Лечо з квасолею на зиму є дуже поширеною заготівлею, яку робить практично кожна домогосподарка. Закрутка з стручкової квасолі використовується як соус або гарнір до страв, приготованих з риби і м’яса.
Самостійно зробити лечо з квасолею на зиму не так вже й легко. Тому рекомендується заздалегідь ознайомитися з тим, як приготувати таку закуску своїми руками.
Основні рекомендації
Для приготування смачного лечо з спаржевої квасолею, слід скористатися основними рекомендаціями:
- обов’язково промивайте під проточною водою квасоля і всі овочі, які будуть використовуватися для приготування закачування;
- якщо все боби дуже сухі, то доведеться замочувати їх протягом 10-12 годин;
- для приготування лечо необхідно використовувати помідори, які були подрібнені за допомогою блендера або м’ясорубки.
класичний рецепт
Існують різні рецепти створення зимових закруток зі стручкової квасолею. Найбільш популярним є класичний рецепт, яким користуються практично всі домогосподарки. Для приготування закуски знадобляться такі інгредієнти:
- 3 кг перцю;
- 700 г квасолі;
- 5 кг томатів;
- 500 г цибулі;
- 200 г цукру;
- 60 г солі;
- 120 мл оцту;
- 400 мл олії.
Для початку необхідно ретельно промити червоні томати. Потім вони пропускаються через м’ясорубку, щоб отримати густувату суміш. З перемелених томатів видаляються залишки шкірки і насіння. Підготувавши помідори, можна приступити до перцю. Спочатку зрізається верхівка перцю, після чого він шаткується на невеликі поздовжні шматочки. Нарізаний перець з перемеленими помідорами додаються в каструлю і нагріваються на газовій плиті до закипання. Через півгодини в суміш додається трохи масла з цукром і сіллю.
Паралельно з цим слід проварити квасоля. Вариться вона не дуже довго – 20-30 хвилин. Потім все розподіляється по банкам, заливається оцтом і закочується. Все закочені банки повинні остигати кілька годин, після чого їх можна перенести в льох.
З морквою
Деякі домогосподарки готують лечо з спаржевої квасолі на зиму з морквою, яка зробить це блюдо смачнішим. При використанні даного рецепта, рекомендується консервувати кольорову квасолю. Вона зробить класичні тони лечо більш насиченими.
Щоб приготувати закачування, знадобляться:
- 450 г квасолі;
- п’ять головок цибулі;
- чотири перцю;
- 300 мл олії;
- 70 г солі;
- дві головки часнику.
Перш ніж приступити до приготування закуски з морквою, доведеться витратити чимало часу на підготовку інгредієнтів. Спочатку потрібно зайнятися замочуванням бобів. Вони повинні вимочувати протягом 10 годин. При цьому кожні кілька годин необхідно замінювати воду. Набрякла квасоля промивається в холодній воді, висипається в каструлю з окропом і вариться півгодини.
Поки будуть варитися боби, можна зайнятися томатами. Вони бланшують, очищаються від шкірки і кришаться на невеликі шматочки. Після цього на кільця нарізається цибуля з перцем. Також не варто забувати і про моркви, яка треться на тертці.
Лук висипається на сковорідку для подальшої обжарювання. Він обсмажується до коричневого кольору, після чого, його слід помістити в окрему миску. Потім, слід обсмажити моркву з помідорами. Не можна смажити їх дуже довго, щоб вони не підгоріли. Тому вони смажаться на середньому нагріві 20 хвилин і висипаються в миску з цибулею. В останню чергу на сковороду викладаються варені боби, які потрібно смажити не довше 15 хвилин.
Всі приготовані інгредієнти перемішуються в мисці і розподіляються в банки.
З баклажанами
Лечо є універсальним блюдом, яке можна постійно вдосконалювати за допомогою різних продуктів. Багато кухаря додають в рецепти закрутки баклажани. Для створення такого лечо знадобляться:
- кілограм баклажанів;
- кілограм перцю;
- 2 кг квасолі;
- 300 мл оцту;
- три лаврових листки;
- 50 г солі;
- 100 г цукру;
- 4 кг томатів;
- 300 мл олії.
Приготування починається з підготовки баклажанів. Для початку їх необхідно очистити від бруду і висушити. Потім вони нарізаються на невеликі колечка товщиною не більше 15 мм. Нарізані овочі викладаються в друшляк, засипаються сіллю і ставляться під гніт. Це робиться, щоб позбутися від гіркоти. Потім вони викладаються на сковорідку і трохи підсмажують до появи рум’яної скоринки.
Закінчивши з баклажанами, приступаємо до підготовки інших компонентів. Морква з квасолею бланшують, а перець очищається від насіння і нарізають кільцями. Після цього підготовлені інгредієнти поміщаються в каструлю. Для створення маринаду в іншу ємність додаються помідори з часником, цукром і оцтом. Все ретельно перемішується і вариться півгодини. Після цього маринад виливається в каструлю і кип’ятити на повільному вогні 25 хвилин. Потім в банки додається запашний перець з лавровим листком і виливається готове лечо.
висновок
Заготовити на зиму квасолеві лечо зможе навіть людина, якій раніше не доводилося цим займатися. Для цього доведеться скористатися тим чи іншим рецептом лечо з квасолею на зиму.
Leave a Reply