вогонь і доводимо до закипання. Поки процес йде, займемося базиліком.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Обдираємо з гілочок листя, дрібно ріжемо і розминаємо його товкачем з невеликою кількістю цукру до пастоподібного стану. Отримане пюре відправляємо в знятий з вогню гарячий сироп, туди ж відправляємо лимонний сік і даємо настоятися до повного охолодження.

Остиглий концентрат лимонаду проціджуємо і переливаємо в пляшку. Перед подачею наливаємо приблизно 50 мл сиропу у високу склянку, додаємо часточки лайма і лід, доливаючи вміст до потрібного обсягу мінеральною водою.

Освіжаючий і натуральний лимонад з пряними нотками базиліка – все що нам потрібно для щастя в жаркий літній полудень!



Холодний чай каркаде з базиліком і лемонграсу

Неймовірно насичений колір і смак цього тонізуючого напою з терпким акцентом базиліка і мажорними цитрусовими нотками лайма і лемонграсу бадьорить одним лише своїм виглядом, чудово тамуючи спрагу.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Справжня вітамінна бомба, на приготування якої знадобиться мінімум часу. Отже, нам будуть потрібні:

  • 5 склянок води
  • 1 тонко нарізаний стебло лемонграсу
  • 1/4 склянки меду або кленового сиропу
  • 1/2 склянки сухих квітів гібіскуса (каркаде)
  • 3/4 склянки свіжого листя базиліка
  • 1/2 склянки свіжого соку лайма
  • скибочки лайма для оформлення

Кип’ятимо воду і заливаємо нею гібіскус, нарізані листя базиліка і стебло лемонграсу. Нехай це все настоїться протягом півгодини, краще в каструльці з щільно закупореній кришкою.

Після цього фільтруємо через сито і переливаємо отриманий настій в графин. Трохи чаю відливаємо в формочки для льоду і відправляємо в морозилку. В решту обсягу додаємо лаймовий сік і підсолоджувати медом або кленовим сиропом.

Через брак ні того ні іншого цілком згодиться звичайний цукор, тут вже орієнтуйтеся на власний смак.

Все, пора на холод до повного охолодження. Подаємо у високих склянках, в які попередньо викладаємо лід і кілька скибочок лайма. І пара листочків базиліка – для прикраси!

Винний коктейль з апельсином і базиліком

Цей простий рецепт напою на основі білого десертного вина з додаванням соковитого апельсина і пряно холодить післясмаком Рейхана доставить вам кілька приємних хвилин прохолодним літнім вечором.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Для приготування цього легкого алкогольного коктейлю запасіться:

  • пляшкою напівсолодкого білого вина
  • гілочкою базиліка
  • великим апельсином
  • половинкою лайма
  • мінералкою і льодом

Тонко порізаний апельсин товкачем розминаємо з листям базиліка, до появи соку і інтенсивного аромату. Виливаємо в графин вино і додаємо до нього отриману пряно-цитрусову суміш. Накриваємо кришкою і даємо настоятися протягом години.

У склянки кидаємо лід, доливаємо процідженим вином і мінералкою. І негайно починаємо дегустувати, блаженно заплющивши очі.

Лімончелло з базиліком

Про те, як приготувати культовий італійський лікер Limoncello ми вже писали на сторінках нашого дачного блогу. Додамо до нього ароматний Рейхан, і його смак і колір заграють новими яскравими відтінками!

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Нам знадобиться:

  • 4 лимона
  • 0,4 кг цукру
  • пучок базиліка (листя)
  • 0,3 л спирту
  • 0,5 л води

Ножем для чищення овочів тонко зрізаємо жовту цедру з лимонів, не зачіпаючи білу м’якоть. Листя Рейхана обриваємо зі стебел і дрібно нарізаємо. Все це змішуємо в банку, заливаємо спиртом, закупорюють і відправляємо в темний комору на пару тижнів. Раз в день банку корисно струсити для інтенсифікації процесу.

Через покладений термін фільтруємо вміст банки через пару шарів марлі і готуємо солодкий сироп. Цукор з водою доводимо до кипіння, знімаємо піну і даємо повністю охолонути.

Потім вливаємо в нього ароматизований лимонною цедрою і базиліком спирт, переливаємо в пляшку і тримаємо в холодильнику ще 5-6 днів.

Ароматний лікер з терпкими нотками базиліка і лимонної свіжістю подають сильно охолодженим в маленьких заморожених чарочка після їжі. Корисно для травлення!

Лікер «Південна ніч» з Рейхані, імбиром і лавандою

Насичено пряний і солодкий лікер з домінуючим відтінком базиліка, ніжним ароматом гірської лаванди і легкої імбирної гіркуватістю.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

Щоб приготувати цей цілющий нектар нам знадобляться такі інгредієнти:

  • горілка 1,75 л
  • вода 0,5 л
  • цукор 0, 45 кг
  • 50 гр. листя Рейхана
  • 5 крапель ванільного екстракту
  • по 1 щіпці сухого порошку імбиру і суцвіть лаванди
  • 1-2 шт. сухий гвоздики
  • 1 ч.л. кориці

Листя базиліка потрібно промити, обсушити і дрібно нарізати. Потім змішуємо їх зі спеціями і ваніліном, ретельно все це розтираючи товкачем в ступці.

Ароматну пасту заливаємо горілкою і даємо чарівному зілля настоятися протягом двох тижнів в теплому, але затемненому місці.

Після закінчення часу настоянку ретельно фільтруємо через ватний диск і варимо цукровий сироп стандартним способом. У остиглий сироп вливаємо алкоголь і переливаємо вміст в банку.

Ще тиждень витримки в прохолодному місці, і можна приступати до вдумливої ​​і грунтовної дегустації нашої «Південної ночі». Тільки акуратно, стежте за зірками!

Класична настоянка на Рейхані

Цей, скажімо так, чоловічий варіант, напевно припаде до смаку нашої сильній половині людства. А експрес метод її приготування, оригінальний пряний аромат і корисні властивості, поліпшують апетит і травлення виявлять достатньо охочих освоїти цю просту технологію, щоб пропустити чарочку-другу під час щільного обіду або вечері.

Дачний сезон: готуємо лимонад, коктейлі та лікери з базиліка

На 1 літр горілки потрібно взяти приблизно 100 гр. нарізаних листя базиліка. Змішуємо всі в скляній банці, закриваємо кришкою і через 3 дня готовий проціджений напій розливаємо по пляшках. Можна подавати до столу – смачного!

Тетяна Соболєва

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*