Томатний сік – один з найкорисніших і практично єдиний овочевий напій, що користується загальною любов’ю. Його п’ють окремо, з сіллю, з часником, кропом, використовують для алкогольних і безалкогольних коктейлів, додають в блюда.
Дуже добре сік йде в літню пору – він добре освіжає, тонізує і насичує, що дозволяє навіть замінити їм прийом їжі в спеку. Сучасні магазинні соки далекі від натуральності, містять консерванти різні, а виготовляються з пасти-концентрату. Тому, краще зробити такий напій самостійно, в тому числі, про запас. Це нескладно і гарантовано натурально.
Ми підібрали для вас найбільш вдалі рецепти, як приготувати сік томатний з помідор в домашніх умовах як для вживання в свіжому вигляді – так звані томатні фреш, так і заготовки на зиму.
Зміст:
- Класичний томатний сік фреш
- Томатно-кавуновий сік
- Сік від зайчика
- Великий літній червоний сік
- Свіжий помідорний сік з базиліком
- Чудовий фреш «Рідкий захід»
- Яблучно-овочевий сік «Здоров’я»
- Томатний сік на зиму по ГОСТу
- Жовтий (рожевий або зелений) томатний сік
- Сік з томатів, яблук і буряка
- Томатний сік «Пікантний» з агрусом і хріном
1. Класичний томатний сік фреш
Хочете здивувати своїх гостей? Ось вам такий рецепт томатного соку – питимуть і насолоджуватися, особливо, в літню спеку. А якщо візьмете томати різного кольору і зробите окремо кожен сорт – то буде просто приголомшливе частування!
Складові:
- 2 великих помідора;
- 1 стебло селери;
- 1 молодий огірок;
- 1 гілочка свіжої петрушки;
- 1 гілочка кропу;
- 1 чайна ложка солі;
- щіпка меленого перцю;
- 1 ч.л. лимонного соку;
- жменю льоду для подачі.
приготування:
Помийте овочі. Наріжте помідори на невеликі шматочки. Очистіть огірок від жорсткої шкірки і наріжте на тонкі смужки. Помістіть помідори, селера, огірок і петрушку в соковижималку.
Після того, як вона измельчит овочі в сік, посоліть, додайте перцю і лимонного в сік. Налийте в склянку і перемішайте, додайте льоду. Готово! Подавайте в свіжому вигляді, на обідок склянки помістіть одну помидорку черрі.
2. Томатно-кавуновий сік
Смачний освіжаючий напій, який сподобається і дітям. За смаком він виходить солодким і дуже легким. Якщо людина не знає, з чого зроблений цей сік – ніколи не здогадається.
Інгредієнти на 2 порції:
- Половина невеликого кавуна;
- 2 середні за розміром стиглі помідори.
приготування:
М’якоть кавуна відокремте від шкірки, наріжте дрібними кубиками. Помідори теж наріжте на невеликі шматочки. Пропустіть подрібнений кавун і помідори через соковижималку і насолоджуйтеся солодко-пряним соком.
3. Сік від зайчика
Дуже корисний для дітей напій. Підвищує гемоглобін, корисний для імунітету, для очей. А щоб дітки пили з задоволенням – придумайте сказу про Зайчика, який своїм зайченята робить такий чудовий напій, і вас навчив.
Складові:
- 2 великі морквини;
- 2 середніх за розміром томатів;
- 1 молодий огірок;
- Шматочок молодого цукіні (але можна і без нього).
приготування:
Очистіть моркву і огірок від шкірки, наріжте їх смужками. Помідори ж подрібніть в невеликі скибочки. Потім подрібніть овочі в блендері, відцідити, і подавайте сік на стіл трохи охолодженим, можна трохи підсолити. Такий фреш має дуже приємний колір.
4. Великий літній червоний сік
Складові:
- 3 червоні яблука;
- 3 морквини;
- 2 середні помідори;
- жменя льоду.
приготування:
Промийте овочі під проточною водою, морква Очистіть від шкірки. Наріжте її на брусочки, а помідори наріжте на невеликі шматочки. Яблука теж почистіть від шкірки і наріжте часточками.
Помістивши овочі та яблука в соковижималку, ви отримаєте яскраво-червоний сік, який варто подавати з льодом.
5. Свіжий помідорний сік з базиліком
Інгредієнти на 4 порції:
- 3 огірка;
- 4 помідори;
- Пучок базиліка;
- Пучок салату Айсберг;
- 1 невелика головка часнику.
приготування:
Помийте овочі під проточною водою, очистіть від шкірки. Часникову голівку позбавте від лушпиння. Наріжте овочі на половинки поменше і засипте в соковижималку. Подавайте з льодом або неохолодженим.
До соку можна додати порцію цих же овочів, порізаних дрібними кубиками, як на фото.
6. Чудовий фреш «Рідкий захід»
Цей сік був улюбленим неалкогольні напоєм письменника Ернеста Хемінгуея.
Складові:
- 3 помідори;
- 3 яблука;
- Невеликий шматочок імбиру.
