Нинішні землевласники стали звертати свою увагу на розведення тварин, які для нашої природної зони не зовсім звичні. Наприклад, в Євразії все частіше з’являються страусові ферми. І хоч історичною батьківщиною цієї екзотичної птиці є спекотна Африка, відчувають себе ці величезні пернаті тут досить затишно.
Чим вигідно розведення страусів?
Фермер, який почав займатися цією справою, напевно буде отримувати замовлення на молодняк, дорослу птицю і запліднені яйця від інших птахівників, які мріють відкрити свій бізнес.
Дуже смачне і корисне дієтичне м’ясо з задоволенням придбають ресторани. За смаком воно нагадує телятину, а для його приготування використовуються всі відомі види термічної обробки. Одна доросла особина може дати 28-30 кг ніжного червоного м’яса.
Дуже цінується страусиний жир. З нього виготовляють фармакологічні креми, які стимулюють регенерацію, володіють зволожуючим і пом’якшувальною ефектом. Також жир входить до складу мила та інших косметичних засобів. З однієї тушки страуса можна отримати до 15 кг топленого жиру.
Одне яйце страуса важить від 500 грамів до 2 кг. Воно з успіхом замінить 30-40 яєць курей. Одна особина здатна за рік до дати 65 яєць. А зберігатися в прохолодному місці вони можуть близько року без втрати смакових якостей.
З шкаралупи страусиних яєць виготовляють безліч цікавих креативних речей: шкатулки, плафони на лампочки, вази, кубки. Серед художників сьогодні дуже популярні розпис шкаралупи фарбами, гравіювання і різьблення свердлом.
Пір’я махові і рульові використовувалися в позаминулому столітті для виготовлення віял, опахал і плюмажей головних уборів. Сьогодні їх скуповують дизайнери одягу і танцювальні колективи. Решта пір’я йдуть на наповнення пуховиків, подушок і перин. На продаж пір’я і пуху фермер може отримувати майже 15% загального доходу від розведення страусів. Причому пір’я у страусів не висмикують, а зрізують близько до шкіри. Цю процедуру проводять з птахом старше 2 років, оскільки у молодих особин пір’я та пух низької якості.
Користується високим попитом і шкіра страусів. Вона надзвичайно еластична. З неї виготовляють ручної роботи, сумки, рукавички, гаманці, ремені, взуття. За якістю страусова шкіра прирівнюється до крокодилової і зміїної.
Хвороби страусів
Цікавий той факт, що ця птиця, будучи вихідцем з Африки, легко витримує морози до -15 градусів. А вже спека їй і зовсім не страшна. Вона при +56 градусах відчуває себе чудово.
Досить високий імунітет до різних захворювань, низька смертність спрощує вирощування страусів. Однак і їх можуть здолати якісь інфекції та хвороби. Наприклад:
- бактеріальні інфекції;
- пташиний грип;
- стаз;
- мікоплазма;
- попадання в дихальні шляхи стороннього тіла;
- отруєння;
- глисти;
- ботулізм;
- грибковий гастрит;
- деформація ніг;
- хвороба Ньюкасла;
- енцефалопатія;
- гепатит;
- кліщі;
- пташина віспа.
Екстрений виклик кваліфікованого лікаря-ветеринара дозволить вчасно встановити діагноз і почати лікування.
Три способи відкриття бізнесу по розведенню страусів
Можна придбати яйця екзотичної птиці або пташенят. Деякі схиляються до того, щоб купувати відразу вже дорослих особин. Але самі страуси коштують досить дорого, а гарантії, що з яєць вилупляться міцні здорові пташенята, ніхто дати не може.
Тому найоптимальніший варіант – придбання пташенят страуса. Тим більше що для одного маленького страусеня досить квадратного метра площі. Звичайно, птиці будуть рости. Разом з ними підвищаться і вимоги до їх змісту. Тому заводчику потрібно буде поступово збільшувати площу вигулу і стійл для страусів. Також порційна маса корму стане з часом більшого обсягу.
Годування страусів
Хоча птах ця у нас вважається екзотичної, але їсть вона ту ж саму їжу, що й звичайні кури. Вигода розведення страусів ще і в тому, що більшу частину раціону становить зелень. Також споживають вони крупи, зерно, бобові, терті сирі овочі і коренеплоди, а також мішанки з варених плодів з комбікормами та висівками. Можна пропонувати їм некислий сир, рубане варене м’ясо та печінку. У добу одна птиця повинна з’їсти від 2 до 3 кг їжі.
Вітаміни, мінеральні комплекси дають страусів так само, як і іншої домашньої птиці, але розраховують норму, виходячи з ваги особини. Корисно додавати в мішанки риб’ячий жир і рослинні масла.
Свіжа чиста вода повинна бути у страусів щодня. Хоча цей птах може обходитися без пиття кілька днів, отримуючи рідина з соковитих кормів, але зловживати цим не варто. А для комфортного утримання вода необхідна їм щодня.
Розмноження страусів
Зазвичай родина цих птахів складається з пари-трійки самок і одного самця. Але цікавий такий факт: вибирати собі супутниць життя страус має сам. Насильно сполучені сім’ї можуть просто не підходити один одному і не давати потомство. Тому рекомендується тримати все стадо разом із розрахунку 5-10 квадратних метрів на одну особину в стійлі і 100-200 метрів – в прогулянковому вольєрі.
У віці півтора-двох років самки починають нести яйця. В рік від однієї особини можна отримати до 65 яєць. І хоча живе ця пташка до 80 років, здатність до відтворення собі подібних у неї зберігається тільки до 40.
Зазвичай самка відкладає від 12 до 18 яєць в заздалегідь підготовлену самцем ямку. Вдень на гнізді сидить майбутня матуся. А от вночі її змінює самець. Період висиджування триває від 42 до 45 діб.
Але більш раціональним вважається виведення пташенят з допомогою інкубатора, так як є можливість отримати до 40 страусенят від однієї самки замість 18.
Як видно з вищесказаного, розведення страусів на власній ділянці – справа надзвичайно вигідне. І, безумовно, дуже цікаве!
Як організувати у себе ферму по розведенню страусів?
Читайте також: Використовуємо яблучні відходи в кулінарії
Leave a Reply