Добриво з яєчної шкаралупи – для яких рослин, відео



Багато чув про застосування від шкаралупи яєць на городі і в саду. Підкажіть, як використовувати яєчну шкаралупу для добрива, і для яких рослин можна її застосовувати?

Багато городників, садівників і квітникарі при вирощуванні культур віддають перевагу органічним підкормкам. Таке добриво в буквальному сенсі лежить під ногами, оскільки органіка в даному випадку – це продукти, отримані в результаті життєдіяльності птахів та тварин, а також харчові відходи зі столу людини. До останніх належить і яєчна шкаралупа.

Переваги яєчної шкаралупи

шкаралупа

Шкаралупи яєць містять багато корисних мікроелементів (у першу чергу кальцію), необхідних для нормального розвитку рослин. Вони широко застосовуються для підгодівлі різних культур, оскільки покращують їх загальний стан і надають позитивну дію на врожайність. Крім того, при внесенні в грунт шкаралупа добре її роскисляє і збагачує мінералами, а також робить більш пухкою. Її використовують ще для профілактики деяких захворювань і відлякування шкідників.

Яєчне добриво має свої переваги перед покупними препаратами, а саме:

  • на 100 % натуральне і не містить хімії;
  • має велику кількість кальцію;
  • є абсолютно безпечним для рослин і людини;
  • при внесенні неможливо перевищити дозування;
  • не вимагає великих фінансових витрат, особливо при наявності пташника.

Приготування добрива з шкаралупи

заготівля шкаралупи



У цілому вигляді шкаралупу розкидати по городу не варто – це лише приверне птахів, які поїсть разом з нею і всі насадження, та й користі від такого способу немає ніякої. Для того щоб великі шматки повністю розклалися і віддали свої речовини грунті, буде потрібно дуже багато часу.

Перш за все, слід спочатку правильно заготовити і обробити шкаралупу:

  1. Шкарлупки від яєць необхідно помити. Щоб у процесі висихання не з’явився неприємний запах — зняти тонку плівку всередині.
  2. Скласти все в коробку з картону і залишити, щоб просохло.
  3. Подрібнити шкаралупу руками, ступкою або в кавомолці в залежності від подальшого способу використання.

У разі промивання шкаралупи і видалення плівки, вимивається і деяку кількість вітамінів, тому для їх збереження шкаралупу можна відразу висушити в духовці.

Застосування добрива

настій

Подрібнені шкарлупки вносять безпосередньо в грунт або готують з них настій. Наполягати можна і цілу шкаралупу.

Яєчний порошок слід зберігати в скляній банці під кришкою.

шкаралупа на грядці



Яєчну шкаралупу використовують як добрива для таких рослин:

  1. Більшості овочевих культур (помідор, перцю, огірків, буряків тощо).
  2. Ягідних чагарників (малина, смородина, аґрус та ін).
  3. Фруктових дерев (яблуня, вишня, абрикос, черешня, айва, груша).
  4. Декоративних квітучих рослин (як кімнатних, так і ростуть у відкритому грунті).

Яєчна шкаралупа як добриво – відео

Читайте також: Як удобрити кущ смородини, не пошкодивши коріння (відео)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*