приготування:
Почистіть свіжий імбир, натріть його крупній тертці. Наріжте яблука і помідори на дрібні кубики і засипте все інгредієнти в соковижималку. Потім подавайте цей пікантний напій негайно – при стоянні він починає гірчити.
7. Яблучно-овочевий сік «Здоров’я»
Такий напій лікує все авітамінози, його треба пити для відновлення після хвороб. Також, він входить в систему здорового харчування, в дієти для схуднення, в спортивний раціон.
Складові:
- 2 стеблинки селери;
- 2 великі морквини;
- 2 зелених яблука;
- 1 помідор;
- Половина капустини.
приготування:
Вимийте овочі. Наріжте їх на дрібні кубики, помістіть в соковижималку. Сік перемішайте, посоліть за смаком і подавайте з холодильника.
8. Томатний сік на зиму по ГОСТу
В СРСР томатний сік, вірніше, називався він сокової продукцією (ГОСТ 937-91), виготовлявся прямим способом – вижиманням соку і його увариванием. Сьогодні цей спосіб практично не використовується, а той сік, що зараз продається в магазинах, виготовляється з томатної пасти, води і солі.
Щоб вийшов саме такий сік на зиму, який продавався раніше в трилітрових банках, на рецепт треба такі інгредієнти:
- 4,5 кг дуже стиглих помідорів;
- 1 ст.л. солі;
- 1 ч.л. цукру.
приготування:
- Банки помити, простерилізувати окропом або в духовці. Сік треба наливати в сухі гарячі банки.
- Помідори вимити, порізати пропустити через соковижималку. Якщо її немає, то тоді треба буде використовувати рецепт, наведений нижче. З 4,5 кг помідорів виходить трохи більше 3 л соку, але в процесі кип’ятіння він ще випарується.
- Сік довести до кипіння, додати сіль (без йоду) і цукор, і на маленькому вогні варити кілька хвилин, постійно сбір піну.
- Коли піна перестане утворюватися, киплячий сік розлити по банках і відразу закатати.
Другий спосіб готування соку з цим же складом: томати порізати великими шматками, влити в миску 100 мл води і потроху довести до кипіння. Потім ще гарячим томатне пюре протерти через сито, щоб відокремити кісточки і шкірки. А далі сік варити, як описано вище.
9. Жовтий (рожевий або зелений) томатний сік
Для цієї заготовки треба брати кольорові помідори – рожеві, жовті, чорні, зелені. Останні – це спеціальні сорти з плодами зеленого забарвлення, який залишається таким і в повністю дозрілих вигляді.
Самий соковитий і великоплідний серед таких сортів – Смарагдове яблуко (на фото). Ось, щоб отримати 1 л кольорового томатного соку, нам знадобиться:
- 1,5 кг помідорів;
- 2 ч.л. цукру;
- 1 ч.л. солі;
- 2 лаврові листочки.
приготування:
Помідори помити, перемолоти на м’ясорубці, нагріти майже до кипіння. Протерти масу через металеве сито. Отриманий сік з м’якоттю перелити в каструлю з товстим дном, всипати цукор і сіль, додати лаврушку і варити 15 хвилин.
Піну постійно знімати, в кінці варіння лавр витягти. Сік розлити в сухі простерилізовані банки або пляшки і закупорити.
10. Сік з томатів, яблук і буряка
Такий сік рекомендується для підвищення гемоглобіну, людям з серйозними захворюваннями, а також, в якості профілактики онкологічних захворювань.
склад:
- 2 кг стиглих помідорів;
- 1,5 кг яблук;
- 0, 5 кг молодих буряків.
приготування:
Томати помити порізати навпіл, додати трохи води і поварити до розм’якшення, протерти через сито.
З яблук зробити сік. Можна взяти 1 л готового.
Буряк натерти і також зробити сік за допомогою соковижималки – вийде близько 200-250 мл.
Всі три соку злити разом, довести до кипіння, проварити 5-7 хвилин і гарячим розлити по банках.
Напій відмінно зберігається без солі і цукру, але за бажанням можна його зробити більш смачним.
11. Томатний сік «Пікантний» з агрусом і хріном
Оригінальний рецепт пряного томатного соку для чоловіків. Ідеальний варіант до застілля з горілочкою – для приготування коктейлю типу Кривавої Мері, але в рази смачніше.
склад:
- 2 кг стиглих помідорів;
- 0,5 кг стиглого агрусу;
- 100 г кореня хрону;
- 100 мл води;
- 100 г цукру;
- 50 г солі.
приготування:
Агрус залити водою, довести до кипіння, протерти через сито, відокремивши кісточки і шкірки (з них можна зварити смачний компот).
Томати змолоти на м’ясорубці, нагріти до кипіння і протерти через сито, або ж віджати сік соковижималкою.
Корінь хрону почистити, натерти на тертці.
З’єднати томатний і крижовніковий соки, хрін, цукор і сіль, суміш проварити 15 хвилин і розлити по горілчаним пляшках. Їх не треба мити і бажано, щоб на дні залишалося по кілька мілілітрів горілки. Або ж її можна влити зверху на гарячий сік.
Leave a Reply